Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

A sada – po naslov

Autor: Roman Morović

24.05.2009. 22:00
A sada – po naslov

Foto: Sebastian GOVORČIN



Bilo bi lijepo zaključiti sezonu s naslovom prvaka Hrvatske i sasvim sigurno ćemo svi mi ostaviti i posljednji atom snage na terenu da to ostvarimo – zaključio je Rančić


U razmaku od samo četiri dana Zadar i Zagreb odigrali su dvije potpuno različite utakmice ali s jednakim ishodom – pobjedom Zadra. Prednost koju je Zadar imao na poluvremenu prve utakmice (+12), Zagreb je u Trnskom imao već početkom druge četvrtine, no to mu nije bilo dovoljno da pobijedi i izbori majstoricu. Ono što su Zadrani uspjeli napraviti u trećoj četvrtini prve utakmice kada su se odvojili na trideset razlike i tako prelomili utakmicu, Zagrepčani nisu uspjeli napraviti u svojoj dvorani, a Zadar im je cijelo vrijeme puhao za vratom. Odvojili su se domaći početkom drugog poluvremena na +9, no gostujući trener Sagadin to je vrlo brzo presjekao minutom odmora i od tog trenutka Zadar je cijelo vrijeme bio na distanci od dva do tri napada. Ta tri uspješna napada, naravno uz tri dobre obrane, Zadrani su uspjeli povezati dvije minute prije kraja susreta kada su prvi put na utakmici došli do prednosti od pet poena, na što domaći više nisu imali pravi odgovor. Iako je Zagreb vodio praktički 38 minuta, Zadar je bio strpljiv i konkretan onda kada je bilo najvažnije i na kraju je takva taktika urodila plodom.
Najbolji kad je najvažnije
– Unatoč našoj uvjerljivoj pobjedi u prvoj utakmici mi smo znali da će ova druga utakmica biti puno teža. Tako je i bilo, oni su krenuli puno agresivnije i već u prvoj četvrtini su imali deset razlike. Ipak, iako su oni vodili sve do posljednjih nekoliko minuta mi smo cijelo vrijeme bili tu negdje, nismo im dopustili da prelome utakmicu i onda smo odigrali najbolje kada je bilo najpotrebnije. U završnici smo bili koncentriraniji, mirniji, precizniji i na kraju smo zasluženo pobijedili – kazao je nakon utakmice Damir Rančić.
Zagreb je, što je bilo i očekivano, krenuo vrlo agresivno i u prvoj je četvrtini limitirao Zadrane na samo 15 poena. Ipak, Zadar nije dopustio da se ta razlika nastavi povećavati i da postane nedostižna, kao što je postala zadarska prednost u prvoj utakmici, što se na kraju pokazalo ključnim. Kad su tri minute prije kraja momčadi ponovno krenule od nule (67-67) Zadar je bio koncentriraniji, precizniji i to mu je na koncu donijelo pobjedu.
– Njima je ova utakmica bila ono što se kaže na “sve ili ništa”. Znali su da im poraz znači oproštaj od ove sezone, te su se tako i postavili na terenu od samoga početka. Igrali su zaista vrlo agresivno, a mi im u samom početku na to nismo znali baš najbolje odgovoriti. Ipak, kako je vrijeme odmicalo mi smo se lagano dizali i najvažnije je da im nismo niti u jednom trenutku dopustili da se odvoje na neku nedostižnu razliku. Cijelo vrijeme smo bili na nekih 5-6 razlike što je prihvatljivi zaostatak, a onda smo u završnici ubacili u višu brzinu, obranili par napada, pogodili neke šuteve i preokrenuli utakmicu. Poveli smo pet razlike i onda smo u posljednjoj minuti rutinirano priveli utakmicu kraju. Uostalom, naš plan je i bio da ih cijelo vrijeme lomimo i umaramo da bi ih onda u završnici slomili i dobili utakmicu.
Momčadska pobjeda Zadra
Od osam igrača Zadra koliko ih je zaigralo u Trnskom svaki je na svoj način dao određeni doprinos pobjedi. Po poenima je prednjačio Rančić (21) koji je promašio samo jedan šut iz igre (6/7) i dva slobodna bacanja (6/8). Tek jedan šut više promašio je Marko Car (17p) koji je držao Zadrane u igri na početku utakmice, a i u drugom poluvremenu je pogodio neke vrlo važne šuteve. Tomislav Ružić ostvario je “double-double” učinak od 15 poena i 10 skokova uz veliku borbenost ispod koša, a ništa manje borben nije bio ni Vladimer Boisa o čemu svjedoči čak devet pretrpljenih prekršaja, uz 6 poena i 9 skokova. Posebna priča je kapetan Todor Gečevski koji prvih desetak minuta nije bio na svojoj razini, a onda je u posljednjoj četvrtini uzeo stvari u svoje ruke, zabio 9 od svojih 13 poena i započeo zadarski preokret. Johnson i Stipčević (7as) pogodili su dvije vrlo važne trice, a jedini je bez koša ostao Hrvoje Perić, no i on je ugradio svoj doprinos u ovu važnu zadarsku pobjedu. Dakako, ovo je samo napadački učinak svakog pojednica, a obrambeni učinak cijele momčadi može se mjeriti po 74 primljena poena i trici Zagreba 4/11. Da ne bi sve bilo baš savršeno, treba priznati da su Zadrani tokom utakmice imali određenih, kako obrambenih tako i napadačkih problema, no pokazali su snagu i karakter onda kada je to bilo najpotrebnije, te je stoga ova pobjeda psihološki puno važnija od one prve, naročito zato što je došla na gostovanju i to na terenu gdje je Zadar ove sezone već dva puta poražen.
– Kao što cijelo vrijeme svi ponavljamo, Zadar ove sezone ima dosta igrača koji mogu podjednako participirati u igri i svaki u datom trenutku može svojom dobrom igrom povući ostatak momčadi. Tako je bilo i na utakmici sa Zagrebom gdje je svatko imao svoju određenu rolu i kada tako igramo teško nas je pobijediti. Naravno, ako jedan pojedinac ima svoju večer sigurno da će više lopti ići na njega, ali uvijek je bolje da ima više raspoloženih igrača jer tada imamo više raznovrnih rješenja i protivniku se puno teže braniti. Način na koji smo odigrali ove dvije utakmice sa Zagrebom je način na koji moramo igrati i u finalu – mišljenja je Rančić.
Sutra prva finalna s Cibonom
Nakon svih turbulencija ove sezone Zadar se plasirao u finale Prvenstva Hrvatske i sada protiv vječnog rivala Cibone kreće u obranu naslova prvaka. Zagreb je riješen u dvije utakmice i to će sasvim sigruno biti dodatna injekcija samopouzdanja igračima Zmage Sagadina, a osim toga za fizičko stanje momčadi vrlo je važno da su Zadrani uspjeli izbjeći majstoricu sa Zagrebom.
– Sada smo sigurno puno mirniji nego što bi bili da smo morali igrati treću utakmicu u našoj dvorani jer bi onda sav pritisak bio na nama. Ja sam uvjeren da bi mi dobili tu utakmicu, ali u svakom slučaju je bolje da smo se u finale plasirali dvokorakom. U Zadru smo bili uvjerljivi, u Zagrebu smo uzeli ono po što smo došli i sada se možemo u potpunosti posvetiti posljednjem činu ove sezone, finalu Prvenstva Hrvatske.
Prva finalna utakmica s Cibonom na rasporedu je već sutra u Zagrebu. U posljednjem međusobnom ogledu s “vukovima” Zadrani su pokazali da se mogu ravnopravno nositi s njima i u Zagrebu što je vrlo važno budući da će Zadar za naslov prvaka morati najmanje jednom slaviti u Draženovom domu.
– Svašta smo prošli ove sezone, svi smo dosta umorni, ali sada smo došli u finale nacionalnog prvenstva i to je ono što svi igrači čekaju. U ove tri, četiri ili pet utakmica ćemo ostaviti sve iza sebe, maksimalno se koncentrirati na te utakmice s Cibonom i dati sve od sebe da dođemo do naslova. Bilo bi lijepo zaključiti sezonu s naslovom prvaka Hrvatske i sasvim sigurno ćemo svi mi ostaviti i posljednji atom snage na terenu da to ostvarimo – zaključio je Rančić.


