Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Županiji još 35 km2 minski sumnjivog prostora

25.06.2019. 08:27


Jedno od pitanja na Aktualnom satu jučer održane sjednice Županijske skupštine bilo je i pitanje Vesne Sabolić iz Reformista vezano uz otočane koji su joj se požalili kako nemaju adekvatan pristup primjeren onima u većinom starijoj životnoj dobi jer  im je predalek put od trajekta do autobusa i izložen je svim vremenskim neprilikama te da autobusne linije nisu dobro usklađene,  na što joj je župan Božidar Longin odgovorio kako će sve to obići i  nastojati vidjeti o čemu se radi.
Vijećnicu Jadranku Grabić (HDZ) zanimalo je može li Županija  utjecati da se vina zadarskih proizvođača u što većem broju nađu u  restoranima i hotelima na našem području.


Podržati suradnju vinara s turističkim zajednicama
– U Zadarskoj županiji imamo preko 30 registriranih vinara s više  od 100 različitih etiketa, što je doista bilo nezamislivo do prije nekoliko godina. Ne možemo utjecati na tržište, ali ćemo svakako dati  podršku udruživanju vinara, podržat ćemo suradnju vinara s našim  turističkim zajednicama kao i njihov nastup na sajmovima i vinskim festivalima – odgovorio je župan Longin i dodao kako Zadarska županija financira i projekt Zaštite i revitalizacije autohtonih  sorata vinove loze sjeverne Dalmacije, kojeg provode Agronomski  fakultet iz Zagreba i Sveučilište u Zadru na poljoprivrednom dobru  u Baštici dodajući, kako kroz takve projekte žele dati dodatan doprinos proizvodnji i promociji autohtonih sorata vinove loze, odnosno vina.
Ivan Matić iz Mosta postavio je pitanje vezano uz minski sumnjiv  teren u Zadarskoj županiji i što se radi na smanjenju te površine,  na što je dobio informaciju da je nakon Domovinskog rata oko 800  km2 na području Zadarske županije bilo minski sumnjivo, a sada je  to svedeno na 35 km2 te da se i dalje radi i surađuje s HCR-om.


Nekretnine bivše vojarne Stjepana Radića
Na aktualnom satu raspravljalo se i o budućem korištenju nekretnina na prostoru nekadašnje vojarne Stjepana Radića, s posebnim naglaskom na zgradu nekadašnje menze. To je pitanje postavio Ante Rubeša iz Akcije mladih, a Župan Longin je ponovio kako  najavljeno preseljenje županijskih odjela i ustanova, između ostalog, ima i cilj da se taj zapušteni prostor u centru Zadra uredi, oživi  i oplemeni brojnim sadržajima za sve građane.
– Želimo da za ovog mandata Županija dobije svoje vlastite prostore čime bismo ostvarili uštedu od oko dva milijuna kuna koje  plaćamo samo za najamnine. Ministarstvo državne imovine pokazalo je dobru volju da zajednički riješimo pitanje nekretnina koje  su još uvijek u državnom vlasništvu. Već smo nekoliko puta održali  konkretne razgovore s Gradom Zadrom oko zajedničkog upravljanja i korištenja imovine te vjerujemo da ćemo pronaći optimalno  rješenje da se taj cijeli prostor dovede u funkciju – rekao je Longin.