Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Oproštaj od legende Domovinskog rata kojeg su suborci cijenili i voljeli

25.06.2021. 07:08


»Hrvatski ratnik usnuo je zauvijek, spava pod rodnom grudom Hrvatskom«. Ovim riječima započela je komemoracija za Danijela Telesmanića Dida, ratnog zapovjednika 7. domobranske pukovnije Zadar, koji je preminuo u ponedjeljak u 82. godini nakon duge i teške bolesti. Počast legendarnom zapovjedniku u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru su uz članove obitelji odali njegovi suborci, general Ante Gotovina, Danijel Kotlar, još jedan zapovjednik, župan Božidar Longin, te mnogobronji prijatelji i poznanici. Nadimak Did dobio je u ratu, kada je unuk iz Amerike nazvao zapovjedništvo i tražio svog dida, rečeno je na komemoraciji gdje mu je minutom šutnje odana počast.


Veliki ratnik meka srca
– Danijel Telesmanić Did bio je hrvatski branitelj, legenda Domovinskog rata i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, brat, prijatelj, čovjek meka srca, a kada bi se prisjećao ratnih dana nije mogao suspregnuti suze. Suborci su ga cijenili i voljeli jer je uvijek bio s njima i uvijek je išao prvi, rečeno je na komemoraciji.
U Domovinski rat uključio se dragovoljno kroz 112. brigadu. U listopadu 1992. prelazi u 7. domobransku pukovniju, a u lipnju 1994. postaje njezin zapovjednik, nakon odlaska Kotlara na drugu dužnost. Sudionik je akcija Oluja, Bljesak i Maestral te je za svoj ratni put odlikovan s više odlikovanja. U Hrvatskoj vojsci bio je punih šest godina, do 1997. godine kada je umirovljen u činu pukovnika na dužnosti zapovjednika 7. domobranske pukovnije. Bio je aktivan član ronilačkog i streljačkog kluba te lovačkog saveza. Zadnje godine bile su obilježene gubitkom kćeri i supruge, s čime se hrabro nosio, kao i bolešću koja ga je pratila zadnje četiri godine.
Umirovljeni brigadir Danijel Kotlar odao je počast Didu naglasivši kako je to bio veliki čovjek s kojim je bila privilegija i velika odgovornost ratovati.


Posljednji pozdrav
– Zadnji smo se put čuli u nedjelju, rekao mi je: Borim se, ali slušaj me, sve mi pozdravi, sve vas volim. Bog, brate!, a to je bio jedini put kad razgovor nije završio s »vidimo se«, sada se priključio hrvatskoj gardi nebeskoj. Plače za tobom Olib, Zadar, Garda Hrvatska, sve će biti drugačije bez tebe. Sretan ti put, prijatelju i brate naš. S nama si!, rekao je Kotlar izrazivši obitelji sućut.
S Didom se u emotivnom govoru oprostio i župan Božidar Longin koji je Dida poznavao od osnovne škole.
– Već tada smo mi djeca prema njemu osjećali strahopoštovanje, jer su po gradu pričane legende o njegovoj snazi i srčanosti. Kako se oprostiti od našeg Danijela Telesmanića Dida? Kako reći zbogom onome koji je svoje postojanje utkao u biće našeg grada i županije? Od onoga koji je svojom energijom pokretao sve oko sebe, onoga čiji je autoritativan i brižan pristup svakom problemu i svakome od nas bio njegov zaštitni znak. Kako se oprostiti od svog suborca, ali i prije svega prijatelja. Bit ću iskren – ne znam, istaknuo je župan Longin izričući iskrenu sućut prije svega obitelji.




Dok ima sjećanja čovjek živi
– Bez sumnje vama je najteže. On više nije ovdje s vama, ali bdjet će nad vama tamo negdje gore uz svoje poginule suborce, uz svoju pokojnu suprugu i kći. A svi mi ostali koji smo ga poznavali i voljeli imamo zadaću pamtiti Danijela, jer dok ima sjećanja čovjek živi. Oni koje volimo nikada ne odlaze, tek se skriju u našim srcima. Postoje ljudi za koje nam se čini da su oduvijek ovdje i da nikada neće otići. Naš Danijel, dragi naš Did je bio jedan od njih. Adio, Dide, adio, prijatelju! Počivaj u miru!, zaključio je na kraju Longin.
Za vrijeme komemoracije na zidu su se vrtile fotografije Danijela Telesmanića Dida, a klapa Bibinje pjesmom je na posljednji put otpratila zadarsku legendu. Ispraćaj se održao jučer u 15 sati na Gradskom groblju, dok je misa zadušnica služena u 18 sati u crkvi Sv. Šime, a pogreb će biti danas na njegovom rodnom Olibu.