Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U prošloj godini petero poginulih više nego 2019.

25.03.2021. 08:43


Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je statistiku poginulih u prometu na razini cijele države upućujući apel građanima za pažljiviju vožnju s obzirom da je posljednjih mjeseci došlo do porasta broja poginulih u prometu. U policijskoj upravi zadarskoj stoga smo provjerili kakva je situacija na području naše županije.
Podaci su i ovdje alarmantni jer kazuju da je protekle u odnosu na 2019. godinu poginule – petero ljudi više. Naime, glasnogovornica PU zadarske, Ivana Grbin kaže nam kako je tijekom prošle godine na području Policijske uprave zadarske evidentirano ukupno 1.493 prometnih nesreća, a godinu dana ranije 1.835, i to osam prometnih nesreća s poginulim osobama, 389 s ozlijeđenim osobama te 1.096 s materijalnom štetom.
U prometnim nesrećama ukupno je stradalo i ozlijeđeno 566 osoba, a među stradalima je 13 osoba poginulo u osam prometnih nesreća, 170 osobe su zadobile teške tjelesne ozlijede i 383 osoba s lakim tjelesnim ozljedama.
– Iz navedenih podataka vidljivo je kako je tijekom 2020. godine na području PU zadarske zabilježeno smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 18,6 posto. Isto tako vidljivo je smanjenje broja lako i teško ozlijeđenih osoba, dok je broj smrtno stradalih osoba u povećanju. Analizirajući dalje, među poginulim osobama u 2019. godini su dvoje vozača, jedan pješak, troje motociklista i dvoje putnika, od kojih jedan na motociklu, dok su u 2020. godini, među poginulim osobama četvero vozača, jedan pješak, jedan biciklist, jedan motociklist i šestero putnika u vozilima, kaže glasnogovornica Grbin.
U svakom slučaju, podaci su ovo koji zovu na alarm jer je u samo godinu dan broj smrtno stradalih povećan za njih petero.