Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mršić: Sljedećih deset dana moramo biti maksimalno fokusirani

25.05.2021. 07:11


Momčad Veljka Mršića ove je sezone odigrala velik broj utakmica, i mnoge od njih su imale prefiks ključnih, no ova 67. utakmica koju su odigrali u nedjelju u Krešinom domu svrstat će se u one rijetke koje su bile ključnije od ključnih, iz jednostavnog razloga što košarkaši Zadra i nemaju baš čest običaj ulaziti u finale nacionalnog prvenstva. Za taj uspjeh trebalo je preskočiti Goricu i uspjeli su Zadrani u toj nakani, ali tek nakon teške i grčevite borbe u čak 120 minuta polufinalne serije. Momčad iz Velike Gorice pružila je nevjerojatno žilav otpor, otežavši maksimalno favoriziranom protivniku put do predvorja raja. Odolijevali su u pet od ukupnih šest poluvremena, no u posljednjih 20 minuta treće odlučujuće utakmice Sesarovi igrači nisu više imali ni resursa, ni snage, ni ideje opirati se vidno kvalitetnijem protivniku.


Izgubljene lopte
Razvoj događaja u prvom poluvremenu polufinalne majstorice nije odavao dojam da će se u nastavku dogoditi jednosmjerna ulica, štoviše Gorica je bila potpuno al pari i opasno ugrožavala potencijalno dalmatinsko finale. Međutim, posljednjih 100 sekundi prvog poluvremena nagovjestilo je da će se Zadrani ipak naći u toj završnoj utrci za naslov prvaka Hrvatske. Pred odlazak na odmor domaća je momčad s tri skočila na 12 plusa (42:30), početkom treće četvrtine popela se ta prednost na okruglih 20 (70:50), a koju minutu poslije bilo je i 25 viška (64:39) te je uz manje poteškoće Mršićev brod uspješno uplovio u mirnu luku i vezao »cimu« za finale.
– Čestitao bih svojim igračima na ostvarenom trećem cilju u sezoni. Osjetila se nervoza na početku, dosta otvorenih šuteva smo promašili, ali smo bili dobri u obrani. Kako je odmicalo prvo poluvrijeme podizali smo svoju prednost, a još bolje smo otvorili tu treću četvrtinu i otišli na 25 razlike. Nije mi se definitivno sviđalo to što smo u četvrtoj četvrtini imali osam izgubljenih lopti, a u prve tri četvrtine svega sedam, i to moramo popraviti bez obzira koja petorka bila na parketu – kazao je sigurno mnogo zadovoljniji Mršić u odnosu na raspoloženje koje je vladalo u njegovoj svlačionici nakon poraza u Velikoj Gorici kada se moralo suočiti s poravnanjem serije i povratkom na Višnjik. Ipak, majstorski odrađena majstorica pokrila je i taj jedan loš dan u uredu te se stiglo do toliko željenog finala koje će se ove sezone rasplesti uistinu ekspresno, praktički s 48-satnim razmacima između utakmica, dok će se cijela finalna serija stisnuti u tek deset dana. Igra se po sistemu 2-2-1, na tri pobjede, a prva od dvije sljedeće koje se igraju u Krešinoj dvorani već je na rasporedu sutra. Stoga, previše vremena za pripreme nema, no ionako se ove sezone sa »Žutima« ukrstilo koplja čak šest puta i jedni o drugima manje-više sve znaju.


Praznik košarke
– Sljedećih deset dana moramo biti maksimalno fokusirani, biti najbolji mogući suigrači, pomagati jedni drugima, i raditi sve kako bi momčad bila što bolja. Da bi osvojili naslov prvaka morat ćemo igrati našu najbolju košarku ove sezone. Split je odlična momčad koja je u posljednje vrijeme pronašla neku novu kemiju i očekujem pravo finale. Bit će to praznik košarke, neka bolji pobijedi, a nadam se da ćemo to biti mi – istaknuo je strateg Zadra u toj jednoj općenitijoj najavi dalmatinskog finala koje će ujedno biti i drugo u povijesti hrvatskih prvenstava. Ono jedino dosad odigrano između klubova iz Dalmacije, točnije Zadra i Splita, datira iz te u gradu košarke opjevane 2008. godine. Tada je na zadarskoj klupi sjedio Aleksandar Petrović, na splitskoj Slobodan Subotić, a zanimljivo da je jedina današnja aktivna igračka poveznica iz tih davnih vremena Pavle Marčinković koji je prije 13 godina bio među potpisnicima zadnjeg zadarskog naslova prvaka države. Ta jedina dalmatinska finalna serija otišla je sve do majstorice, peta utakmica se pokazala dobitnom za Zadrane koji su evo konačno dočekali poslije 2013., novu priliku za treći naslov, dok »Žuti« čekaju još i duže, od 2003. godine. Zanimljivo dijelom tadašnje šampionske momčadi »Žutih« koju je s klupe predvodio Petar Skansi, a na parketu Dino Rađa, Jure Zdovc i Josip Sesar, bili su danas veterani u svlačionici na Gripama, Roko Leni Ukić i Mateo Kedžo. Pozivnica je to sama po sebi za garantirani spektakl u finalnoj seriji, uz veliki žal što će se ona ipak odigrati uz zvučni kolorit škripe tenisica po parketu, bez prisustva navijača, a sigurni smo da bi u protivnom u svakoj utakmici i Krešin dom i dvorana na Gripama bili poput košnice i da bi se tražila ulaznica više. No, na povratak navijača na tribine morat će se pričekati neka bolja vremena, a jedino je kristalno jasno da će i Zadranima i Splićanima, kao što to obično Nacionalni stožer voli kazati, sljedeća dva tjedna uistinu biti ključna.




Vuković: Teško je igrati protiv nas kad smo na sto posto
Sretan završetak teške polufinalne zadaće igračima Zadra je skinuo veliki teret s leđa, i sada se u potpunosti mogu posvetiti finalnoj seriji sa Splitom koja počinje već sutra u Krešinom domu. Da bi se podigao pehar prvaka države neophodnim se nameće podizanje kvalitete igre za još koju razinu, a svjestan je toga i Domagoj Vuković koji je u majstorici protiv Gorice vidio elemente koji bi se mogli pokazati ključnima u predstojećem finalu.
– Čestitke Gorici na odličnoj borbi. S našim pristupom realno je da nisu imali šanse jer kad igramo na sto posto onda je teško protiv nas igrati. U Velikoj Gorici smo bili sami krivi jer smo ušli u utakmicu s pristupom lako ćemo. U majstorici smo stisli u obrani i dopustili smo protivniku tek 30 poena u prvom poluvremenu. Čestitao bih svojim dečkima na ulasku u finale i idemo dalje, u borbu sa Splitom za naslov – kazao je Vuković.


Raspored finalnih utakmica
1. utakmica: Zadar – Split (26. svibnja, 18 sati)
2. utakmica: Zadar – Split (28. svibnja, 18 sati)
3. utakmica: Split – Zadar (31. svibnja, 21 sat)
*4. utakmica: Split – Zadar (2. lipnja)
5. utakmica: Zadar – Split (5. lipnja)
* 4. i 5. utakmica su eventualne