Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dug bolnica za lijekove na 6 milijardi kuna. Svakog dana raste za 20 milijuna, od 1. ožujka uvjetovane isporuke lijekova

25.02.2021. 10:32


Dug veledrogerijama 1. ožujka prijeći će 6 milijardi kuna, a svakoga dana on raste za 20 milijuna, priopćila je u četvrtak HUP-ova Koordinacija veledrogerija i najavila da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.
“Očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke”, ističu veledrogerije u priopćenju.
Najavili su i da će na HUP-oj internet stranici svakodnevno objavljivati brojač duga za isporučene lijekove, da bi javnost u svakom trenutku znala stanje duga.
“Iako dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama dnevno prosječno rastu za vrtoglavih 20 milijuna, očekuje se da će, zbog potpunog prestanka bilo kakvih plaćanja za isporučene lijekove od početka godine, dugovanja do kraja veljače narasti za dodatnih 500 milijuna kuna te će ukupni dug eksplodirati na više od 6 milijardi kuna, navodi se u priopćenju.
Polovicom veljače dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama iznosila su više od 5,5 milijardi kuna.
“Iako o kontinuiranom rast duga HUP-Koordinacija veledrogerija redovito informira i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, do danas nije dobila nikakav odgovor nadležnih iz Vlade na upućena pisma zadnja dva mjeseca”, ističu veledrogerije.
Stoga su, kažu, prisiljene aktivirati zaštitne mehanizme kako se više ne bi dodatno izlagale prema dobavljačima, proizvođačima, te bankama kod kojih se i same zadužuju. “Početkom ožujka veledrogerije će započeti s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito, svaka u skladu sa svojim internim propisima”.
“Žao nam je što nas nitko nije shvatio ozbiljno, unatoč želji i volji za otvorenim dijalogom i pronalaskom zajedničkog rješenja, budući da je riječ o velikom problemu, koji nije nastao jučer. Svjesni smo da se izazovi zdravstvenog sustava neće riješiti preko noći, ali nismo ni vjerovali da će se naša upozorenja u potpunosti ignorirati“, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.
Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija će s 1,3. u tom slučaju činiti čak 4,07 posto državnog proračuna, navodi se u priopćenju.