Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zoranić kakvog još nismo vidjeli

26.02.2020. 14:30


Pjevačko društvo Zoranić u izdanju kakvo još nije viđeno očekuje publiku na humanitarnom koncertu »Zoranić i prijatelji« koji će se održati 2. ožujka u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ulaznice po cijeni od 50 kuna u prodaji su od danas na blagajni Kazališta, a sav prihod od ulaznica ide za kupnju linearnog akceleratora.
Koncert su jučer najavili Silvija Romić, predsjednica HPGD-a Zoranić, dirigent Tomislav Košta i dr. Slavica Zubčić Krišto, onkologinja iz Opće bolnice Zadar.


Pomoć onkološkim bolesncima
– Željeli smo humanitarno djelovati u smjeru potrebe koja ja u našem gradu najveća, a to je pomoć onkološkim bolesncima i kupnja linearnog akceleratora. Zahvaljujem Ligi protiv raka na suradnji, svima koji sudjeluju u organizaciji te svim izvođačima, gostima koncerta, rekla je Silvija Romić, dodavši da će to neuobičajeno izdanje Zoranića građani ukratko moći vidjeti i u subotu na Narodnom trgu u 11 sati.
Sam program koncerta najavio je Tomislav Košta.
– HPGD Zoranić još od 1908. njeguje zborsku glazbu te na repertoaru ima glazbu hrvatske i svjetske zborske baštine. Ovog puta smo odlučili malo promijeniti izričaj s idejom da se publika dobro zabavi, s nama pjeva i uživa. Tako je program sastavljen od zadarskih pjesama, od Đanija Maršana i Tomislava Ivčića, preko nezaobilaznog Olivera Dragojevića, zatim Beatlesa, Queena, Elvisa Presleya do melodija filmske glazbe. Gostovat će Davor Pekota, Elena Stella & AJ Trio, klapa Munita, Ivan Županović te poseban gost Neno Belan, najavio je Košta, dodavši da su svi jako uzbuđeni te da se nadaju da će uspjeti priredeiti spektakl na radost svih.


Zahvala Zoraniću
U ime liječnika s Odjela nuklearne medicine i onkologije Opće bolnice Zadar, Društvu Zoranić zahvalila je dr. Zubčić Krišto.
– Opća bolnica Zadar ima četiri specijalista radioterapije i onkologije, dva specijalizanta radioterapije i onkologije te jednog subspecijalista internističke onkologije. Trudimo se kroz multidisciplinarne timove (za pluća, za dojke te za ginekološke i urološke karcinome), primjenjujući suvremene smjernice za onkološko liječenje, isplanirati najbolje moguće liječenje za naše bolesnike. Od ukupnog broja oboljelih, njih 60 posto trebaju radioterapiju i, nažalost, moraju putovati u druge centre. Na broj stanovnika u Hrvatskoj, nedostatan je broj uređaja i veliki su redovi čekanja. Uređaji su preopterećeni jer rade izvan norme i često se kvare. Zbog tih problema, dolazi često do odustajanja na samom početku ili tijekom liječenja. Zbog svega toga, dovodi se u pitanje kvaliteta liječenja, povećava se postotak recidiva, što povećava na kraju i troškove liječenja te može smanjiti mogućnost preživljavanja, navela je dr. Zubčić Krišto razloge zbog kojih je zadarskim bolesnicima prijeko potreban linearni akcelerator, izuzetno skup uređaj za čiju je kupnju Liga protiv raka već organizirala niz akcija.
Organizatori su pozvali svih da kupe ulaznicu, da dođu u ponedjeljak u HNK Zadar te tako pripomognu kupnju ovog uređaja i ujedno se zabave na koncertu »Zoranić i prijatelji«.