Dani Kule u subotu i nedjelju nude izložbene i scenske sadržaje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Deveta sezona manifestacije koja spaja kulturno nasljeđe i prirodne ljepote
Izložbeni program će se sastojati od predstavljanja umjetničkih portreta ˝Čuvari Kule Jankovića˝. Riječ je o umjetničkim djelima koja su u sklopu povrata kulturnoumjetničkog blaga vraćena u Hrvatsku 2015. godine i sada su deponirana u Šibeniku te nisu bila izložena u Kuli Jankovića od 1990. godine
Dani Kule počinju u subotu otvorenjem izložbe Čuvari Kule u 19h

˝Dani Kule˝ su kulturna manifestacija koja se već devetu godinu za redom održava u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Ovom manifestacijom želi se revitalizirati Kula Stojana Jankovića, kao kulturno dobro jedinstvene kombinacije raznolikih kulturno-povijesnih, arhitektonsko-ambijentalnih, umjetničkih i prirodnih vrijednosti, ali i ukazati na veliko bogatstvo kulturnog nasljeđa i izuzetnih prirodnih ljepota zadarskog zaleđa.

Predstava Posljednja šansa

Na tragu kulturnih aktivnosti koje su se prethodnih godina uspješno odvijale u Kuli Stojana Jankovića, i ove godine će ˝Dani Kule˝ kombinirati raznovrsne sadržaje koji uključuju izložbene i scenske, što sve izaziva velik interes posjetitelja.
Izložbeni program će se sastojati od predstavljanja umjetničkih portreta (uglavnom ulja na platnu) okupljenih pod naslovom: ˝Čuvari Kule Jankovića˝. Riječ je o umjetničkim djelima koja su u sklopu povrata kulturnoumjetničkog blaga vraćena u Hrvatsku 2015. godine i sada su deponirana u Šibeniku te nisu bila izložena u Kuli Jankovića od 1990. godine. Ovo je prilika da se novim izložbenim podstavom predstavi dio kulturne baštine Kule Jankovića koja je vraćena u Republiku Hrvatsku zahvaljujući naporima međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske.
U sklopu scenskog programa, 27. srpnja će se izvesti kazališna predstava ˝Poslednja šansa˝. Riječ je o monodrami napravljenoj prema tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, a koju izvodi Suzana Petričević, glumica Narodnog pozorišta Beograd. ˝Poslednja šansa˝ je bila najuspješnija monodrama u sezoni 2009/2010. i trenutno je jedina monodrama koja se izvodi na redovnom repertoaru u Beogradu. Predstava je osvojila brojne nagrade kao što je prvo mjesto u konkurenciji malih formi na IX međunarodnom festivalu ˝Zlatni vitez˝ u Moskvi, 1. nagrada na ˝35. Internacionalnom festivalu monodrame i pantomime˝, 2010., te nagrada za najbolju monodramu prema odluci stručnog žirija na ˝15. Festivalu malih scena˝ u Sarajevu. Predstava je izvedena i na Festivalu ˝Gumbekovi dani˝ u Zagrebu, 2015.

Knezovi i serdari Posedarski

U nedjelju, 28. srpnja, dramski ansambl iz Posedarja »Knezovi i serdari Posedarski« prikazat će dramu iz uskočke povijesti ˝Zadnja ura kneza Martina Posedarskog˝. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.
˝Dani Kule 2019.˝ se održavaju uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ˝Čelinka - Posedarje˝ i Zavičajni muzej Benkovac. Ulaz na sve priredbe Dana Kule je slobodan.(zl)


Razgledavanje Kule Stojana Jankovića

Ne samo u dane ove manifestacije, nego i u cijelom ljetnom razdoblju, može se razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra: stara kužina sa stalnim postavom etnografske zbirke, kula izvidnica i tamnica, zatim crkvica Svetog Đurđa te park s ribnjakom i izvorom vode. U novoobnovljenoj staroj kući mogu se razgledati skraćene verzije izložbi iz prethodnih godina. Predviđeni su slobodni i vođeni obilasci uz tumačenja, po potrebi na više svjetskih jezika.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno