Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Klapski koncert za 30-godišnji jubilej klape Bibinje

25.07.2019. 11:00
Klapski koncert za 30-godišnji jubilej klape Bibinje


Klapa Bibinje proslavlja vrijedan jubilej, 30 godina postojanja. U petak, 26. srpnja, klapa Bibinje i gosti na Sri sela kod crkve sv. Roka s početkom u 21 sat održat će slavljenički koncert. Voditeljica koncerta biti će Vesna Matešić, a ulaz je slobodan.
Gosti klape Bibinje bit će poznati bibinjski pjesnik Ante Sikirić, te njihovi prijatelji klapa Munita koja je protekle nedjelje u Kaštel Kambelovcu na završnoj večeri 21. festivala Večeri dalmatinske pisme za svoju pjesmu »Vratit će se naša dica« osvojila čak pet nagrada.
Predviđen je i gost iznenađenja.
Bit će to koncert prepun emocija za klapu Bibinje jer nikada dosad nije na Sri sela održala samostalni koncert. A to mjesto je mjesto njihova odrastanja, mjesto gdje su slušali prve klapske tonove i mjesto gdje se ove godine 10. kolovoza održava tradicionalni susret klapa 39. Raspivano Bibinje uz izravan televizijski prijenos na HRT 2.
Dalmacija, Bibinje, morsko plavetnilo, zalazak sunca, ribari, galebovi, gostoljubivost, dim s obližnjih gradela i večernja sanjarenja. A kada se sa zvukom zrikavaca spoji i pjesma klape onda tek nastupa čarolija, raj kakvog na svijetu nema, svojevrsni je presjek klape Bibinje.
Čuvari klapske pisme
Dobro je znano kako su Bibinje, najmnogoljudnije mjesto u Zadarskoj županiji, čuvar i rasadnik klapske pisme. Umijeće klapskog pjevanja s ponosom se prenosi na mlađe naraštaje. Klapu Bibinje je 1989. godine okupio prof. Ivica Fuzul koji ju je vodio od arhaične spontanosti do itekako zavidne kvalitete vokalnog i glazbenog umijeća na omiškim festivalima i drugim festivalima i susretima klapa.
Klapa Bibinje je zapravo slijednik bibinjske klape Fortuna koji su davne 1977. godine pokrenula prvi susret klapa u Bibinjama, Raspivano Bibinje, prepoznatljivu manifestaciju na kojoj se već gotovo četiri desetljeća njeguje izvornu klapsku pjesmu i pjevanje a capella.
Ono što je karakteristično za klapu Bibinje je to da u njoj pjevaju isključivo samo Bibinjci. Posebna im je čast bila pjevati antologijsku pjesmu Croatio iz duše te ljubim autora Ante Sikirića Krivina koju su prvotno u Jastrebarskom izveli Tomislav Bralić i klapa Bibinje.
Brojne nagrade
Klapa Bibinje koju predvodi popularni pjevač Ivica Sikirić Ićo, prvi tenor, na Festivalu klapa u Omišu nastupila je čak dvanaest puta, od čega su šest puta izborili završnicu. Ponosni su i na prvu nagradu publike koju su osvojili 1999. godine na jednom od najdugovječnijih susreta klapa Klape na Klisu. Dakako, treba izdvojiti i prvu nagradu publike koje su 2011. godine osvojili na Hrvatskom klapa i mandolina festivalu u Opatiji.
Ono što krasi klapu Bibinje je činjenica da se rado odazivaju na sve humanitarne akcije, osobito one koje se tiču Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.
Članovi klape Bibinje: Ivica Sikirić Ićo, prvi tenor, Antonio Sekula, drugi tenor, Mislav Šindija, bariton i voditelj klape, Mate Sikirić, bariton, Zvonko Mišo Bralić, te Matej Sikirić, bas. U petak navečer na Sri sela pridružit će im se na gitari Vjekoslav Šuljić, član klape Munita i prof. Tomislav Pehar na klavijaturama, voditelj klape Munita.