Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

POVRATAK Vrata danas otvaraju sve osnovne škole i vrtići, ali ništa neće biti kako su roditelji navikli

25.05.2020. 07:54


Sve osnovne škole i svi vrtići danas otvaraju svoja vrata za sve učenike razredne nastave i predškolce, a povratak djece u te ustanove nakon deset tjedana izbivanja zbog epidemije bitno će se razlikovati od onoga na što su djeca naučila.
I u vrtić i u školu svakog će se dana stizati s bilježnicom u koju će roditelji bilježiti tjelesnu temperaturu djeteta, a riječ je o jednoj od novih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja je izdana roditeljima. Stav je epidemiologa da ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se rizik zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će on biti jednak riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima. Stoga je preporuka da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu dijete donosi sa sobom u ustanovu, a odgajatelj i nastavnik je svakodnevno provjerava.
Nova pravila
Nisu to jedina pravila kojih se roditelji moraju pridržavati, jer osoba koja dovodi dijete u ustanovu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te koliko je moguće držati razmak od drugih osoba, u pratnji jednog djeteta ne smije biti više od jedne odrasle osobe, kada je moguće u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe, kao što bi u pratnji djeteta trebala biti osoba koja živi u istom kućanstvu.
Taj dolazak u ustanovu mora biti točan, jer slijedi zahtjevna dezinfekcijska procedura pa tako školarci ispred škole moraju biti već i prije 8 sati. Cijeli nastavni proces bit će praćen epidemiološkim pravilima koja nalažu učestalo pranje ruku, držanje razmaka među djecom od 1,5 metara, neodržavanje velikog odmora, kao i tjelesnog odgoja u dvorani, nenapuštanje učionice, marendu koja se odvija u učionici, odlazak u toalet samo jednog učenika, kao i nekontaktiranje s ostalom djecom u školi, što je u potpunoj suprotnosti s prirodnim ponašanjem djece tog uzrasta koja su naučena na međusobnu interakciju.
Bit će to nastavni proces koji će i za same učitelje biti iznimno zahtjevan, a koliko će se djece u takvim uvjetima vratiti u škole znat će se tek danas. Iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvjerava kako je boravak u školi jednako siguran kao i bilo gdje drugdje roditelji pokazuju da ipak u to nisu sigurni. Dokaz tome je procjena Primorsko-goranske županije da se u 32 škole čiji je osnivač danas neće vratiti više od tisuću djece.
Izbora nema
Naime, procjena kaže da će od 4.923 učenika razredne nastave u klupe sjesti 76 posto učenika, odnosno njih 3.753. Taj bi postotak zasigurno bio i puno manji da je roditeljima dozvoljen izbor, jer iako Ministarstvo tvrdi da izbora ima zapravo ga nema. Istina je da roditelj iz subjektivnih razloga, što podrazumijeva i bojazan za dijete, ne mora danas dijete pustiti u školu, ali taj izostanak ipak mora opravdati ispričnicom. Istovremeno taj učenik zapravo ostaje prepušten sam sebi, jer nastave na daljinu više nema. Ostaje alternativa Škola na Trećem koja će se s početkom lipnja ugasiti pa roditelj na vagu s jedne strane mora staviti bojazan za zdravlje djeteta, a s druge odgovornost da mu osigura primjereno obrazovanje. Mnogo je tu pitanja bez odgovora, jer većina se pita zbog čega nastavna godina za svih ne završava jednako, kao i čemu povratak u klupe pred sam kraj školske godine koja je i bez ovog novog oblika nastave bila turbulentna kao nijedna dosad. Zašto baš najmlađi, a ne osmaši ili maturanti čije je obrazovanje na prekretnici i kojima je nastavna u učionici možda potrebnija nego razrednoj nastavi.
Odgovor Ministarstva da učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine bez odrasle osobe te im se to mora osigurati pa se zato mjesec dana prije kraja vraćaju u klupe otvara novo pitanje o tome gdje je ta odgovornost za najmlađe učenike bila u prvom polugodištu kada temeljne vještine puna dva mjeseca nisu stjecali jer su im učitelji štrajkali, a nadležni odbijali naći rješenje za zahtjeve prosvjetara. Danima su učenici sjedili kod kuće prepušteni sami sebi, bez mogućnosti ikakvog obilka obrazovanja koje se tada, za razliku od sada, moglo provoditi u normalnim uvjetima.
Vraća se 50 posto predškolaca
Što doista roditelji misle o povratku djece u ustanove možda najbolje ilustrira broj djece koja će se vratiti u predškolske ustanove čije pohađanje nije obavezno. Naime, iako se svi vrtići također danas otvaraju u njih će se vratiti tek 50 posto djece. Dakle, pola roditelja predškolaca dalo je do znanja da osjeća strah. Očekuje se, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, da će broj djece u predškolskim ustanovama zapravo biti i manji od najavljenog.
– Imamo najavu dolaska 1.049 djece, što je 50 posto korisnika, ali očekujemo manji broj. Sve objekte danas otvaramo, njih 21, kaže ravnateljica.
I u druge dvije manje riječke predškolske ustanove najavljen je dolazak 50 posto djece. Tako Dječji vrtić More danas u svojim objektima očekuje 296, a Dječji vrtić Sušak 204 djece.