Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

[FOTO] GRABAR-KITAROVIĆ NA SVEČANOSTI DANA SVEUČILIŠTA “Studenti su važan dionik obnove dijaloga na političkoj sceni jer našem društvu u cjelini nedostaje dijaloga i razumijevanja!”

25.03.2019. 16:00
[FOTO] GRABAR-KITAROVIĆ NA SVEČANOSTI DANA SVEUČILIŠTA “Studenti su važan dionik obnove dijaloga na političkoj sceni jer našem društvu u cjelini nedostaje dijaloga i razumijevanja!”


Svečanim okupljanjem u Velikoj dvorani, jučer je obilježena 17. obljetnica Sveučilišta u Zadru. Među inim uzvanicima i izaslanicima, proslavi jednog od najstarijih sveučilišta u ovom djelu Europe, nazočila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. No, okupljenima se najprije obratila rektorica Dijana Vican. Prof. Vican je naglasila da su sa Zadarskog sveučilišta do prije koju godinu znatiželjno nadvirivali što rade druga sveučilišta u zemlji i inozemstvu, što to suvremeni svijet čini suvremenim, gdje je mjesto maloga naroda, male zemlje, malog sveučilišta i maloga jezika među velikima u europskoj polifoniji te koji su to trendovi visokog obrazovanja, koje su to razvojne putanje elitnih sveučilišta; koje su zemlje napravile iskorake?
– Naši uvidi pokazuju da su napredna ona društva koja uvažavaju sveučilišta različitih misija i akademskih institucija različitog profila koje će na društvene i gospodarske promjene odgovarati pronalaženjem svoga mjesta vlastitim strateškim smjernicama i tako doprinositi razvoju svoje zemlje i razvoju Europe. Sveučilište u Zadru je prošle godine odredilo svoja strateška jedra s čvrstim uporištem u društveno-humanističkim korijenima, te stabilnim razvojem tehničkih, prirodnih, biomedicinskih i interdisciplinarnih područja znanosti, rekla je Dijana Vican.
Rektorica je naglasila kako svod europskog neba nije rezerviran samo za velike zemlje. Imamo i mi svoje jedinstvenosti. Ne treba ih izmišljati, kazivala je zadarska rektorica, nego samo gledati ovaj predivni geografski položaj, višestruke dodire mora, otoka i obale te zaobalja.
– Zar sjedeći i slaveći u ovoj Svečanoj dvorani nismo kao na najljepšem kruzeru? Ne primjećivati vlastito nebo, a drugi ga hoće iznajmiti!? Jedinstvene Morske orgulje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mi danas slavimo na Sveučilištu s najduljom tradicijom visokog obrazovanja na prostoru jugoistočne Europe; Sveučilišta koje svoje korijene, bez obzira na diskontinuitete izazvane političkim obratima, dokumentirano bilježi iz 1396. godine; Sveučilišta na kojemu su članovi Alumni kluba književnik Ivan Aralica, pjesnik Luko Paljetak i drugi; Sveučilišta koje je izraslo iz nekadašnjeg Filozofskog fakulteta, na kojemu je doktorirao prvi predsjednik Republike Hrvatske – Franjo Tuđman, govorila je Dijana Vican dodajući kako nema nijednog područja sveučilišne djelatnosti u kojemu od prošle obljetnice do danas Sveučilište u Zadru nije napravilo iskorak u dobivenim znanstvenim kompetitivnim projektima i povećanju kvalitete znanstvenog rada ulaskom u bazu Web of Science.
Za razliku od hrvatskog trenda, Sveučilište u Zadru, kaže njegova rektorica, bilježi veću dolaznu mobilnost nego odlaznu. Zadarsko sveučilište se ne prpoši u elitizmu nego njeguje kulturu ravne hijerarhije, a svoje uspjehe svesrdno dijeli sa stotinu partnerskih institucija u lokalnom, nacionalnom i međunarodnom okruženju.
– Ne dopuštamo devalvaciju vlastitih kvalifikacija čijim vrijednostima desetljećima svjedoče druge zemlje. Mi smo jedinstvena institucija koja svake godine okupi predstavnike svih relevantnih čimbenika (gospodarstva, vojske, policije, civilnih udruga), svih političkih stranaka, naše branitelje, predškolske ustanove, škole, i tako dalje. Sveučilište smo koje povezuje intelektualna energija, visoka motiviranost i optimizam. Sveučilište smo koje se natječe u prijateljstvu, kazivala je Dijana Vican.
Rektorica se na kraju zahvalila Vladi RH, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije na dodijeljenih 67 milijuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekta „Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu“, koji će se uskoro početi graditi; Ujedno se zahvallila Vladi RH na potpori razvoja programa Arhipelogos koji će započeti razvojem podvodnih tehnologija na otoku Molatu.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla kako manja sveučilišta omogućavaju kompaktnost i homogenost što je Sveučilište u Zadru dobro iskoristilo.
– Iskoristilo je to kvalitetom nastave. Zbog toga potencijal naših studenata ulijeva nadu u budućnost. Oni su važan dionik obnove dijaloga na ukupnoj političkoj sceni jer našem društvu u cjelini nedostaje dijaloga i razumijevanja. Razlog, je nedostatak argumenta u raspravi. Stoga sveučilište vidimo u oblikovanju kulture dijaloga kako konstruktivnije oblikovanje društvenog ozračja, rekla je hrvatska predsjednica.
Kolinda Grabar Kitarović je pohvalila rektorski zbor čija je predsjednica zadarska rektorica Dijana Vican, zbog visoke motiviranosti u iskorištavanju EU fondova kako bi se infrastrukturno opremili hrvatski fakulteti.
Svečanost je završena dodjelama nagrada i priznanja najboljim studentima djelatnicima Sveučilišta u Zadru.


