Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Poljubac »Fortune« donio izuzetno važnu pobjedu

25.03.2021. 08:07


Košarkaši Zadra stigli su do druge ovosezonske pobjede na domaćem parketu svladavši u zaostalom susretu 11. kola ABA lige Borac iz Čačka rezultatom 75:73. Premda su u nekoliko navrata odlazili na dvoznamenkastu prednost, domaćini su za bodove morali strepjeti sve do posljednjih sekundi kada su gosti imali otvoren put ka produžetku, no srećom polaganje Kočovića je »iscurilo« za veliko slavlje u Krešinom domu. Krenuo je trener Mršić s Junakovićem i Vukovićem u prvoj petorci umjesto do sada standardnih Mavre i Bursaća, pokušavši razdrmati ukotvljenu situaciju pod svodom Višnjika. Urodilo je to plodom na samom otvaranju u kojem su Zadrani realizirali dva od tri napada, no gosti su, unatoč činjenici da su prve poene iz igre zabili tek sredinom prve minute, učas uspostavili terensku ravnotežu. Serija Borca 0:9 odvela je momke iz Čačka na plus pet (7:12), nakon čega je domaći strateg bio primoran zagrabiti na klupu ne bi li probudio svoje trupe. U igru su ušli Justice i Planinić, a na parket se vratio i Carter i eto potpuno drugačijeg izdanja hrvatskog sastava. Tri minute čvrste obrane u kojoj Marinkovićeve trupe nisu uspjele ubaciti niti poena omogućile su opušteniju igru na suparničkoj strani parketa pa su Zadrani na krilima pet vezanih poena Mavre te koševa američkog dvojca Justice-Carter u drugu dionicu ušli s 21:16.


Rukometna dionica
Razdoblje dobre igre »plavo-bijelih« nastavilo se sve do 13. minute i »time-outa« trenera Marinkovića nakon kojeg su gosti nakratko povezali konce svoje igre. Premda je Zadar čitavo vrijeme izgledao kao kvalitetnija momčad, gosti su u nekoliko navrata vješto iskoristili nepromišljenosti domaćih košarkaša i »zamrznuli« zaostatak na dva posjeda zaostatka. Prednjačio je neraspoloženi Junaković koji je s nekoliko pogrešaka omogućio Marinkovićevim trupama da uspore ritam momaka s Višnjika koji su tek zahvaljujući premoći u skoku (21-13) držali napadački neorganizirane domaćine na mirnoj razdaljini. U posvemašnjem nedostatku kreacije koševi su se brojali rukometnom brzinom o čemu najbolje svjedoči podatak da je druga dionica završila s više nego skromnih 8:6, pa se na veliki odmor otišlo s plus sedam Zadrana. Trener Mršić nije imao razloga za zadovoljstvo izdanjem svojih momaka kojima je trebala dobra »šalica kave« kako bi u nastavku došli do prijeko potrebne pobjede u borbi za ostanak među regionalnom elitom.


Najiskusniji povukli
Početak treće četvrtine dao je nagovijestiti da se svi ljubitelji košarke u Donatovom gradu neće imati čega plašiti u drugih 20 minuta pošto su domaćini na krilima Onuakua, Cartera i Vukovića učas otišli na najviših 12 razlike (36:24), no dvije trice Kočovića i Nerandžića u manje od 30 sekundi anulirale su sav proliven znoj zadarskog sastava. U nekvalitetnoj košarci u kojoj šut niti jedne momčadi nije prelazio 40 posto trenuci napadačke inspiracije bili su od presudnog značaja, a tu su Zadrani ipak imali dva najoštrija koplja. Iskusni Carter i srčani Mavra vukli su svoje suigrače i krajem 27. minute vratili domaćine na dvoznamenkastu razliku (48:37), no bilo je jasno da će za mirnu završnicu biti potrebno spojiti razdoblja, ili barem bljeskove, dobre igre na obje strane parketa. A onda smo krajem treće četvrtine vidjeli možda i najbolju akciju na susretu kada su Junaković i Brala »prebrojali« gostujuću obranu i otvorili čist šut Bursaću koji je pogodio za 55:42.




Poljubac sreće
Sljedećih par minuta proteklo je u izjednačenoj igri, a onda je zasvirao »šumadijski rock and roll«. Nemanja Todorović je vezao dva dalekometna ubačaja, da bi Jones dodao i treću uzastopnu tricu Borca i eto gostiju opet na neugodnih minus šest (61:55). Bio je to znak za povratak Mavre na parket, a on je donio i buđenje Onuakua koji je sa šest poena odbio sve napade srbijanskog sastava i držao svoju momčad na mirnoj razdaljini. Kada je Carter pogodio preko ruke za 72:63 dvije i pol minute prije kraja činilo se da će bodovi ostati u Krešinom domu, no uporni gosti su odgovorili dvjema tricama i u posljednjih sto sekundi ušli s četiri poena zaostatka (74:70). Imao je Čarapić čistu priliku primaknuti svoju momčad na samo minus dva, no srećom po Zadrane kapetan Borca je promašio polaganje i udijelio pravi »Bronhi« Mršićevim trupama. S druge je strane Onuaku bio polovičan s linije slobodnih bacanja, pa je Todorović novim ubačajem iza linije 6,75 dao posljednju šansu svojoj momčadi. Nakon promašaja Mavre lopta je došla u ruke Kočeviću koje je imao otvoren put prema košu, no »Fortuna« je poljubila Zadrane i udijelila im dva vrijedna, možda i ključna, boda u borbi za ostanak u ABA ligi. Domaćine su do druge regionalne pobjede na domaćem parketu vodili Chinanu Onuaku i Dominik Mavra s 18, odnosno 16 poena, dok je najefikasniji u gostujućim redovima bio Kočović sa 16 koševa.


ZADAR 75 – BORAC 73


(21:16, 8:6, 26:20, 20:31)
ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Bez gledatelja. Suci: Igor Dragojević, Miloš Koljenšić i Radoš Savović.
ZADAR: Carter 15, Paponja, Justice 6, Palokaj, Brala, Vuković 9, Bursać 9, Junaković, Buljan, Mavra 16, Onuaku 18, Planinić 2. Trener: Veljko Mršić.
BORAC: Thornton, Smith 2, Miletić 9, Gavrilović, Kočović 16, Nerandžić 11, Karapandžić, Novaković 4, Jones 15, Todorović 11, Čarapić 5. Trener: Marko Marinović.
Šut za dva: Zadar 21-41 (51%); Borac 12-26 (46%).
Šut za tri: Zadar 6-19 (32%); Borac 10-31 (32%).
Slobodna bacanja: Zadar 15-23 (65%); Borac 19-23 (83%).
Skokovi: Zadar 41 (27+14); Borac 30 (21+9).