Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Peticiju da Pomorska škola nosi ime Svetka Perkovića već potpisalo 830 ljudi

25.05.2021. 09:00


U samo nekoliko dana peticiju da Pomorska škola Zadar nosi ime Svetka Perkovića potpisalo je 830 ljudi. Peticiju je pokrenuo izvjesni Ivan, najvjerojatnije bivši učenik Pomorske škole, a potpisuju je brojni građani.
Nakon što je prošlog tjedna i više nego dostojanstveno omiljeni ravnatelj ispraćen na vječni počinak, emocije se nisu još ni blizu slegnule.
Perković je za sobom ostavio dvije kćeri i suprugu kojima je izrazita čast što postoje ovakve inicijative.
– Počašćene smo i preponosne na njega i drago nam je da postoje inicijative u spomen na njegov rad. Izrazito smo zahvalni svima na predivnom ispraćaju. Mi ćemo rado podržati i razgovarati o inicijativama, a vrijeme će pokazati koji je način najbolji, kažu iz obitelji Perković.


Kad se dojmovi slegnu
Kako govori v.d. ravnatelja Pomorske škole, Marin Perinić, upoznat je da je počelo potpisivanje peticije.
– Treba naglasiti da je Svetko Perković uistinu zadužio školu, grad, cijelu zajednicu i zasigurno mu se treba ukazati takva čast. Također, treba biti i oprezan kod takvih i sličnih inicijativa jer smo sad dosta emotivni zbog preranog odlaska jednog takvog pojedinca. Skloni smo donošenju emotivnih odluka, a ipak je potreban neki vremenski odmak. Koliko se sjećam, slično je razmišljao i sam Svetko kad je preminuo Ivan Paša, osnivač Tankerske plovidbe zaslužan i za osnivanje Pomorske škole. Tad se pojavio prijedlog da se škola nazove po njemu, govori Perinić.
Kako dodaje Perinić, ima škola svoje osnivače, nadležne institucije.
– Kad nam se dojmovi slegnu, svakako bi trebalo razmisliti o načinu kako sačuvati uspomenu na njega, kako mu se odužiti – kroz ime škole, ulice, kip ili slično. A u to bi se trebala uključiti i politika i struka i obitelj, ali i javnost, kazuje Perinić.
Slično je rekao i Jere Bilan, jedan od omiljenih profesora u Pomorskoj školi.
– Tko je ostavio traga, svakako je važno odati mu počast, a ima raznih načina kako to učiniti. Svakako to treba raspraviti i odlučiti na višem nivou – Županija, Ministarstvo, obitelj, svi koji bi trebali sudjelovati u odluci, rekao je Bilan, prisjećajući se također kako je slična inicijativa postojala i kad je umro Ivan Paša.


«Mi Vas zaboravit nikad nećemo«
– Bila je ideja i da se brod zove njegovim imenom, što je isto lijepa stvar, da se brodovi zovu po ljudima koji su ostavili traga. Tu je poveznica i s Pomorskom školom. Mi smo, primjerice, imali Memorijalni malonogometni turinir Ivo Hekman te smo tako odali čast i važnost dragom profesoru. U svakom slučaju, ima raznih načina i prijedloga i neki od njih bi se svakako trebali realizirati, rekao je Bilan.
U tekstu peticije stoji kako je ravnatelj, prijatelj, kolega, brat napustio ovaj svijet prerano.
»Cijeli svoj život podario je Pomorskoj školi Zadar. Cijelog sebe je dao da generacije i generacije iz škole izađu kao pravi ljudi, ljudi spremni za izazov koji život nosi. Toliko toga je napravio za nas, toliko smijeha, veselja, glazbe i osjećaja da smo svi jednaki, da nas sve voli… Ne možemo mu se dovoljno zahvaliti, ali možemo napraviti nešto da se njegovo ime nikad ne zaboravi. Da generacije koje dolaze saznaju tko je on bio. Možemo promijeniti ime škole, Molim sve Vas da nam pomognete u tome. Molimo sve institucije koje se s ovim bave da podrže peticiju, jer Svetko je bio »Simply the best«. Dragi Ravnatelju mirno more, čuvaj nas sve, zasvirajte gitaru i 14 palmi, mi Vas zaboravit nikad nećemo. Čuvajte nam grad, grad za koji ste živjeli. Volimo Vas«, stoji u tekstu peticije.