Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Krcić: Neka se srame svi koji opstruiraju donošenje Zakona!

25.03.2021. 10:21


Uoči izglasavanja novog Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 7. domobranske pukovnije i Udruga dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Zadar javnosti su uputile priopćenje u kojemu oštro kritiziraju ovaj zakon, pozivajući se na »odlučnu podršku ovom zakonu od SDP-a, Možemo, Radničke fronte, a posebno, SDSS-a, Milorada Pupovca, Dragane Jeckov i drugih«.
Čelnicima ovih udruga, Danijelu Telesmaniću Didu i Jošku Pulji podrška spomenutih političara i stranaka, kako u priopćenju navode, daje za pravo da sumnjaju u nedorečenost ovog Zakona, ali i mogućnosti neosnovanog ostvarivanja prava za pripadnike agresorske vojske, Srbe, Crnogorce i bivše pripadnike tzv. Jugoslavenske narodne armije.
Poznati ratni zapovjednici javnosti tako poručuju kako sve ovo vrijeme prate raspravu u Saboru oko izglasavanja Zakona o civilnim žrtvama, zaključujući kako »postoje nejasnoće oko provedbe«. Brine ih to što Ministarstvo hrvatski branitelja nema popis sudionika u agresiji na Republiku Hrvatsku, zbog čega po njima čak postoji mogućnost da i agresori dobiju prava kao i civilni stradalnici u našoj županiji. Način na koji bi to mogli ostvariti, upozoravaju Telesmanić i Pulja je – krivotvorenje dokumentacije te izjave lažnih svjedoka.


Ministarstvo to ne bi dozvolilo
– Poznato nam je da su u agresiji, osim srbočetničkih formacija, sudjelovali i tzv. civili na različite načine, aktivno podržavajući agresiju propagandnim aktivnostima, ratno- huškačkim medijskim »informiranjem«, logistikom, prokazivanjem branitelja i drugih u Vukovaru i drugim okupiranim mjestima, (kojima se nakon toga gubi svaki trag), itd., navode čelnici Udruge 7. domobranske pukovnije i UDHRM na kraju priopćenja ipak navodeći kako nemaju ništa protiv da se civilni stradalnici Domovinskog rata, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, a koji su stradali isključivo od srbočetničke agresije, obeštete i dobiju pravičnu naknadu.
Predsjednica županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Ljubica Krcić, ogorčena je njihovom objavom ističući kako ni Minisarstvo branitelja ni sami civilni stradalnici ne bi dozvolili da prava temeljem ovog zakona dobiju i agresori na Hrvatsku.


Nemamo potporu onih koje smo podržavali
– Za mene je ovo čisto politikanstvo i uznemirena sam priopćenjem dviju udruga naše županije. Zakon je prošao prvo čitanje, uskoro ide i na drugo i uvjerena sam da će proći, ali su neki očito željni medijskih istupa. Poručujem im da ovo što su naveli nije točno, u što će se uvjeriti kada Zakon prođe. Žalosno je što se svih ovih 30 godina nitko o nama nije brinuo, već su jedina vlada i jedini ministar koji je čuo naš vapaj aktualna Vlada i ministar Tomo Medved. I sada, godinama nakon mukotrpnog rada na tom zakonu, ove udruge uznemiruju javnost, pogotovo civilne stradalnike Domovinskog rata. Vjerojatno će se javiti još neka udruga, iako su one svih ovih godina imale potporu naše udruge, a mi njihovu očito nemamo. Žalosno je i to što se i na prvom čitanju Zakona naglasak stavio na agresora, iako smo mi stradalnici očekivali da će se malo pričati i o nama, ističe gospođa Krcić, poručujući kako se udruge koje ih nisu priznavale svih ovih godina ni sada ne bi smjele javljati.




30 godina nisu vodili brigu o nama
– Oni 30 godina nisu vodili brigu o nama, ni pokazivali ikakvu empatiju, pa ni sada ne trebaju brinuti o nama. Tu mislim i na institucije koje također nisu vodile brigu o nama. Mi smo ipak svojim radom, tolerancijom, kulturom i posebno sjećanjem na poginule branitelje pokazali tko smo zapravo. I dana 18. i 22. ožujka obilježili smo sjećanje na poginule pripadnike 7. domobranske pukovnije s članovima njihove udruge, ali niti jednom mi riječju nisu spomenuli da se neslažu sa Zakonom o civilnim stradalnicima. I zato je to po meni čisto politikanstvo. Oni imaju pravo pisati i negodovati oko čega god hoće jer u demokraciji smo za koju su se i borili, međutim, nije u redu da nam ovo rade, poručuje čelnica Udruge civilnih stradalnika, poručujući kako nikad neće odustati od borbe za prava svojih članova.


Neću odustati od borbe
– Dužnost mi je boriti se za njih, a čelnicima udruga koje šalju ova priopćenja poručujem da su nam se i sami mogli obratiti. Ali, oni ne žele čuti ni nas ni ministra, već uporno kritiziraju. Vjerojatno su u strankama Hrvatski suverenisti ili Domovinski pokret. Ipak, ustrajat ćemo u tome da civilni stradalnici nakon 30 godina dobiju prava koja su trebali imati od samog početka. Sami najbolje znamo što smo sve prošli, a znaju to i ovi koji šalju priopćenja. Čak 50 posto članova je umrlo i mnogi, nažalost, neće doživjeti svoja prava. Obeštećenje je trebalo ići od samog početka Domovinskog rata, ali imali nikakvu potporu, niti je bilo volje za rješavanje naše problematike. I sada kada su Vlada premijera Andreja Plenkovića i ministar Tomo Medved konačno pokrenuli donošenje Zakona o civilnim stradalnicima, dio udruga to opstruira tvrdeći da će i agresori dobiti prava. Ma kakvi agresori, ovo je Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata! I zato im na kraju poručujem neka se srame i ovi koji nam opstruiraju donošenje Zakona i oni koji nisu donijeli Zakon kada su to trebali učiniti, otvoreno će, kao i uvijek, čelnica županijske Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.