Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vatrogasna donacija vrijedna 150 tisuća kuna

Autor: Velimir Brkić

24.04.2008. 22:00
Vatrogasna donacija vrijedna 150 tisuća kuna


Veliko prijateljstvo s polačkim župnikom don Marinkom, vratarom hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije i NK Polača, urodilo je ovom vrijednom i važnom donacijom
Dobrovoljno vatrogasno društvo Polača primilo je na dar vrijednu donaciju od župne zajednice iz njemačkog grada Schwabmünchena kod Augsburga na jugu Njemačke. Riječ je o specijalnom vatrogasnom navalnom vozilu marke “mercedes 190”, a na prigodnoj svečanosti primopredaje ključeva, koja je upriličena ispred novoizgrađenog suvremenog vatrogasnog doma na polačkoj Bičini, pored svećenika Krešimira Gagule iz Schwabmünchena, nazočili su Viktor Prtenjača, načelnik Općine Polača, Marko Bobanović, zapovjednik DVD Polača, Milenko Zagorac, predsjednik DVD Polača, i polački župnik don Marinko Jelečević.
Veliko prijateljstvo Uz zahvalu za donirano vozilo načelnik Prtenjača je izrazio zadovoljstvo iskazanom pažnjom i plodonosnom suradnjom s njemačkom župom i don Gagulom.Ključeve vozila predao je svećenik Krešimir Gagula, rodom iz Budžaka kod Banja Luke. Nadbiskupsko sjemenište Zmajević i Opću gimnaziju završio je u Zadru. Sportaš po vokaciji, nogomet je igrao u sarajevskom NK Željezničar i u mjesnom klubu u Bosanskoj Dubici, jedno vrijeme i košarku u KK Zadar, tako da ga vežu brojna prijateljstva iz Zadra. Veliko prijateljstvo s polačkim župnikom don Marinkom, vratarom hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije i NK Polača, urodilo je ovom vrijednom i važnom donacijom koja se procjenjuje na oko 150.000 kuna. Navalno vozilo, osim što je prešlo tek 19.000 kilometara, u Polaču je dovezeno sa svom potrebitom opremom, i puno više od toga.– Nadamo se da je ova nadasve velikodušna gesta dobar početak suradnje s hrvatskim vjerničkim pukom iz Schwabmünchena, koja bi se ubuduće mogla proširiti i na druga polja suradnje. DVD Polača danas broji 42 člana od kojih 32 imaju položeni vatrogasni ispit te su osposobljeni za sve intervencije, rekao je predsjednik Bobanović dodajući da su tijekom protekle godine imali 40-ak intervencija.
S vozilom – brži od požara Na srdačnoj dobrodošlici zahvalio je i don Krešimir koji je kazao da mu je drago što je tako srdačno primljen u mjestu, a posebno je zahvalio na prigodnim darovima. Velečasni Gagula novom vozilu je zaželio što manje intervencija te više edukacije mladih vatrogasaca.– Sretni smo i ponosni da pored cisterne za vodu i kombija u našem suvremenom vatrogasnom domu odsad imamo i moderno navalno vozilo “ful” opremljeno. U tom smislu sigurno ćemo biti još jači te će građani, kada je riječ o vatrozaštiti, moći mirnije spavati. Vatrogastvo ćemo razvijati i dalje za dobrobit svih žitelja Općine Polača, Zadarske županije i Hrvatske, naglasio je Milenko Zagorac, predsjednik DVD-a Polača. – Kad su veće suše i vrućine, požari se brže šire i teže gase pa su stoga, logično, i štete veće, rekao je Bobanović, iskoristivši prigodu te zamolio građane da ne pale korov i strništa. Ako to ipak žele učiniti u danima kada je opasnost od požara manja, neka o tome obavijeste najbližu vatrogasnu postrojbu ili DVD kako bi se sve to skupa vršilo pod nadzorom.– Mislim da će ova donacija biti nadasve učinkovita, odnosno da u slučaju manjih požara, neće biti potrebna intervencija Javne vatrogasne postrojbe Grada Biograda i Grada Zadra, zaključio je Bobanović.