Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Rava je Ravljanima centar svijeta

Autor: Ivan Stagličić

24.06.2008. 22:00
Rava je Ravljanima  centar svijeta


U maloj dvorani  Hrvatske kazališne kuće svečano je otvorena izložba  “Otok Rava”, čime je završen  Znanstveni skup posvećen  ovome otoku koji je počeo u  petak, a zajednički su ga organizirali Sveučilište u Zadru, Razred za prirodne znanosti HAZU, Matica hrvatska Zadar i zadarsko Hrvatsko geografsko društvo, uz  supokroviteljstvo Grada Zadra, Zadarske županije i Zadarske nadbiskupije.
Na izložbi su slikom, tekstom, kao i geografskih kartama prikazane tematske cjeline koje su bile obrađivane  tijekom znanstvenoga skupa,  a izloženi su i predmeti etnografske tradicijske baštine  te proizvodi tradicijskoga  obrta – pleteni ribolovni i  poljoprivredni alat, koji se na  Ravi i danas proizvodi u kućnoj radinosti.
Ceremonija otvorenja otpočela je stihovima Leopolda Božina «Lipotice naša»,  koje je krasnoslovio Mirko  Šatalić, član dramskog ansambla HKK, i sam Ravljanin, a okupljenima se potom  obratio predsjednik Organizacijskog  odobra  doc. dr.  sc. Josip  Faričić,  koji je  kazao  kako je  riječ o  edukativnoj  izložbi  koja je  nastala  kao rezultat višegodišnjih nastojanja znastvenika, i to osobito mlađih, a  što posebno veseli.
– Nikad se u povijesti nije  ovoliko ulagalo na Ravi koliko se čini otkad je Hrvatske  kao države, što je svakako  zasluga vlasti, ali i nastojanja  svih Ravljana. Rava je Ravljanima centar svijeta i ona  to zaista i jest s obzirom na  njihovu povezanost sa svojim  otokom, istaknuo je Faričić  koji je dodao da se tijekom  znanstvenoga skupa pojavila  ideja da bi se i na samoj Ravi  mogao urediti stalni muzejski postav s različitim domaćim izlošcima.
O izlošcima je govorila i dr.  Jasenka Lulić Štorić, koja je  istaknula važnost očuvanja  tradicijske kulture u današnjem globaliziranom svijetu  te se popsebno osvrnula na  proizvode od pletenoga pruća mirte te predložila da se  tijekom idućih ‘Županijskih  dana’ Zadarske županije organizira radionica na kojoj bi  ravski majstori ovoga zanata  i druge poučili vještini izrade  predmeta od pruća.
Nakon zadarske HKK,  izložba «Otok Rava» će biti  postavljena i u Zagrebu.