GRADILIŠTA OTVORENA Građevinska sezona bi se mogla odvijati, sve dok Stožer i to eventualno ne zabrani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Denis Ikić o zadarskom gospodarstvu u doba koronavirusa
Građevinski sektor jedan je od rijetkih koji može organizirati posao tako da nisu u poziciji širiti virus. Oni imaju svoje poslove, rade na otvorenom te dok imaju radnike mogu raditi. Problem bi se mogao dogoditi jer je velik broj radnika iz inozemstva, odnosno Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, te ukoliko oni izađu iz Hrvatske, morat će biti u karanteni, kaže Ikić
SILVANO JEZINA
Sve je stalo, no ne i gradnja

Unatoč brojnim ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, neke djelatnosti još uvijek rade. Među rijetkima, uz trgovce, hitne i komunalne službe, ovih dana mogu se vidjeti još i građevinski radnici. Oni su među rijetkima koji još mogu obavljati svoje poslove.
O situaciji u građevinarstvu i ekonomiji razgovarali smo s Denisom Ikićem, direktorom HGK - Županijske komore Zadar.
- Građevinski sektor jedan je od rijetkih koji može organizirati posao tako da nisu u poziciji širiti virus. Oni imaju svoje poslove, rade na otvorenom te dok imaju radnike mogu raditi. Problem bi se mogao dogoditi jer je velik broj radnika iz inozemstva, odnosno Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, te ukoliko oni izađu iz Hrvatske, morat će biti u karanteni. Međutim, dok je radnika i dok se odvija opskrba ključnim komponentama potrebnima za gradnju, građevinska sezona bi se mogla odvijati normalno, odnosno sve dok Stožer i to eventualno ne zabrani, rekao nam je u razgovoru Denis Ikić.

Nezahvalno prognozirati što nas čeka

​Istaknuo je kako Nacionalni stožer balansira da što više djelatnosti i dalje može raditi. Osim građevinskog sektora istaknuo je trgovinu i prehrambenu industriju koje, zbog povećanje potrošnje kupaca koji su stvarali zalihe, ovih dana rade vrlo intenzivno.
- Ovih dana uspostavio se i teretni promet, nakon kratkog zastoja, tako da roba i sirovina mogu normalno ulaziti i izlaziti iz Hrvatske, a što je od vitalnog značenja. Naime, formirani su protokoli na čemu se intenzivno radilo proteklih desetak dana te se međunarodni teretni promet i dalje odvija. Također, prerađivačka industrija i dalje funkcionira. I mi imamo nekoliko tvrtki koje su orijentirane prema automobilskoj industriji. One su do prošloga tjedna radile solidno, ali ovoga tjedna imamo informacije kako su im se narudžbe smanjile i usporile i do 50 posto. Ipak, još uvijek imaju gospodarsku aktivnost, a što je ključno za našu državu i ekonomiju, rekao je Ikić dodavši kako su s druge strane, putnički i zračni promet potpuno zamrli te su i oni u problemima kao i cijela turistička industrija koja je ostala bez primanja.
​Ikić se osvrnuo i na pojedina predviđanja kako bi nakon cijele ove krize oko koronavirusa industrija mogla potonuti te kako ćemo doživjeti recesiju goru od one 2008. godine. On smatra kako je nezahvalno govoriti o tome što nas čeka jer ima onih koji su optimisti, kao i onih koji su pesimisti. Rekao je kako je ovo globalni problem te će se Hrvatska morati okrenuti sebi i svojim resursima.

Pomoć države

​Budući na području Zadarske županije većina gospodarstva počiva na srednjim i malim poduzetnicima, a koji su ovom krizom najpogođeniji, upitali smo ga da nam prokomentira i ovu situaciju. Naime, država je odlučila pomoći malim poduzetnicima mjerama, među kojima je i odgađanje plaćanja davanja državi. Velik broj poduzetnika se na ovo žali te smatra da bi u ovoj situaciji država trebala »oprostiti« plaćanje svih davanja.
- Kad netko svu svoju energiju, kapital i znanje uloži u posao, a kad mu država u situaciji kakva je onemogući da kraj zdravih ruku i postavljene organizacije ne može ostvarivati prihod, to je zaista loša situacija. Ne samo realna nego i psihološka. Međutim, država je dala onoliko koliko može dati. U prvom paketu mjera fokusirala se na 90 dana jer nekakva iskustva su pokazala kako bi se u ovih 90 dana trebalo ugledati svjetlo na kraju tunela. Dakle, ukoliko ne ostvarujete prihod, ne svojom krivnjom, država vam je dala mogućnost da se storniraju obveze, do trenutka kad će se opet moći obavljati pojedina djelatnost. Ovo ne znači da će država odmah nakon ponovnog početka rada sve te obveze svaliti na poduzetnike. Naime, ne može se očekivati da će netko, tko nije radio tri mjeseca, odmah prvi mjesec moći platiti sve dospjele i odgođene obveze, pojasnio je Ikić.
Osim malih poduzetnika, koronavirus teže je pogodio i turizam zbog čega su zatvoreni brojni hoteli, ali pogođeni su i mali iznajmljivači.

Bez plaćanja članarine

Ikić nam je rekao kako je Gospodarska komora ovih dana donijela odluku da svi pogođeni sektori nemaju obvezu plaćanja članarine Gospodarskoj komori.
- Gospodarska komora je s turističkim sektorima uputila gradovima dopis da se poduzetnici oslobode plaćanja najma za poslovne prostore koji su u vlasništvu grada i neki gradovi su već pozitivno odgovorili. Pozivam Grad i Županiju da za te djelatnosti postupe na isti način i da se ti dugovi ne gomilaju, a što je i veliko psihološko i financijsko rasterećenje, rekao je Ikić naglasivši kako je najbitnije da se projicirana situacija sanira u roku od 60 dana. Bitno je, ponovio je, okrenuti se pokretanju gospodarskih aktivnosti jer je turistička industrija bitna, ona je potrošač dobara i u prehrambenoj industriji, marikulturi...
- Ovih dana jednostavno moramo biti odgovorni i racionalni i čekati da ova situacija dođe pod kontrolu. Do kraja tjedna ćemo vidjeti koliko ćemo zahtjeva zaprimiti te koliko je poduzeća odlučilo iskoristiti ovu mjeru da se minimalnom plaćom zadrže radnici, rekao je Ikić.
 

 

Oni koji su dobili otkaze neka ne dolaze u Zavod

Denis Ikić je apelirao na sve poduzetnike, ali i one koji su ostali bez posla u ovoj situaciji, da ne dolaze u urede Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
- Ne treba dolaziti u ured. Sve obavijesti su na web stranicama Komore i Zavoda. Tamo su navedeni i kontakt brojevi kao i e-mailovi osoba od kojih mogu dobiti sve potrebne informacije kako doći do dokumentacije za ostvarivanje tih prava, rekao je Ikić dodavši kako na web stranicama komora stoje sve potrebne informacije i formulari.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno