Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ŽDO nastavio istragu nad Britancem Douglasom Caneom

25.07.2018. 15:30
ŽDO nastavio istragu nad Britancem Douglasom Caneom


Mjesec dana nakon ubojstva na Zrću nastavljena je istraga nad osumnjičenim 25-godišnjim britanskim državljaninom Douglasom Caneom kojega se tereti za ubojstvo svojega sunarodnjaka, Uga Wilsona. Riječ je o događaju od 27. lipnja kada je došlo do obračuna nekoliko državljana Velike Britanije u kojemu je jedan usmrćen nožem, a drugi teže ozlijeđen.
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru pitali smo u kojoj je fazi istraga, a s obzirom da je riječ o stranom državljaninu javnost zanima ima li s osumnjičenim itko kontakat osim njegova odvjetnika te je li ga itko iz njegove zemlje sve ovo vrijeme posjetio.


Šokantni zločin
– Protiv 25-godišnjeg državljanina Velike Britanije provodi istraga te da je temeljem čl. 231. st. 1. Zakona o kaznenom postupku istraga nejavna te stoga nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke. Nadalje, vezano za dio upita koji se odnosi na to da se okrivljenik nalazi u istražnom zatvoru te je li netko ostvario kontakte s njime, obavještavamo Vas da s traženim podacima ovo Državno odvjetništvo ne raspolaže, kazala nam je glasnogovornica Vanja Višković.
Naime, zločin je ovo koji je šokirao ne samo mještane Paga, već i cjelokupnu hrvatsku javnost, o čemu je odmah po događaju čak govorio i ministar MUP-a, Davor Božinović. Iako je ubrzo nestao s mjesta počinjenja zločina, osumnjičenog Britanca policija je brzo pronašla, pa i unatoč njegovim pokušajima promjene izgleda. Naime, Cane je potpuno obrijao bradu i glavu, ali ga je policija otkrila dan nakon ubojstva oko 9.30 sati u Zračnoj luci Split u Kaštel- Štafiliću.
Istragu su olakšale i nadzorne kamere čije su snimke odmah izuzete te je za Britancem raspisana potraga i podaci o njemu poslani svim policijskim postajama. Rezultat je brzo uhićenje od strane granične policije prilikom osumnjičenikovog pokušaja napuštanja Hrvatske.
Douglas Cane je predan pritvorskom nadzorniku u Zadru, a s obzirom da je riječ o stranom državljaninu, i njegova odvjetnika pitali smo u kojoj je fazi istraga te posjećuje li itko od rodbine osumnjičenog Britanca.


Osumnjičenik u pritvoru
Naime, bivši sudac Boris Radman odmah po napuštanju renomirane sudačke karijere dobio je ovaj veliki slučaj, no i on je napomenuo kako o detaljima ne može govoriti te prije svega poštuje pravila struke i zakona:
– Mogu reći samo to da je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru donijelo rješenje o provođenju istrage te da se osumnjičenik i dalje nalazi u pritvoru u Zadru, kazao nam je Radman.
U Županijskom državnom odvjetništvu osumnjičenog Canea terete za sljedeća djela:
– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio predmetna kaznena djela na način da je 27. lipnja u jutarnjim satima u Novalji ispred noćnog kluba sa ciljem da usmrti trojicu muškaraca, oštrim im predmetom zadao više ubodnih rana, uslijed čega je jednom oštećeniku presječena vena i aorta te je preminuo, dok je drugi muškarac zadobio više ubodnih rana u torokalni dio leđa i desnog bedra što je dovelo do otvorene rane prsnog koša koja (teška i po život opasna ozljeda), a život mu je spašen žurnom liječničkom intervencijom, a treći muškarac je zadobio otvorenu ranu bedra, navodi Tužiteljstvo.