Longin: "Veze između sveučilišta i Županije su neraskidive!"
Zadarski župan Božidar Longin je podsjetio kako je Skupština Zadarske županije 2001. podržala osnivanje Sveučilišta, a 2003. je Sveučilište u Zadru i formalno počelo s radom.
– Od tada do danas veze između Sveučilišta i Županije postale su, mislim da to slobodno mogu kazati, neraskidive. Prvi rektor Damir Magaš bio je član našeg Županijskog poglavarstva. Otvarali smo suradnju s inozemnim sveučilištima kroz našu suradnju sa stranim regijama, zajedno bili domaćini Skupštini europskih regija, a surađivali smo i kroz projekte financirane EU sredstvima poput onoga posljednjega, nazvanog BLUE SMART, rekao je između ostalog zadarski župan.


Grabar-Kitarović na debati u Gimnaziji "Vladimir Nazor"
Hrvatska predsjednica posjetila je i natjecanje u debatama u Gimnaziji Vladimira Nazora. Pri tom se osvrnula i na kritike koje su izravno ili neizravno uputili njenom mandatu i aktualnom političkom trenutku u Hrvatskoj. Iako je učenike zabolio to što hrvatski zastupnici ne sjede u Saboru, hrvatska predsjednica je rekla kako je to slučaj i u mnogim drugim zemljama.
– Ponekad je i nama državnicima neugodno kad se u npr. u EU parlamentu obraćamo tek nekolicini zastupnika. U američkom Kongresu, zastupnici prate zasjedanje preko interne televizije u svojim uredima. Zahvaljujući modernim tehnologijama. Danas nije nužno da svi budu u određenom vremenu na svom mjestu, nego da učini posao, rekla je između ostalog hrvatska predsjednica.
Hrvatska predsjnica se i osvrnula i na svoja neizvršena obećanja o preseljenju s Pantovčaka. Za to je prst uperila prema Ministarstvu državne imovine koje nije iznašlo odgovarajuću zgradu. No bit te namjere ipak je ostvaren. Dvije trećine park šume Pantovačak više nije u obuhvatu predsjedničkih dvora,a tri puta je smanjen broj dužnosnika, rekla je zadarskim srednjoškolcima Kolinda Grabar Kitarović.




Nagrađeni akademski djelatnici i studenti
Godišnjom nagradom rektorice nagrađeni su akademski djelatnici doc. dr. sc. Ivana Lončar, doc. dr. sc. Marijana Tomić i izv. prof. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić, djelatnici Andrea Barač Bataljaku, Marinela Borina Valčić i Ana Pehar te uredništva časopisa Ars Adriatica, Geoadria i Sic!.
Na temelju postignutih ocjena, znanstvene i stručne aktivnosti tijekom studija nagradu rektorice dobili su studenti: Laura Brachová, Anamarija Capek, Sara Čović, Elena Kladarić, Lucija Kraljev, Matija Maček, Antonija Manestar, Marijana Markovinović, Ruža Meštrović, Hrvoje Njavro, Vesna Petešić, Lucija Šalinović, Valerija Šinko, Ena Šmitran, Monica Melinda Topalović, Pio Domines Peter, Klara Klisović, Vlatka Košta, Mate Ledenko, Lovro Lulić, Danijela Marasović, Josip Mikinac, Matea Škvorčević, Dario Vištica, Domagoj Mikulić I David Šare.
Za izuzetna studentska sportska postignuća nagradu rektorice dobili su ženska ekipa studentskog Športskog košarkaškog kluba Sveučilišta u Zadru u kategoriji tri na tri, muška vaterpolo ekipa, Ana Burazer, Ana Bajok, ženska ekipa studentskog športskog košarkaškog kluba, muška i ženska ekipa šahovskog kluba te ženska ekipa odbojkaškog kluba. Za doprinos razvoju studentskog sporta na Sveučilištu u Zadru nagradu rektorice dobili su: Marko Atelj, Katarina Delač, Toni Ercegović, Toni Galov, Antonio Goja, Eleonora Lovraković i Stefan Vulić.