Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oštrin idron i trevon na kunjkaru

Autor:

24.06.2008. 22:00
Oštrin idron i trevon na kunjkaru

Foto: Adam VIDAS



Naša najveća ambicija je regatu pretvoriti u tradicionalnu te postati prepoznatljivi po latinskom idru i trevi
Regata pod nazivom “Oštrin idron i trevom na kunjkaru” održana je u utorak i srijedu u Tkonu na otoku Pašmanu. Riječ je o prvoj regati u kategoriji starih drvenih brodova u Zadarskoj županiji. Organizator ove regate je udruga “Drveni brod”, družina Pašmansko-Vrgadskog kanala od vesla i idra u suradnji sa Općinom Tkon i Turističkom zajednicom Općine Tkon, a koju je svesrdno podržala i Zadarska županija.
“Oštrin idron i trevom na kunjkaru” je dvodnevna regata od koje je prva – regata “latinskog idra i treve” održana u utorak, a dan kasnije je održana i veslačka regata i to u Pašmansko-vrgadskom kanalu. Kako pojašnjava Danijel Katičin, načelnik Općine Tkon, na prisustvovanje u regati bili su pozvani svi “sinovi od mora, vesla i idra”, a u regati latinskog idra u treve sudjelovalo je dvadeset natjecatelja, od kojih je sedam sa otoka Pašmana i ostatak sa Murtera i Prvića.
– Sa otoka Pašmana sudjelovali su mjesto Ugrinić iz Općine Tkon, te mjesta Pašman i Banj koji se natječu sa četiri vrste drvenih brodova, odnosno leutom, gajetom, gucom i kaićem i dvije vrste jedara i to latinsko idro i jedro sa trevom. Također, sa Murtera su tu natjecatelji iz mjesta Murter i Betina te iz Šepurina sa otoka Prvića, kazao je Katičin, istaknuvši kako je jedro sa trevom najveća posebnost u regati drvenih brodova uopće, a riječ je o tradicionalom jedru otoka Pašmana.
U kategoriji latinsko idro prva je na cilj stigla gajeta “Mala Matulića” s Pašmana s kormilarom Krstom i članovima posade Anom i Vladom, dok je u kategoriji jedra sa trevom prvo mjesto pripalo kaiću iz mjesta Ugrinić iz Općine Tkon sa kormilarom Stanislavom Kušterom. Bez obzira na osvojeno mjesto, sva tri pobjednika dobila su istu nagradu, a to je bila statua jedra na postolju koju je u mramornom kamenu izradio akadamski kipar Boris Brzić, također rođen u Tkonu.
Svečano uručenje nagrada održano je u utorak, u večernjim satima na terasi restorana “Sovinje”, a da atmosfera bude prava dalmatinska, izvedbom izvornih dalmatinskih pjesama, pobrinula se klapa “Galija”. Za sve one koji možda ne znaju mnogo o drvenom brodu i njegovoj dugogodišnjoj tradiciji, kratki je govor o stvarnom značaju drvenog broda održao Željko Jerak, predsjednik udruge “Latinsko idro” iz mjesta Betina sa Murtera.
– Naša najveća ambicija je regatu pretvoriti u tradicionalni te postati prepoznatljivi po latinskom idru i trevi. Iako je ovo bila tek prva regata moram istaknuti da je ipak dosegla određenu razinu, a jedan od dokaza tome je i prisustvo Drage Penjalova, licenciranog suca, odnosno međunarodnog suca za jedriličarske regate, istaknuo je Katičin.
Dugo nakon završetka regate i uručenja nagrada u Tkonu je trajala prava fešta, a zvukovi dalmatinske pisme, miris “friganih” srdela i domaćeg vina širili su se mjestom te na izlazak izmamili i one, navodno, nezainteresirane mještane.