Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Plenković: Pandemija neće oduljiti gradnju Pelješkog mosta, zauvijek će povezati Hrvatsku

25.05.2020. 20:20


Pelješki most je projekt čijom realizacijom će se jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti svih dijelova naše zemlje, a našim prijateljima i sugrađanima iz Dubrovačko-neretvanske županije omogućit će ravnopravan status s ostalim građanima Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković prilikom posjeta gradilištu preko dvije milijarde kuna vrijednog mosta, koje je obišao zajedno s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.
– Pelješki most je jedna od strateški najvažnijih investicija u Hrvatskoj, u mandatu ove Vlade. Drago mi je vidjeti da most poprima obrise i da gradnja napreduje.


Gradnja neće bitno kasniti
Cilj nam je da svi uključeni, Hrvatske ceste kao investitor, CRBC kao izvođač radova na mostu te Strabag i Avax, kao izvođači radova na pristupnim cestama, u cijelosti završe ovaj projekt, vrijedan 520 milijuna eura (most i ceste ukupno), od kojih je većina sredstava osigurana iz fondova Europske unije, kazao je Plenković, kojega su tijeku izvođenja radova prilikom obilaska izvijestili predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predstavnici kineskog CRBC-a.
Gradnja samog Pelješkog mosta, kako je istaknuto tijekom obilaska unatoč krizi izazvanoj koronavirusom, neće kasniti više od nekoliko mjeseci, u odnosu na ugovoreni rok, 31. srpnja iduće godine, a značajnijih kašnjenja ne bi trebalo biti ni na dionicama pristupnih cesta koje gradi Strabag, dok se jedina veća odstupanja očekuju na dionicama pristupnih cesta koje gradi grčki Avax, zbog problema s transportom opreme u Hrvatsku, kao i problema s dolaskom dijela radne snage.


Svi spremni na dodatne napore
– Zbog Covida-19, odnosno nemogućnosti nadzornih inženjera da otputuju u Kinu i nadziru proizvodnju pojedinih elemenata konstrukcije mosta, moglo bi doći do produljenja roka za dva do tri mjeseca.
Ali predstavnici CRBC-a spremni su na dodatne napore, a i mi smo spremni intervenirati na političkoj razini da se stvari ubrzaju.
Što se tiče pristupnih cesta, dio koji se odnosi na fazu tri i četiri, koji je dobio Avax kasni s početkom, ali prema riječima gospodina Škorića, i tu bi uskoro sve trebalo biti u funkciji, rekao je premijer.
Ministar prometa Oleg Butković, izrazio je zadovoljstvo napretkom radova na mostu, naglasivši kako od početka epidemije Covid-19 do sada nisu obustavljani radovi na velikim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj.