Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM Zadarske škole obukle ružičasto i poručile – NE nasilju

25.02.2021. 15:10


Jučer je u zadarskim osnovnim školama obilježen Dan ružičastih majica, poznatiji kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ravnatelji i stručna služba svjesni su činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, stoga posvećuju veliku pažnju sustavnoj provedbi preventivnih programa u školi.


​Prihvaćanje različitosti
– Školski preventivni program (ŠPP) integrirani je dio odgojno-obrazovnog procesa koji se provodi tijekom cijele nastavne godine, a provode ga učitelji, stručni suradnici Škole i vanjski suradnici. ŠPP ostvaruje se kroz redovitu nastavu, satove razrednika, školske i razredne projekte, predavanja, radionice s učenicima, edukacijom učitelja, edukacijom roditelja na roditeljskim sastancima te suradnjom s drugim institucijama, saznajemo od Katice Skukan, ravnateljice OŠ Bartula Kašića.
Dan ružičastih majica, Program prevencije vršnjačkog nasilja tradicionalno obilježavamo zadnje srijede u mjesecu veljači.
Ove školske godine u »Kašića« obilježit će taj dan nošenjem ružičastih majica, izradom likovnih radova i plakata te kroz radionice i razgovor s učenicima, odnosno objašnjavanjem značenja Dana ružičastih majica, poticanjem učenika na međusobno uvažavanje i prihvaćanje različitosti, senzibiliziranjem učenika za pojavu vršnjačkog nasilja.
Slično je i u OŠ Šimuna Kozičića Benje. Naime, ovaj će Dan obilježiti razrednici sa svojim učenicima prema uputama koje su dobili od voditelja školskog preventivnog programa u školi, kao i u sastavu programa prevencije nasilja iz godišnjeg kurikula unutar svojih predmeta i međupredmetnih kurikula.
– Učenici su dodatno pozvani na obilježavanje Dana ružičastih majica putem obavijesti na mrežnoj stranici Škole. Nažalost, obilježavanje Dana ružičastih majica nismo uspjeli organizirati prigodnom aktivnošću za sve učenike na razini škole baš na sam dan, dijelom i zbog pridržavanja epidemioloških mjera. Međutim, na razini razreda razrednici uz pomoć stručnih suradnika provode razne aktivnosti u prevenciji nasilja među djecom, govori ravnatelj Dražen Adžić.


​Elektronsko nasilje u porastu
I OŠ Šime Budinića svake godine obilježava Dan ružičastih majica. Svi su djelatnici i učenici pozvani da odjenu taj dan ružičastu majicu, ili neki drugi odjevni predmet, a ove godine mogu i masku, te unutar razrednog odjela naprave zajedničku fotografiju, a razrednik će s učenicima na temu vršnjačkog nasilja provesti i prikladnu aktivnost ili radionicu s ciljem prevencije i osvješćivanja učenika na štetnost i posljedice vršnjačkog nasilja.
– Provedba preventivnih aktivnosti od neizmjerne je važnosti jer jedino pravodobnim, sustavnim i kontinuiranim radom možemo utjecati na razvoj vještina potrebnih za prevenciju i stvaranju pozitivnog ozračja i klime u školi što pridonosi smanjenju vršnjačkog nasilja. Naša škola provodi nekoliko znanstveno podržanih i evaluiranih programa prevencije nasilja, a sva istraživanja potvrđuju da je u školama u kojima se oni provode znatno smanjena ta pojava. Educiranje djelatnika i učenika, razvijanje komunikacijskih i socijalnih vještina, uspostava razrednih pravila i posljedica kršenja tih pravila, upoznavanje djece s načinima zaštite, suradnja s institucijama lokalne zajednice i drugi ciljevi preventivnih programa zajednički stvaraju zaštitnu mrežu kojom preveniramo nepoželjna ponašanja poput vršnjačkog nasilja, kazuje ravnateljica Galić te dodaje da ne uočavaju da je općenito vršnjačko nasilje u porastu, no elektronsko nasilje je kao oblik nasilja učestalije u odnosu na druge vrste, npr. fizičko, što je očekivano s obzirom da su djeca sve prisutnija na društvenim mrežama i drugim vrstama elektronskog komuniciranja.
OŠ Šime Budinića reagira na sva saznanja o takvim događajima. Svaki oblik nasilja negativno se odražava na osobu koja je izložena te su posljedice značajnije ukoliko je ono dugotrajno.
– Naša škola usmjerava sve svoje resurse u smanjenje pojave ovog problema, ističu ravnateljica i stručna služba OŠ Šime Budinića.




