Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na proslavi 50 godina braka “svatovi” iz Hrvatske i Njemačke

25.05.2018. 18:28
Na proslavi 50  godina braka  “svatovi” iz  Hrvatske i  Njemačke


Život piše priče, ponekad i bajke. Da se ljubi i voli u 50  godina braka, dokaz su supružnici Ukalović iz Suhovara, 72-godišnji  Krsto zvani Križan i njegova vršnjakinja i sumještanka Danica rođena  Rodić, koji su svoj zlatni jubilej proslavili obredom blagoslova u crkvi  sv. Ante Padovanskog u Suhovarima te uz bogat stol u jednom od ugostiteljskih objekata u Sukošanu gdje preko 35 godina imaju kuću uz  more.
Osim obitelji, u dobru i zlu nas je održala međusobna ljubav, vjera u  Boga, nerazrješivost sakramenta ženidbe i obitelj, složni su slavljenici,  Križan i Danica, koji su vidno zaljubljeni kao i prvog dana.
Novinaru Zadarskog lista te obitelji, rodbini i prijateljima iz Hrvatske  i Njemačke, njih točno 63, bilo je dirljivo gledati kako slavljenici prigodom blagoslova prstenja puni vjere i ljubavi ne mogu sakriti suze radosnice.
Molimo Gospodina da im podari još mnogo sretnih godina zajedničkog života, života u radosti s djecom i njihovim obiteljima, života u  radosti i Božjem blagoslovu, poručio je don Damir Juričin, župnik Poličnika i Suhovara (Sovara).
I Bog ih je doista blagoslovio, blagoslovio ih je snagom da zajednički  mogu prebroditi sve životne nedaće i u slozi i ljubavi nakon pola stoljeća dočekati zlatni pir.
Bog nas je blagoslovio i našim vrijednim i radišnim sinovima, Hrvojem i Marinom, nevjestama Sabrinom i Kirstenom te najdražim Božjim  darom, našim unucima Lizom, Maksimilijanom i najmlađom Miom  Zarom, ponosno će slavljenica Danica.
Križan i Danica znaju se od rođenja, vršnjaci su. Oboje su živjeli u  Suhovarama, tamo su odrasli, tamo se oženili.
-Križan me odveo u kino u Zadar i više se nisam smjela vratiti doma,  takva su to vremena bila, otkriva slavljenica Danica svoju najvažniju  tajnu koja joj je odredila budući život.
Lijepa je to priča, ispred crkve u Sovarima, Majčina, Kalićka, Mira i  Dika iz Sukošana s fritulama i kroštulama, a OPG Darijo Buljat iz Suhovara vrhunskim vinima častili su slavljenike i "svatove".
Ovo je i proslava zlatnog jubileja, 50 godina rada i života u Njemačkoj u Philippsburgu, gradu s oko 13 tisuća stanovnika u njemačkoj  pokrajini Baden-Wuerttemberg, koji se nalazi oko 20 kilometara sjeverno od Karlsruhea, precizan je Križan.
A upravo iz Philippsburga zlatnu proslavu je uveličao gradonačelnik  Stefan Martus s obitelji.
Vrijedna i radišna, srdačna i gostoljubiva obitelj Ukalović u proteklih  50 godina ostavila je neizbrisiv trag u Philippsburgu. Slavljenik Krsto je  poznat i kao vrsni građevinar i kao vrsni kuglaš, naglasio je Martus.
Obitelj Ukalović okućila se u Sukošanu, kuću na Punti započeli su  graditi još 1979. godine.
Jedan sin gradi kuću na Solinama, a drugi uskoro podiže kat na kući  na Punti, s vidnim zadovoljstvom će vitalni Križan ponosan na svoje i  na prijatelje koji su ih ovom prigodom uspjeli iznenaditi darovima koje  su dugo pripremali za ovo "vjenčanje".
A potom je uz bogat stol, gitaru don Damira i Dua Josip i Šime u Matanovim dvorima započela svadbena gozba i zabava. Duboko u noći  "još jedno piće za poputinu" popilo se tko zna koliko puta.