Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Snažna kritika društva na daskama koje život znače

25.03.2021. 09:31


Povodom Svjetskog dana kazališta, u subotu, 27. ožujka u 20 sati pogledajte hvaljenu predstavu HNK Zadar, Hanibal Podzemni Hriste Bojčeva u režiji Matjaža Latina koja je dobila sjajne reakcije od publike i kritike. Predstava je premijerno izvedena 5. studenoga 2020., a igraju Alen Liverić, Ivan Jončić, Ivan Ožegović, Žana Bumber i Petra Tunjić.


Novac kao pokretač
Predstava započinje realnim prikazom sobice jednog glazbenika u koju iz podzemlja dolazi Hanibal kako bi dao – novac. Novac je pokretač dramskih sukoba, a sva problematika društva može se sažeti u jednu zvučnu rečenicu koju izgovara neobični Hanibal: »Do sada smo dali samo nekima, zato, ako si primjetio, jedni imaju – drugi nemaju«.
Dakle, riječ je o skupini umjetnika u vremenu siromaštva koji prodaju dio vlastite osobnosti ubijajući umjetnost u sebi i svijetu koji ih okružuje, alegorično idući mračnom stranom života.
Predstava problematizira pitanje o pravim vrijednostima suprotstavljajući ih gomili novca koje pohlepni likovi nastoje pridobiti, nasuprot ljubavi kao istinskoj vrijednosti koja se ne može kupiti.
– Kao da smo već u labirintu, bar biraj svjetlije tunele da ne lupiš u zid. Tu je zid i tu je zid. Izlaziš. Ideš, ideš, obilaziš ulice, trgove, krčme, eventualno magistralne ceste u zemlji, eventualno i izvan zemlje, gdje te puste, i gledaš – svuda je isto, ako nije i gore. I opet se vraćaš ovamo. Zato što su ulice i one s alejom bez izlaza u tom labirintu. Gdje god da ideš opet si tu. Zid. Zid, zid… Gore ne može, dolje… Dolje može, kazuje lik Vlado.
Slovenski redatelj Matjaž Latin do sada je režirao više od 80 kazališnih predstava u Sloveniji i Hrvatskoj. Područje njegova stvaranja su uz kazalište, film i televizija, a uz režiju i gluma.
Prva njegova suradnja s HNK Zadar bila je uspješna i nagrađena predstava Ostavljam te (2016.) nakon koje slijedi režija predstave Tarzan u kazališnoj sezoni 2018. /2019. Hanibal podzemni je njegova treća režija za HNK Zadar.


Kušnje u profesiji
Na Svjetski dan kazališta u kazalištima diljem svijeta prije predstave čitaju se poruke. Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta. Spomenimo nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Edward Albee, Vaclav Havel i dr.
Ove je godine autorica međunarodne poruke Helen Mirren, jedna od najpoznatijih i najuglednijih glumica s međunarodnom karijerom, koja s jednakim uspjehom glumi u kazalištu, na filmu i na televiziji.
– Proteklo je razdoblje bilo iznimno teško za izvedbe uživo, a mnogi su se umjetnici, tehničari i kazališni suradnici našli na kušnjama u profesiji koja je ionako ispunjena nesigurnošću. Možda im je upravo ta uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive ovu pandemiju oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost. Njihova je mašta u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom, naravno, zahvaljujući i internetu. Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura kazališta opstati dok god budemo živi.
Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo. Jedva čekam, poručila je Helen Mirren.




ULAZNICE
Ulaznice za predstavu Hanibal Podzemni su od danas, 24. ožujka u prodaji na blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 40,00 kuna. Radno vrijeme blagajne: od 11 do 13 sati, a u subotu, 27.3. od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.