Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gračac od ove godine bez azbestnih krovova?

24.04.2017. 22:00
Gračac od ove godine bez azbestnih krovova?


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak, jučer je obilježen Dan općine Gračac. Posljedice rata i bremenita situacija i danas se osjećaju u ovoj jedinici lokalne samouprave od posebne državne skrbi. Prije samo četiri godine, rekla je načelnica Nataša Turbić, preuzeta je posrnula općina zasuta dugovima i tužbama te propalo komunalno poduzeće. Gračac su u međuvremenu počeli napuštati njegovi ljudi, a općina je gotovo vapila za pomoći.
– Mjesecima smo bili izloženi nepredviđenim situacijama, troškovima, za koje ni zakon nije predvidio kako ih riješiti. Potrajalo je dok su se uspostavila i opremila dva nova, funkcionalna i samostalna poduzeća i dok su se otplatili dugovi. Još će trajati neko vrijeme dok općina Gračac ne bude ono što svi mi priželjkujemo da bude, a to je bez oštećene infrastrukture, sivih krovova od azbesta na zgradama i kućama, bez vidnih posljedica rata i u konačnici ponosna i lijepa, rekla je načelnica Turbić.
Od onog što je do sada napravljeno Turbić je spomenula sanaciju i obnovu dječjeg vrtića, asfaltiranje ceste, obnovu nogostupa, proširenje javne rasvjete, nabavu i opremu dječjeg igrališta, komunalnih vozila, radnih strojeva i izgradnju kanalizacije u Školskoj ulici. U protekle tri godine u te investicije utrošeno je skoro 5 milijuna kuna, a već ove godine odobrena su tri projekta, koje je Općina aplicirala na razna ministarstva.
Vizija Gračaca je, kaže njegova načelnica, da bude središte zelene regije,što se uklapa u dva bitna projekta. Jedan je vezan u Cerovačke špilje gdje je za projekt odobreno 60 milijuna kuna. Drugi projekt, vrijedan 18 milijuna kuna, je Zelena škola u Mazinu.
Izaslanik premijera Plenkovića, zamjenik zadarskog župana Božidar Longin, obećao je daljnju pomoć Zadarske županije, budući da je on kandidat HDZ-a za zadarskog župana. No zato će biti potrebna dobra suradnja s Vladom RH, a kao prioritet Longin je ocijenio stambeno zbrinjavanje na čemu će se poraditi već ove godine.