Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mladi iz urbanih sredina Europe na Ižu uče o vrtlarenju

25.04.2021. 13:30


Druženje mladih u sklopu projekta »Youth Gardeners« počelo je u subotu na Velom Ižu. Ukupno 28 mladih osoba u dobi od 18 do 30 godina, iz Hrvatske, Grčke, Portugala i Španjolske tijekom projekta će razmijeniti iskustva i znanja o vrtlarstvu, uzgoju povrća i začinskog bolja te zajedničkim snagama pokušati doprinijeti izgradnji javnih vrtova i krovnih vrtova za potrebe zajednice.
O projektu, koji je dio Erasmus+ inicijative Europske unije i njegovoj važnosti razgovarali smo s Luanom Matošević iz udruge Prizma iz Gračaca.
– Vrijednost ovog projekta je 35.848 eura. Suradnja u međunarodnom okviru zahtijeva kontinuiranu komunikaciju s partnerima i osobama uključenima u realizaciju projekta, naročito kod rješavanja logističkih problema. Ovakvi su projekti dizajnirani s ciljem razvoja i unaprjeđenja kontakata između mladih iz različitih zemalja Europe. Svaki od naših partnera specijalizirao se za specifičan segment aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta, kako što su važnosti održivog razvoja, ekološke poljoprivrede, društvenih i ekoloških problema i kulturnog amaterizma, objašnjava Matošević.


Popularizacija zdravog načina života
Projekt »Youth Gardeners« fokusirat će se, kroz unaprjeđenje znanja i vještina, na zajednice mladih koji nisu u mogućnosti baviti se vrtlarenjem. Omogućit će im se prilika da u društvu vršnjaka uče o urbanom i organskom vrtlarenju, sadnji i permakulturi tj. praksi osmišljavanja i razvijanja sustava i zajednica koje žive po načelima održivog životnog prostora u skladu s prirodom.
– Jedan od najvažnijih dijelova projekta je da mlade potaknemo na razmišljanje o okolišu, održivom razvoju i zdravom načinu života. Vrtlarenje se pokazalo savršenom aktivnosti za naš projekt. Mi u Udruzi smo ljubitelji prirode, te želimo podijeliti svoja znanja i ideje s mladima iz Europe, kaže Matošević.
Cilj projekta je promocija zdravog načina života i zdravih životnih navika kroz kontakt s prirodom uz pomoć vrtlarenja i boravka u prirodi. Tijekom radionica naglasak će se također staviti na problematiku onečišćenja okoliša, s naglaskom na pretjeranu upotrebu pesticida i plastike u poljoprivredi te efektima koje takve prakse imaju na zdravlje i okoliš. Od sudionika projekta očekuje se, da kroz međusobne rasprave i zajednički rad razmjenjuju znanja i prakse o vrtlarenju, te kreiranju i implementiranju aktivnosti s područja ekološke poljoprivrede i zaštite okoliša.
– Tijekom sedam dana, koliko traje projekt, mladi će među sobom razmjenjivati ekološko sjemenje, razgovarati o problemu plastičnog otpada u poljoprivrednoj proizvodnji, pretjeranoj upotrebi pesticida, te koristima ekološkog uzgoja voća i povrća. Provodit će se akcije uređivanja vrtova na Velom Ižu i posjetiti ćemo farmu »Barbinjak«. Jedna od zanimljivijih aktivnosti svakako je radionica umjetničke terapije glinom, koju će voditi Balz Christian Tschopp iz organizacije »Maslinova Gora«, objašnjava Matošević.


Drugi dio projekta na Kanarima
U vremenu kada treći val pandemije koronavirusa još uvijek ne popušta svoj stisak u Zadarskoj županiji, upitali smo Luanu kako planiraju provođenje projekta ruku pod ruku s epidemiološkim ograničenjima.
– Skoro sve aktivnosti odvijaju se na otvorenome, što znatno umanjuje mogućnost zaraze i prenošenja virusa. Na taj način sigurno možemo održavati zadanu socijalnu distancu. Ako za vrijeme programa budemo boravili u zatvorenom, svi sudionici projekta nositi će zaštitnu masku. Svi sudionici su prije ulaska u Hrvatsku testirani na virus covid-19. Udruga je također organizirala još jedno testiranje po završetku projekta, koje je uključeno u budžet, pojašnjava Matošević.
Drugi dio projekta, zakazan za rujan ove godine održat će se u Španjolskoj, na Kanarskom otočju.
– Mišljenja smo da neće biti većih problema s pandemijom koronavirusa, pošto drugi dio razmjene planiramo održati u ljetno vrijeme. Nadamo se da će veće temperature uvjetovati sporije širenje virusa. Nastojimo razmišljati pozitivno i nadati se najboljem mogućem ishodu. Ako se situacija promijeni na gore, provedbu ćemo odgoditi za neka bolja vremena, zaključuje Matošević.
Ovim se kod mladih žele pobuditi i izgraditi zdrave životne navike kroz vrtlarenje i učenje o procesima i načinima uzgoja hrane, kako bi se mladima pokazalo kako uzgoj voća i povrća nije težak, te kako održivi uzgoj poljoprivrednih kultura pomaže zdravlju i okolišu. Fokus projekta je i na raspravljanju o temi vrtova i kako oni mogu postati atraktivna mjesta za susrete mladih i oblikovanje zdravog stila života.




Zajednica kreativaca i zaljubljenika u prirodu
Udruga Prizma okuplja zajednicu kreativaca povezanih zajedničkim snovima o novom svijetu u čijim su temeljima mir, nadahnuće i kreativnost. Vjeruju kako je individualni razvoj kreativnosti prvi korak u ostvarenju punog osobnog potencijala. Kroz umjetnost, znanost i moral posvećeni su poticanju cjelovitog pristupa životu, koji se susreću u središtu ljudske svijesti i vode njenu evoluciju. Stvaraju mogućnosti za mlade, aktivno sudjeluju u donošenju promjena, podržavaju inovacije te potiču dijalog različitih mišljenja. Istražujući tradiciju njeguju baštinu, a otkrivajući nove načine izražavanja doprinose pozitivnim osobnim i društvenim promjenama.