Iz dana u dan sve je više divljih odlagališta, a Grad Benkovac nema sredstava za njihovu sanaciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na prvoj ovogodišnjoj sjednici i bolna komunalna tema
Ovim pitanjem dotaknuli ste bolnu i tešku temu koja nas muči već duže vremena. Za sanaciju deponija u naseljima Podlug, Perušić Donji i Raštević dobili smo sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, međutim, divljih odlagališta iz dana u dan je sve više, nemoguće ih je sve evidentirati. Mogu reći kako ćemo napraviti sve da u budućnosti kroz razne programe i natječaje saniramo divlja odlagališta, ali napominjem kako Grad Benkovac nema kapaciteta za samostalno financiranje sanacije, kazao je Bulić
Toni PERINIĆ
Benkovački vijećnici na dnevnom redu su imali 20 točaka

Ove srijede održana je peta sjednica benkovačkog Gradskog vijeća, prva u 2022. godini. Predsjednik Gradskog vijeća Boris Erceg predložio je na početku sjednice dvadeset točaka dnevnog reda, koje su u konačnici i usvojene. Nakon verifikacije zapisnika s prethodne sjednice, počeo je aktualni sat, na kojem su vijećnici Domovinskog pokreta uputili nekoliko pitanja i sugestija gradonačelniku Tomislavu Buliću i njegovom zamjeniku Tomislavu Klarici. Josip Krpina (DP) upozorio je na problem nelegalnog odlaganja otpada u Radašinovcima.
- Upozoravam na problem nelegalnog odlaganja otpada u neposrednoj blizini vodotoka Škropići u Radašinovcima. Ljudi često koriste tu vodu za kućanstvo, napajanje stoke, a količina otpada je iz dana u dan sve veća i postoji bojazan da se voda ne zagadi. Neka netko obiđe odlagalište i neka se što prije sanira, kazao je vijećnik Krpina, dok je gradonačelnik Bulić istaknuo kako je pitanje divljih odlagališta bolna i teška tema - iz dana u dan ih je sve više, a Grad nema sredstava za njihovu sanaciju.

Pao dogovor za košarkaški okršaj

- Ovim pitanjem dotaknuli ste bolnu i tešku temu koja nas muči već duže vremena. Za sanaciju deponija u naseljima Podlug, Perušić Donji i Raštević dobili smo sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, međutim, divljih odlagališta iz dana u dan je sve više, nemoguće ih je sve evidentirati. Ja s ove pozicije mogu reći kako ćemo napraviti sve da u budućnosti kroz razne programe i natječaje saniramo divlja odlagališta, ali napominjem kako Grad Benkovac nema kapaciteta za samostalno financiranje sanacije, odgovorio je gradonačelnik Bulić.
Također, Krpina je pitao zamjenika gradonačelnika Tomislava Klaricu kad će se nabaviti novi koš za igralište u Radašinovcima, na što mu je odgovoreno kako je ispisana narudžbenica i kako će koš uskoro biti montiran. Pao je i dogovor za košarkaški okršaj, jedan na jedan, između spomenutog vijećnika i dogradonačelnika, čim se koš postavi.
U nastavku aktualnog sata, vijećnica Marina Čačić (DP) upitala je gradonačelnika na koji način će spriječiti odljev stanovništva, s obzirom na to da je od posljednjeg popisa iz 2011. godine Grad Benkovac izgubio oko 1.300 stanovnika.
- Kao gradonačelnik, nisam sretan ni zadovoljan s popisom stanovništva. Demografsko propadanje započelo je devedesetih godina prošlog stoljeća, intenziviralo se ulaskom u Europsku uniju i otvaranjem granica. Mislim da sam kao gradonačelnik sa svojim timom učinio puno, ali naravno da nije moguće na lokalnoj razini promijeniti ono što se godinama događa u cijeloj državi. Poduzeli smo brojne demografske mjere za djecu i mlade te njihov ostanak u našem gradu. Širimo optimizam i ponudimo svi zajedno kvalitetna rješenja za rješavanje demografskih problema, poručio je gradonačelnik Bulić.

Realizira se nekoliko značajnih projekata

Među brojnim točkama dnevnog reda, našlo se i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine. U navedenom razdoblju, s ciljem provođenja pronatalitetne politike, na administerativnom području Grada Benkovca osiguravale su se novčane naknade za svako novorođeno dijete i to u visini od tisuću kuna, dok se za svako sljedeće naknada uvećava za dodatnih tisuću kuna. Tako je naknada isplaćena za 55 novorođenčadi, u ukupnom iznosu od 105 tisuća kuna. Najavljena je i rekonstrukcija Doma kulture u Benkovcu, koja iz objektivnih razloga nije započela u 2021. godini. Ustrojena je ustanova Pučko otvoreno učilište Benkovac, koja će upravljati objektom kad bude dovršen. Između ostalog, u siječnju je započela izgradnja ispraćajne dvorane u Rodaljicama.

Nazočni

Sjednici su prisustvovali: gradonačelnik Tomislav Bulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica, pročelnici upravnih odjela, direktor komunalne tvrtke Benković d.o.o. Ivan Mitrović, predsjednik Vijeća Boris Erceg i vijećnici Marko Bačić, Lucija Klarić, Matej Lebo, Mate Ćurković, Marina Ledenko, Marina Tokić, Denis Ožaković, Josip Knez, Goran Nimac, Borna Nimac, Zoran Ledenko, Marina Čačić, Josip Krpina, Jovan Bojanić, Djuka Katarina Vrcelj dok je vijećnik Frane Tokić bio opravdano odsutan.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno