Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tužnih lica iz Stožica

25.03.2021. 08:18


Skroman početak Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Momčad Zlatka Dalića nije bila ni blizu očekivane razine što je za posljedicu donijelo prvi poraz od Slovenije u utakmici u kojoj »vatreni«, osim Vlašićeve vratnice na početku dvoboja, praktično nisu imali pravu priliku. Ostalo je tako puno upitnika koji hrvatsku javnost muče još od dvaju izdanja Lige nacija u kojima je naša reprezentacija tek povremeno podsjećala na sjajno rusko ljeto 2018…
Hrvatska je obećavajuće ušla u utakmicu pa je prvih 15-ak minuta lopta uglavnom bila na polovici domaćina. Nakon kornera Modrića u šestoj minuti Vida je bio najviši u skoku, ali bez preciznosti u udarcu. Minutu kasnije Kovačić je dao loptu na desnu stranu za Vrsaljka koji je šalje nisko u sredinu, tamo do nje dolazi Vlašić, pronalazi Kramarića koji se izborio za udarac i pucao s ruba kaznenog prostora malo pokraj gola. Odlična akcija Vlašića u desetoj minuti kada je prošao po lijevoj strani i krenuo prema golu Oblaka. Pucao je iz teške situacije, a slovenski vratar je dodirnuo loptu koja se odbila u suprotnu vratnicu. I onda 16. minuta u kojoj su Slovenci poveli iz prve akcije u kojoj su ozbiljnije krenuli prema Livakoviću. Pogodak domaćina ostavio je u čudu »vatrene« koji su se potpuno primirili i utakmica je išla u smjeru u kojem su domaćini i željeli. Igralo se uglavnom po sredini terena, Hrvatska je imala više loptu u svojim nogama, ali sve napadačke akcije svele su na Modrićeva ubacivanja koja ipak nisu bila prava opasnost po gol Oblaka. Ubacio je Modrić i u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena iz skraćenog kornera i pogodio u petercu Vidu, ali nije bilo udarca na gol, lopta se samo odbila do slovenskog vratara.
Na poluvremenu je Dalić u svlačionici ostavio Barišića, a u igru je uveo Oršića koji je zauzeo mjesto u napadu odakle je Perišić prebačen na lijevog beka. Trebalo je proći deset minuta da svjetski dopravci zapucaju prema slovenskom golu. Bio je to pokušaj Oršića s 20-ak metara, ravno u Oblaka. Hrvatska je potom potpuno pritisnula momčad Matjaža Keka koja se odlično branila, a ako bi se neka lopta i provukla ispod domaćeg bedema završila bi u rukama sigurnog slovenskog vratara. S druge strane, stalno je prijetila kontra domaćih pa se Hrvatska našla u velikim problemima. Jedina opcija bili su prolasci »jedan na jedan«, a tu se Dalićevi igrači nisu previše iskazali. Bilo su to uglavnom stihijski napadi od kojih nije bilo velike koristi. Nije katastrofa, ali već je sada jasno da nas čeka težak put do Svjetskog prvenstva.


SLOVENIJA 1 – HRVATSKA 0
LJUBLJANA – Stadion Stožice. Bez gledatelja. Sudac: Antonio Mateu Lahoz (Španjolska). Pomoćnici: Roberto del Palomar (Španjolska), Eduard Beitinger (Njemačka). Strijelac 1:0 Lovrić (16’), Žuti kartoni: Kurtić, Mevlja (Slovanija); Barišić, Brozović, Vida, Budimir, Vrsaljko (Hrvatska).
SLOVENIJA: Oblak, Stojanović, Blažič, Mevlja, Balkovec, Bijol (od 69’ Kramer), Lovrić (od 86’ Bajrić), Kurtić, Iličić (od 86’ Skubic), Šporar (od 69’ Vetrih), Bohar (od 64’ Černigoj). Izbornik: Matjaž Kek.
HRVATSKA: Livaković, Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić (od 46. Oršić), Brozović, Kovačić (od 81’ Pašalić), Kramarić (od 64’ Brekalo), Modrić, Vlašić, Perišić. Izbornik: Zlatko Dalić.
Gol
1:0 (16’) – Netočno dodavanje Perišića na sredini igrališta dovelo je do slovenske polukontre koju je na trenutak uklizavanje zaustavio Vida. Međutim, lopta je završila kod Lovrića koji puca s ruba šesnaesterca, a lopta se od Brozovića odbija u suprotnu stranu mreže.


U subotu protiv Cipra
U preostale dvije utakmice u skupini H Cipar i Slovačka odigrali su 0:0 dok je Rusija na gostovanju pobijedila Maltu s 3:1. U 2. kolu u subotu 27. ožujka u 18 sati Hrvatska će u Rijeci igrati protiv Cipra.