Nove interpretacije baštine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Započela interaktivna edukacija za turističke vodiče u Ninu
Turizam današnjice se mijenja i gosti će sve više tražiti individualno vođenje uz animacijski program, a ovaj tečaj daje upravo daje mogućnost da se na jedan skroz drugačiji pristupi predstavljanju baštine, istaknula je Dejanović
Toni PERINIĆ
Polaznici izbrusili svoje vještine vođenja

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina i Udruženja obrtnika Zadar jučer je u Ninu započela edukacija za vodiče interpretatore baštine, licencirana od strane europske udruge za interpretaciju baštine Interpret Europe.

Ovaj 40-satni tečaj za vodiče interpretatore nezaobilazna je postaja na putu prema nadogradnji vještina predstavljanja kulturne i prirodne baštine metodama i tehnikama interpretacijskog vođenja. Edukaciju vodi licencirana edukatorica Ivana Zrilić iz Zagreba koja kaže kako je cilj edukacije posjetiteljima približiti materijalnu i nematerijalnu baštinu.
- Započeli smo edukaciju za vodiče interpretatore baštine koja je, uz turističke vodiče, namijenjena i ljudima koji su povezani s turističkim sektorom. Naš zajednički cilj je posjetiteljima približiti materijalnu i nematerijalnu baštinu destinacije - spomenike, hranu, piće, tradiciju pogled i slično. Također, želimo da oni u svakom predmetu vide nešto više i dublje i da se povežu s tim lokalitetom, govori Zrilić i napominje da je program edukacije interaktivan i da će polaznici izbrusiti svoje vještine vođenja.
- Program edukacije je unaprijed određen i razrađen, a sastoji se od vježbi i aktivnosti. Također, edukacija je interaktivna tako da polaznici vrlo malo sjede i slušaju, već su aktivno uključeni u cijeli proces, dodaje Zrilić.

Kako bi lokalnim vodičima i turističkim djelatnicima omogućili nadogradnju vlastitih vještina, Turistička zajednica Grada Nina je svojim suradnicima, kao i Udruženje obrtnika Zadar svojim članovima, omogućila pohađanje tečaja koji će većim dijelom biti financirano od strane suorganizatora. Direktorica TZ-a Grada Nina, Marija Dejanović naglašava kako se turizam današnjice mijenja i kako je potrebno gostima ponuditi nešto novo i inovativno.

- Ova edukacija značajna je za Nin jer stvaramo nove turističke proizvode i nove interpretacije baštine. Turizam današnjice se mijenja i gosti će sve više tražiti individualno vođenje uz animacijski program, a ovaj tečaj daje upravo daje mogućnost da se na jedan skroz drugačiji pristupi predstavljanju baštine, istaknula je Dejanović i dodala kako je odaziv turističkih djelatnika ovoj edukaciji odličan.

Interpretativno vođenje uključuje razne tehnike, alate i načine prezentacije i interpretacije fenomena, atrakcije i lokaliteta koji će zasigurno svim posjetiteljima ostati u lijepom sjećanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno