Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za mlade osigurati prostor u srcima

24.04.2012. 22:00
Za mlade osigurati prostor u srcima


Mladi su budućnost i društva i Crkve i našeg naroda. Ukoliko ih želimo zadržati onda ćemo stvarati prostor i za mlade u našim župnim zajednicama. Ne mislim samo na fizički prostor, nego na prostor našeg srca, rekao je don Srećko


Kako se obično događa da mladi napuštaju Crkvu nakon sakramenta svete potvrde ovogodišnji krizmanici župe sv. Nikole u Crnom su osobnim primjerom pokazali da su iznimka. Na poticaj župnika don Srećka Petrova u Domu kulture trinaest krizmanika je izvelo scensko-glazbeni prikaz susreta Isusa i Samaritanke na Jakovljevu zdencu.
– Mladi su budućnost i društva i Crkve i našeg naroda. Ukoliko ih želimo zadržati onda ćemo stvarati prostor i za mlade u našim župnim zajednicama. Ne mislim samo na fizički prostor, nego na prostor našeg srca, rekao je don Srećko.
Susret Isusa s “kontroverznom” Samaritankom pokazuje kako ljubav ide protiv svih ljudskih obzira i pronalazi put do svačijeg srca.
– Treba imati povjerenja u mlade i u strpljivosti otvarati vrata susreta sa živim Kristom kroz različite modele rada s mladima, okupiti ih i uvijek ponovno strpljivo i uporno poticati na aktivan kršćanski život, uvjeren je župnik Crnoga.
Cijeli tekst temelji se na poukama koje su zapisane u Evanđeljima. Tako se govori o pravednosti, molitvi, braku, rastavi, ljubavi prema bližnjemu, ljubavi prema neprijatelju, o uvjetima koje treba ispuniti da bismo bili Isusovi učenici…
Scenski prikaz bio je protkan pjesmama koje su predvodili crkveni pjevači iz Crnoga. Pjevale su se duhovne pjesme koje su poznate kako bi svi nazočni mogli pjevati i uživati kako u scenskom tako i u glazbenom ugođaju. Tako su se čule pjesme “Kriste”, “Budi naša radost”, “Cesta”, “Mir, pravi mir”, “Kakav prijatelj je Isus”, “Ostani s nama”, “Krist jednom stade na žalu”, “K’o košuta”, “Glasnik velikog Kralja”…
Nazočni, koji su u velikom broju ispunili dvoranu Doma kulture, izvoditelje, ovogodišnje krizmanike, nagradili su velikim pljeskom.
– Ni na višednevnoj duhovnoj obnovi ne čuje se toliko evanđeoskih citata koliko se čulo u ovom scenskom djelu, s oduševljenjem su komentirali nazočni.