Erlić: Zbog situacije u Gradskom vijeću novi izbori nisu isključeni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Čelnik zadarskog HDZ-a o mogućnostima za nove izbore
Rezultatima zadnjih izbora za Gradsko vijeće Zadra HDZ i njegovi partneri imaju najviše vijećnika, ali nemaju apsolutnu većinu. Vijećnici tri ostala kluba, NL Enija Meštrovića, SDP-a i Akcije mladih glasuju od odluke do odluke
Vedran SITNICA
Nema grada koju može funkcinirati bez potpore Gradskog vijeća - Šime Erlić

Iz redova zadarske oporbe sve se češće čuju pozivi na nove izbore za Gradsko vijeće. Situacija u kojoj HDZ više ne drži kontrolni paket, već pri izglasavanju točaka ovisi o milosti oporbenih vijećnika, postala je problem i njima i ostalim strankama. Pokazala je to i zadnja sjednica Gradskog vijeća na kojoj su pljuštale međusobne optužbe i vrijeđanja kakvu ovo tijelo lokalne samouprave ne pamti.
Predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Marko Vučetić, u pravu je kada kaže da je u dosadašnjim sazivima bilo i intervencija policije, no bili su to pojedinačni incidenti nakon kojih su se sjednice ipak nastavljale i točke dnevnog reda bile izglasane. Sadašnje stanje u kojemu HDZ treba podršku od projekta do projekta neizdrživa je stranci koja je zbog pat pozicije čak nudila i suradnju nezavisnom Eniju Meštroviću.

Ne potenciramo izbore

Najave novih izbora za Gradsko vijeće sve su učestalije, spominje ih i dio HDZ-ovaca, stoga smo predsjednika Gradskog odbora, Šimu Erlća, pitali je li točno da i u HDZ-u razmatraju tu opciju?
- S obzirom na situaciju u Gradskom vijeću, takva mogućnost nije nikada isključena i kao stranka uvijek smo spremni na takav scenarij. Međutim, mi tu situaciju ne potenciramo, čak štoviše. Unatoč opstrukcijama, gradonačelnik, gradska uprava i HDZ konstantno Gradskom vijeću predlažu inicijative, planove i projekte za koje smatramo da su važni za razvoj grada te da ih Gradsko vijeće treba donijeti. Međutim, puno je iracionalnosti, niskih strasti i vrlo niske razine komunikacije te je u takvoj atmosferi vrlo teško postići razinu savjesnosti i odgovornog ponašanja potrebnih za rješavanje stvari. Najgore za grad je kada se odluke ne donose, odnosno kada se zbog populizma, neznanja ili trenutačnih vijećničkih hirova zaustavljaju projekti, ističe Erlić.
No može li Gradsko vijeće funkcionirati na ovaj način?

Nadam se promjeni atmosfere

- Nadam se da će se atmosfera u Vijeću značajno promijeniti te da će većina shvatiti što čine kada neka točka na sjednici ne prođe. Nadam se i da će shvatiti kako se iza određenih točaka, poput pokretanja izrade planova za škole ne kriju nikakve velike teorije zavjere, već da se radi o procedurama koje je potrebno poznavati kako bismo o njima donosili odluke. Nema grada koju može funkcinirati bez potpore Gradskog vijeća, pa tako i ovo naše mora biti potpora razvoju grada. Sve ostalo vodi u stagnaciju i izolaciju, a to se ne smije dopustiti, poručuje čelnik zadarskog HDZ-a.
O tome je li točno da se njihov koalicijski partner, HDZ, priprema za izbore i kako oni gledaju na tu varijantu, pitali smo gradskog vijećnika, predsjednika županijskog HSP-a, Matu Lukića. On, pak, otvoreno kaže kako su novi izbori za Gradsko vijeće - neminovnost.

Lukić: Već sutra bismo na izbore

- Da mi odlučujemo, već sutra bismo izišli bismo na izbore jer je postojeće stanje nepodnošljivo. Gradsko vijeće donosi odluke, imamo izvršnu vlast, ali nemamo većinu u njemu i to jedini od svih većih gradova u Hrvatskoj. Moramo uzeti u obzir i činjenicu da je zadarska oporba specifična u puno segmenata te da s njima nema dogovora oko dobrih projekata. Bez obzira na temu, SDP je uvijek protiv nas. Situacija je sada takva da nove izbore može izazvati predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, podnošenjem ostavke te ukoliko dođe do nemogućnosti izbora novog predsjednika Vijeća. No, izbore može izazvati i gradonačelnik Branko Dukić, kao što je bio slučaj u Splitu, ili u trećoj varijanti da se čeka pad proračuna. Ali, što god da se dogodilo, ispaštat će Zadar i njegovi građani, upozorava Lukić, napominjući kako je moguć i nastavak ove »mučne situacije sve do idućih izbora«.
- Međutim, ta bi varijanta izmrcvarila vijećnike i građane, ali i dovela do uništenja dobrih projekata. Činjenica je ipak da se svakom novom sjednicom Gradskog vijeća pomičemo korak unatrag jer prošla je godina dana, a ništa se nije promijenilo, zaključuje Lukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno