Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

100. ROĐENDAN BAKE DRAGINJE Nemam recept za dugi život, ali uvijek sam puno radila i malo jela

25.07.2018. 11:47
100. ROĐENDAN BAKE DRAGINJE Nemam recept za dugi život, ali uvijek sam puno radila i malo jela


Doživjeti sto godina života prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to Draginji Kardum udovi Mirka iz Škabrnje koja se u obitelji Štrkalj u Suhovarama rodila prije jedno stoljeće, 17. srpnja 1918.
Bio je to razlog da u nedjelju predvečer započne nezaboravna proslava rođendana na koju se na dvorištu i ulici nasuprot kuće u Škabrnji okupilo oko 100 članova obitelji, rodbine i susjeda zaželivši joj da što duže ostane s njima.
Poneseni pjesmom Dišpeta, zabavljačke grupe za svadbe i fešte, u jednom trenutku se slavljenica Draginja našla se na rukama feštara, nešto poput Zlatka Dalića na dočeku u Zagrebu. Neopisivo.
-Okupili smo se kako bi zahvalili dragom Bogu za 100 godina života slavljenice Draginje, prigodne su riječi don Ivana Rončevića, župnik Škabrnje i Nadina, tijekom svete mise u crkvi Uznesenja BDM te je nastavio:
-Draga naša slavljenice ulazite u novo stoljeće života. Ovo je vaš osoban i obiteljski događaj, ali i događaj svih onih koji vas vole i poštuje. Zajedno s vama, draga Draginja zahvaljujemo Gospodinu za Vas, naglasio je don Ivan.
Buran je i bremenit bio njen život. Ratovi, neimaština, svakojake države, od Austrougarske, pa onda kraljeve, pa Titove Jugoslavije i ove naše Hrvatske.
-Najteže je bilo za vrijeme Domovinskog rata, četnici su mi na 18. studenoga 1991. u krevetu ubili mog Mirka. U ovom našem Putu Karduma ubijeno je čak devetoro civila i nitko nije odgovarao, užas, bez zastajanja nam kazuje slavljenica Draginja.
Impresionira je njezina komunikacija i vitalnost, ona se drži kao da nije stogodišnjakinja.
-Nemam recept za dugi život. Uvijek sam puno radila i malo jela. A živjet ću sve dok dragi Bog ne odluči udariti dlanom u dlan, priča nam slavljenica Draganja Kardum dok maramicom briše suze radosnice.
Za kćer Grozdanu Arbanas sa zadarskih Stanova briga o majci ozbiljan je zadatak jer s njom provodi najveći dio dana.
-S velikom ljubavlju prije pet godina sam prihvatila svoju majku. Zbog otežanog hoda više se u kući u Škabrnji nije mogla brinuti sama o sebi, kaže Grozdana koja nije skrivala radost i ponos zbog majčinog rođendana.
Uz baku su stalno bili i unuk Miljenko, praunuk Niko te unukova supruga Josipa.
-Baka Draginja je i dalje vedrog duha. Ta sitna i elegantna starica brižljivo njegovane sijede kose ima fotografsko pamćenje, ali je sve slabije služe noge i sluh, ističe unuk Miljenko.
Dostići stoljeće života i pritom biti relativno zdrav, tjelesno i umno, san je mnogih od nas, ali ta čast pripadne samo rijetkim sretnicima, sukus je rođendanskih čestitki koje su izrekli Branko Kardum i Joso Kardum te Davorka Kardum iz Australije.
-Prije 170 godina Kardumi su došli iz Nunića i tu osnovali obitelj. Bila je to kovačka obitelj, bilo je dvije kovačije i dva kovača Karduma, objašnjavao je Joso Kardum.
Uz izuzetno bogat sol, pjevanje, plesanje, skakanje, suze radosnice i rođendansku tortu, slavlje je bilo na radost svih nazočnih koji su i sami potvrdili da je ovaj događaji i za sve njih jedinstven, stoljeće života bake Draginje
-Onoj želji: "sretno prvih sto godina", samo se mogu pridružiti, naglas će mladolika Katarina Balog-Matak, namijenjena škabrnjska nevista.
Najljepšim željama se pridružio i Zadarski list te najavio dolazak na 101. rođendan bake Draginje.