​Osjećaj manje vrijednosti
Ravnateljica Skukan suglasna je s porastom tzv. cyberbullying među učenicima što također pripisuju razvoju tehnologije i činjenicom da učenici veliki dio svog vremena provode pred ekranima, život im se odvija u virtualnom svijetu igrica i na društvenim mrežama čemu je pridonijela i trenutačna situacija uzrokovana pandemijom.
– Vršnjačko nasilje poprima različite oblike, a priče djece i mladih koji su ga doživjeli vrlo su različite. Jedna od najčešćih i najsnažnijih posljedica vršnjačkog nasilja je gubitak samopoštovanja, odnosno osjećaj manje vrijednosti što može dovesti do povlačenja od društva. Kod dugotrajnije izloženosti vršnjačkom nasilju kod žrtava se mogu javiti i psihosomatski simptomi. Istraživanja pokazuju da vršnjačko nasilje može utjecati i na život žrtve u kasnijim razdobljima života. Naime, sklonije su anksioznosti, depresiji, poremećajima pažnje i poremećajima prehrane, upozorava Skukan.
Tijekom posljednjih nekoliko godina i u OŠ Šimuna Kozičića Benje primjećuju pad fizičkog i verbalnog nasilja »uživo«, ali je sve više nasilja preko Interneta.
– U skladu s tim, Škola je bila i ove godine, a i dalje je sudionik projekata koji promoviraju nenasilno ponašanje i sigurnost djece i mladih na Internetu. Nadalje, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Policijom, Ministarstvom unutarnjih poslova, HAKOM-om, nadležnim institucijama u školstvu, Volonterskim centrom Zadar i drugim udrugama, omogućena nam je distribucija velikog broja brošura i videomaterijala za učenike, roditelje i učitelje, kao i pristup edukacijama. Slijedom toga, odgojno-obrazovni djelatnici, učenici i roditelji vrlo su osviješteni o značaju borbe protiv vršnjačkog nasilja u bilo kojem obliku, pa primjećujemo da je prošle školske godine, kao i ove, prijavljen i uočen puno manji broj vršnjačkog nasilja, saznajemo od ravnatelja Adžića.


​Otpuštanje balona i negativnih emocija
Priključili su se i srednjoškolci, a istaknula se Strukovna škola Vice Vlatkovića koji su ovogodišnji Dan ružičastih majica osmislili pod sloganom »Prošlost je sadašnjost ako ju ne pustiš da ode«.
– Učinili su to na poseban način, puštanjem balona, odnosno simboličnim otpuštanjem emocija. U vrtlogu loših događaja s kojima se svakodnevno susrećemo, socijalna distanca izazvala je niz emocija koje su se začahurile u svakome od nas. Smatramo da je nužno otpustiti sve zatomljene negativne emocije koje mogu biti uzrok vršnjačkog nasilja. Otpuštanjem negativnih misli, frustracija, strahova i ljutnje, otvara se prostor buđenja toplih, plemenitih i uzvišenih osjećaja koji su izraz čiste i istinske ljudske prirode. Cilj nam je otpustiti sve negativne emocije koje zaustavljaju proces rasta u ljudskom biću i pustiti poruke ljubavi, poštovanja, zahvalnosti i radosti, objasnio je ravnatelj Tihomir Tomčić značajnu svrhu organiziranih aktivnosti, a osim puštanja balona, učenici su oslikali vanjski školski zid »emojima« putem kojih su na simboličan način prenijeti svoje osjećaje s porukom »šaljemo ti zagrljaj«.
U Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi također su obilježili Dan ružičastih majica tako da su konobari napravili poseban shooter, dok su slastičari napravili tortu u obliku ružičaste majice. Svi su učenici dobili ružičaste maske, a pedagoginja Matea Jurjević i psihologinja Magdalena Antičević iz stručne službe Škole organizirale su s učenicima radionice s ciljem osvješćivanja, o vrstama nasilja, kao i prepoznavanju i prevenciji nasilja među vršnjacima, a i inače.