Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HDZ-ov Davor Lončar među najneaktivnijim zastupnicima u RH

25.07.2018. 12:50
HDZ-ov Davor Lončar među najneaktivnijim zastupnicima u RH


Porezni obveznici vole znati tko je u Saboru zaradio plaću, a tko ne bi trebao dobiti 16.000 kuna. No javnost voli znati i tko je potrošio najviše poreznog novca i na što konkretno – dnevnice, hotele, avion, režije ili nešto drugo.
Prema najnovijem izvješću Sabora, među najaktivnijim zastupnicima u Hrvatskoj i dalje je SDP-ova Zadranka Sabina Glasovac koja je ujedno i najaktivnija zastupnica iz redova zadarskih zastupnika. Jedan drugi rekord, ali onaj manje slavan, drži HDZ-ov Davor Lončar kao najneaktivniji zastupnik iz Zadra, koji je ujedno među najneaktivnijima zastupnicima na razini Hrvatske.
Naime, Sabor je prije odlaska zastupnika na odmor koji će trajati čak do 20. rujna objavio popis "Aktivnosti zastupnika na sjednicama u 9. sazivu" te "Troškove 9. saziva po osobama za razdoblje od 1. siječnja do 10. srpnja 2018.".


Najaktivnija Sabina Glasovac
Prema listi javljanja zadarskih saborskih zastupnika prvo mjesto i dalje drži SDP-ova Sabina Glasovac koja je u u navedenom razdoblju imala čak 333 javljanja, od čega 150 replika. To je više javljanja i u odnosu na prošlu godinu, što kazuje da je bivša SDP-ova predsjednica zadarske podružnice još aktivnija otkako je napustila stranačku dužnost u Zadru.
Slijedi je HDZ-ova zastupnica Perić Grozdana s 227 javljanja i 109 replika. I ona je pojačala svoju aktivnost u odnosu na prošlu godinu, iako je na čelu zahtjevnog saborskog Odbora za financije i državni proračun.
Nezavisni Marko Vučetić, koji je donedavno bio član Kluba zastupnika Mosta, imao je 145 javljanja te 77 replika. Vučetić je time zadržao treće mjesto među zastupnicima iz Zadra, a tek treba vidjeti hoće li mu karijera ići uzlaznom ili silaznom putanjom, s obzirom da ga je Most još 9. srpnja izbacio iz kluba zastupnika. Vučetić je poručio kako se Most toliko udaljio od nezavisnih, da više nije moguća niti pristojna komunikacija: "Znam da hrabrosti imaju, stalno o njoj govore u kontroliranim uvjetima Sabora i konferencija za medije", napisao je na svom na facebook profilu, nakon čega mu definitivno ostaje saborska aktivnost u formi nezavisnog vijećnika.


Pravdaju se radom na terenu
Zadnje mjesto na listi, kao i dosad, drži HDZ-ov Davor Lončar, koji je svojom aktivnošću na sjednicama među zadnjima u Hrvatskoj. Naime, za razdoblje do 1. siječnja do 10. srpnja ove godine Lončar je imao tek 29 javljanja i sedam replika.
Zastupnici s dna ljestvice vole reći kako postoje i aktivnosti izvan Sabora tvrdeći kako razgovaraju s ljudima po terenu, no i oni koji su najaktivniji rade to isto kako bi na sjednicama mogli upozoriti na probleme građana.
No, za Lončara se ne bi reklo da je među najneaktivnijim zastupnicima sudeći po analizi troškova. Sabor je, naime, upravo objavio i listu troškova zastupnika do 10. srpnja po kojoj je načelnik Poličnika Sabor koštao tek 5000 kuna manje od najaktivnije zastupnice Sabine Glasovac.
Inače, Sabor je prije odlaska na pauzu svojih zastupnika održao dvije plenarne sjednice u ukupnom trajanju od 76 plenarnih dana, tijekom kojih je raspravljeno 299 točaka dnevnoga reda. Zaključno s raspravama održanima 27. lipnja zastupnici su se za riječ javili više od 7000 puta, najviše za repliku i odgovore na repliku. Klubovi zastupnika zatražili su 123 stanke tijekom zasjedanja, a zastupnicima su izrečene 72 stegovne mjere.




Po troškovima u saborskom prosjeku
Donesena su 104 zakona, od kojih je 39 usklađeno sa zakonodavstvom Europske unije. Po hitnom postupku i jednoglasno doneseno je po 27 zakona, a 26 prijedloga zakona je odbijeno. Osim toga, doneseno, prihvaćeno ili primljeno na znanje je: 78 odluka, 47 izvješća, tri zaključka, po dva plana i programa te po jedan poslovnik, povelja i mišljenje. U sklopu aktualnoga prijepodneva Vladi je postavljeno ukupno 516 zastupničkih pitanja, od čega 76 usmeno tijekom aktualnog prijepodneva, a 440 u pisanome obliku.
Što se tiče troškova, za saborske zastupnike iz Zadra može se reći da se manje-više drže hrvatskog prosjeka, posebno usporedi li ih se s rekordnim troškovima zastupnika, a to su SDP-ov Domagoj Hajduković s 89.913 kuna i HDZ-ov Ante Bačić s 89.488 kuna.


Najviše potrošila Grozdana Perić
Sabor je objavio i najnoviju listu troškova zastupnika za razdoblje od početka godine do 10. srpnja, a na prvom mjestu zastupnika iz Zadra je HDZ-ova Grozdana Perić s ukupnim troškovima od 60.411 kuna. Na stanarinu je potrošila 18.425,17 kuna, a još veća joj je stavka "automobil" u iznosu od 19.008 kuna. Za odvojeni život dobila je 5785 kuna.
Slijedi je SDP-ova Sabina Glasovac s ukupnim troškom od 49.922,64 kune, od čega najviše potrošeno za stanarinu, 16.650,36 kuna, te za avion 9229,50. Iako uglavnom živi u Zagrebu i ona je iskoristila stavku "odvojeni život" za koji je uzela 5766,67 kuna.
Nezavisni Marko Vučetić saborsku je blagajnu koštao 47.170,61 kuna, od čega je za stan potrošio 19.317,41 kuna, za automobil 17.400 te 5500 kuna za odvojeni život.
HDZ-ov zastupnik Davor Lončar Sabor je koštao 45.094,11 kuna, od čega mu je za stanarinu plaćeno 19.263,86 kuna, a drugi najveći trošak onaj je za automobil, 14.092 kuna. I on je dobio novac za odvojeni život, 6000 kuna.