Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vatrogasci bilježe znatno veći broj intervencija

25.02.2019. 12:54
Vatrogasci bilježe  znatno veći broj  intervencija


Bura s olujnim i orkanskim udarima, ponegdje većim i od  150 kilometara na sat, koja je zahvatila zadarsko područje proteklog vikenda, osim poteškoća u normalnom odvijanju prometa i materijalne  štete koju su pretrpjeli stanovnici grada, ali i okolnih mjesta, potpomogla je i širenje požara na otvorenim područjima. Najgore je bilo u okolici  Nina gdje je u subotu navečer vatra zahvatila raslinje na predjelu prema  mjestu Zaton. Vatrena buktinja ubrzo se proširila i na suprotnu stranu  ceste koja povezuje Nin i Zaton te se opasno približila kućama u rubnom  dijelu tog naselja. Vatrogascima su u pomoć priskočili policajci koji su  ubrzo evakuirali oko 200 mještana iz 70-ak kuća. Zahvaljujući brzoj intervenciji i uloženom naporu, zadarski su vatrogasci uz pomoć kolega iz  nekoliko DVD-a oko četiri sata ujutro uspjeli požar dovesti pod kontrolu  te tako osigurati i povratak mještana u njihove domove. Iste noći gorjelo  je i na području Babinduba kod Zemunika, no i taj je požar ugašen u ranim jutarnjim satima.


Više prijavljivano spaljivanje korova
Zadarski vatrogasci su od početka godine do 20. veljače imali ukupno  404 intervencije od čega 280 zbog požara na otvorenom području. 
– U siječnju smo imali ukupno 227 intervencija, a 150 zbog požara na  otvorenom prostoru. Do 20. veljače evidentirali smo 177 poziva na intervenciju, a od tog broja 130 je bilo zbog požara na otvorenom. Broj intervencija ove godine znatno je veći nego lani u siječnju i veljači kad smo  imali ukupno 164 intervencije od kojih se 45 odnosilo na požare na otvorenom, kaže Boris Jović, županijski vatrogasni zapovjednik dodajući kako je ove godine evidentiran i znatno veći broj prijava građana za spaljivanje na otvorenim prostorima što ukazuje na veću osvještenost  građana od mogućih opasnosti kod poduzimanja takvih radnji.
– Od 1. siječnja 2018. do 22. veljače 2018. građani su nam prijavili  ukupno 32 spaljivanja, mahom korova, granja i trave na poljoprivrednim  zemljištima, dok smo u istom periodu ove godine imali čak 70 prijava  spaljivanja na otvorenim prostoru, kaže Jović  ističući kako je kažnjavanje  nesavjesnih građana koji se upuštaju u spaljivanje na otvorenim površinama u domeni policije.
Kao što je poznato, Zadarska županija je još u lipnju 2008. godine donijela odluku o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru koji  podrazumijeva poljoprivredna zemljišta, zaštićene dijelove prirode,  šume, šumska zemljišta i zemljišta u neposrednoj blizini šuma, zemljišta  na kojima su građevine javne i poslovne namjene, obalni pojas, odlagališta otpada, gradski parkovi, okućnice i slično. Osim spaljivanja trave,  biljnog otpada, korova, županijska odluka podrazumijeva i paljenje vatre  na otvorenom prostoru radi spaljivanja papira, smeća ali i logorske vatre  ili roštilja.


Loženje vatre na otvorenom prostoru
U tom smislu loženje vatre je zabranjeno na otvorenom prostoru od 1.  lipnja pa do 31. listopada dok je u ostalom dijelu godine prije poduzete  radnje potrebno obavijestiti vatrogasce. Istom odlukom zabranjeno je i  odbacivati opuške ili šibice na otvorenom prostoru te druge zapaljive  tvari.
Za prekršitelje su predviđene i kazne i to od 100 kuna do dvije tisuća  kuna za fizičke osobe koje policija ili komunalni redari te šumari uoče da  su odbacile opušak ili bilo koju drugu zapaljivu stvar na otvorenom prostoru, a ista je kazna predviđena i za loženje vatre u zabranjenom periodu, odnosno od početka lipnja pa do kraja listopada. Kazna od 300 kuna  do pet tisuća kuna predviđena je za obrtnike ili vlasnike tvrtki koji  spaljuju ili lože vatru vezano uz posao koji obavljaju, a kazna od 500 kuna do 10 tisuća kuna predviđena je za pravne osobe ako spaljuju nešto, a  o tome ne vode službenu evidenciju ili u slučaju da o tome ne obavijeste  vatrogasce. Uzroke požara utvrđuje policija uz pomoć vatrogasnih inspektora i sudskih vještaka, a prema statistikama najveći broj požara na  otvorenom prostoru izazovu ljudi nemarom.