 TORNADO POKRENUO PREOKRET




Tornado je i ovoga puta u Trnskom bio uz svoj Zadar.
– Oni su uvijek dosad bili izuzetno važan faktor svake naše pobjede, a naročito u ovako teškim utakmicama. Čini mi se da su ušli u dvoranu početkom druge četvrtine kada smo gubili -12 i onda smo se mi vratili u utakmicu. Njihova podrška nam je uvijek od velike važnosti i puno nam je lakše igrati kada su oni uz nas. Stoga ih ovim putem mogu samo pozvati da nas tako podrže i u finalu, a mi ćemo dati svoj maksimum da ih ne razočaramo i nadamo se pozitivnom ishodu ove finalne serije – kaže Rančić.


 TEŠKI UVJETI ZA IGRU


Kako je bilo i za očekivati, budući da se utakmica igrala u potpuno antikošarkaškom terminu (16.30) uvjeti u dvorani bili su vrlo teški za igru. Dvorana u Trnskom bila je pravi mali pakao pa je logično da igračima nije uvijek bilo lako zadržati visoku razinu koncentracije što se u konačnici, između ostalog, odrazilo i izgubljenim loptama (Zagreb 13, Zadar 10) i promašenim slobodnim bacanjima (Zagreb 5, Zadar 10).
– Tko nije bio na utakmici teško mu je opisati koliko je vruća i sparna bila atmosfera u dvorani. Temperatura zraka je sigurno bila preko trideset stupnjeva, a kada se tomu pridoda i da je kraj sezone, te da smo svi već pomalo umorni, normalno da je u nekim trenutcima bilo teško zadržati koncentraciju. Ipak, onda kada je trebalo mi smo pogodili ključne šuteve, bilo trice, dvice ili slobodna bacanja i to je najvažnije – kaže Rančić.


 TORNADO ZOVE NA FINALE


Udruga navijača Tornado Zadar poziva sve svoje članove i navijače Zadra na prvu utakmicu finala doigravanja Prvenstva Hrvatske Cibona – Zadar. Prijave za put u Zagreb vršit će se u ponedjeljak od 19 do 21 sat u prostorijama udruge iza stare Tehničke škole. Iz Tornada najavljuju veliku podršku košarkašima Zadra na putu ka obrani naslova prvaka Hrvatske.