Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Baš nitko od stradalnika nikad nije prepoznao “ljudski lik” komunizma

25.05.2018. 14:54
Baš nitko od stradalnika nikad nije prepoznao “ljudski lik” komunizma


Na Sveučilištu u Zadru predstavljena knjiga pod naslovom Od Sv. Grgura do Sv. Petra, a čiji je autor Ive Livljanić, umirovljeni hrvatski diplomat. Predstavljanje su organizirali Sveučilište u Zadru i Hrvatski institut za povijest koji je, ujedno, i nakladnik ove publikacije koja je lani bila predstavljena u Zagrebu.
Dvorana u kojoj je bila predstavljena knjiga bila je izvrsno popunjena, a među nazočnima bijahu i negdašnji gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, pa sadašnji gradonačelnik Branko Dukić, potom Marko Vučetić, saborski zastupnik, Đani Maršan, također negda diplomat, Davor Aras, te mnogi drugi Zadrani iz javnoga života, kao i brojni studenti koje je zanimao ovaj događaj. U ime izdavača, Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba, ravnateljica te ustanove Jasna Turkalj, uz ostalo istaknula je:
– Riječ je o publikaciji koja je autentično svjedočenje o događajima iz naše bliske prošlosti i čitatelju će svakako pomoći da upozna teško vrijeme koje je prolazila naša domovina. To je i potresno svjedočanstvo o totalitarnom režimu, a autoru čestitam na vrijednom djelu.
Prorektor Ivo Faričić govorio je u ime Sveučilišta u Zadru. Upozorio je na znakoviti naslov knjige, te dodao:
– Autor je na osobit način istraživao krš otočića Sv. Grgura prolazeći osobni križni put. U Vatikanu je, pak, hodao po mramoru… Autor je posebne osobnosti, erudit, poliglot, čovjek s istančanim osjećajem za humor, pa i na svoj račun.
U nastavku je govorio Zlatko Begonja, docent na Odjelu za povijest, te svojedobno najbliži suradnik Ive Livljanića u vremenu od 1990. do 1992. 
Na koncu, nazočnima se obratio i autor, Ive Livljanić.
– Ovdje sam dovršio studij francuskog i talijanskog jer mi je jedan častan čovjek, a i takvih je bilo, savjetovao da se maknem iz Zagreba. Zahvalio bih ovdje baš svima koji su pridonijeli da ova publikacija bude tiskana…
Livljanić je zatim ukratko govorio o razdobljima 'od Sv. Grgura do Sv. Petra' istaknuvši kako je stradanje mnogih i mnogih i svoje u "komunizmu s ljudskim licem" završilo i tako da nitko od stradalnika, ali baš nitko, nikad nije prepoznao "ljudski lik" toga režima.


Od Sv. Grgura do Sv. Petra u Citadeli i u Verbumu
Knjigu Ive Livljanića moguće je nabaviti u sveučilišnoj knjižari Citadela, u Ulici Mihovila Pavlinovića 1, te u knjižari Verbum.