Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Posjetitelje će dočekati staklena pregrada na recepciji i dezificijensi, ali i prekrasna priroda

25.04.2020. 14:37
Posjetitelje će dočekati staklena pregrada na recepciji i dezificijensi, ali i prekrasna priroda


Vlada RH je usvojila plan ublažavanja mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa. Mjere će se odvijati u tri faze, a prva počinje u ponedjeljak 27. travnja, druga 4. svibnja te treća 11. svibnja, kada će se otvoriti i nacionalni parkovi.
U Nacionalnom parku Paklenica sve je spremno za otvorenje i prije tog roka.
– Čekamo naputak nadležnog ministarstva, odnosno konktetne mjere koje ćemo trebati provesti u skladu s napucima epidemiologa. Mi smo spremni, a već smo naručili staklenu pregradu za pult na recepciji, dezinficijense i sve ostalo što smatramo da nam je potrebno. Svih nas veseli što se pomalo situacija smiruje i život vraća u normalu, a sudeći po broju upita koje putem elektoničke pošte dobivamo, vjerujemo da brojni građani s nestrpljenjem čekaju kad će moći na područje Parka, kaže ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić napominjući kako se za mogućnost posjeta raspituju oni koji su prije pandemije redovito tu provodili vrijeme, ali i oni koji to nisu običavali.
​Nacionalni park Paklenica prije mjesec i pol dobio je novog stanovnika – risa Alojzija koji je stigao iz Rumunjske. Pušten je u kanjonu Velike Paklenice i, kako nam kaže biolog Gordan Lukač, dobro se snašao.
– Risa pratimo pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki postavljenih na nekoliko lokacija. Prije par dana snimljen je kod Lukovog Šugarja i sada je na putu natrag prema Parku. Preko ogrlica pratimo i dvije medvjedice. Primjetili smo da imaju vrlo mali radijus kretanja od brloga pa pretpostavljamo da obje imaju mlade, iako to još kamere nisu snimile, otkriva Lukač te dodaje kako je na području Parka nedavno uočena i jedna divlja mačka koja ranije nije uočena, a na naš upit o ponašanju životinja sada kada nema ljudi i kada je promet po obližnjim cestama znatno smanjen odgovara kako životinje koje i inače često izlaze na staze u zadnje vrijeme to čine češće. Kao zanimljivost ističe da je jedna divokoza uočena kod Modriča, što inače nije uobičajeno pa to pripisuje upravo ovim pandemijskim uvjetima.