Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svi peru ruke, dok mul grize zub vremena

25.07.2021. 08:00


Zaštitni znak plaže Jadran, danas poznatije kao Marex, svakako je mul, mjesto okupljanja mladih i starih.
Daske su dotrajale, oronule, »umorile se« i mul je pognuo glavu ka moru. U svaku tu daščicu utkane su tople ljudske priče, priče o djetinjstvu, o prijateljstvu, pa i ljubavi.


S koljena na koljeno
Baš zato su se redakciji javili zabrinuti čitatelji koji su, kako kažu, načuli da će im netko srušiti mul, a on je po mišljenju mnogih Zadrana svjedok vremena.
– Tu je skakao moj otac, ja sam tu proveo mladost, danas tu uživaju moja djeca. Zar će se stvarno prekinuti lijepa tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno, pita se čitatelj.
Proveli smo, stoga, jutro na licu mjesta razgovarajući sa starijim sugrađanima koji su pričali o povijesti mula naglašavajući svoju povezanost.
– Napravljen je sigurno prije Drugog svjetskog rata, u to sam siguran. Priča se da je negdje oko 1800. i neke, ne znam, ali znam za njega otkad znam za sebe, ističe stariji gospodin koji je tu odrastao i proveo cijeli život.
No, htio je ostati anoniman jer, kako kaže, ne želi da mu netko djecu »gleda preko oka«.
– Tu sam se ja kao dijete kupao. To je bila prva gradska plaža, sve je imala, borove koji su simbol Brodarice, a danas je u betonu, govori drugi i naglašava kako je nadležnima najlakše rušiti bez obzira na spomenutu silnu emotivnu povezanost.


Sami ga povremeno poprave
No, postavlja se pitanje tko je nadležan za otužni, ali stanovnicima ovog dijela grada – važni mul.
Kako doznajemo, problem je nadležnosti jer izgleda da se radi o improviziranom mulu koji su građani sami izgradili te ga tako sami povremeno i poprave kad dođe do izbijanja dasaka u slučaju nevremena ili drugih nezgoda.
– Ma to su popravljali mještani koji su tu imali privezane brodice, saznajemo od »lokalaca«.
Robertino Dujela, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti u Gradu Zadru, rekao je kako sanacija spomenutog mula nije u nadležnosti tog Odjela.
– Mul kod Marexa nije u području Lučke uprave Zadar, već je za njega odgovorna Županijska lučka uprava, kazao je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.
No, i u Županijskoj lučkoj upravi izjavili su kako nije ni u njihovoj nadležnosti.
I tako, mul, glavni junak ove naše gradske pričice, kako se čini, niji ničiji, dok je u isto vrijeme svačiji.




Riznica priča
– Svi peru ruke, dok mul grize zub vremena, govori ekipa smještena u hlad na Marexu koja zaključuje kako očito taj mul nekome smeta, premda ne mogu shvatiti zašto.
Ta ekipa, riznica priča, zaključuje da je njihovo vrijeme prošlo, oni sad ulaze u more polako i oprezno.
– Ali žao nam ove mlađarije koja skače dandanas i tu provodi vrijeme, dodaju i naglašavaju kako ih boli svaki kamen s plaže koji se naruši, odveze ili obuče u beton.
Marija Petani, predsjednica Mjesnog odbora Brodarica, ispričala je kako je odmah po dojavi građana o oštećenosti, kontaktirala s Odjelom za komunalne djelatnosti koji je, kako kaže, promptno reagirao i postavio zaštitu da se ne može pristupiti ovom pomorskom dobru budući da predstavlja potencijalnu opasnost.
– Mi smo sentimenalno jako vezani za taj mul i želimo da se obnovi, da bude siguran i da ga građani opet mogu koristiti, zaključuje Petani.


Zimski kupači
Plaža Jadran poznata je i po zimskim kupačima. Naime, 15-ak ljudi pliva gotovo svaki dan, bez obzira na temperaturu i vremenske (ne)prilike.


MUL IZVAN NADLEŽNOSTI
Robertino Dujela, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti u Gradu Zadru, rekao je kako sanacija spomenutog mula nije u nadležnosti tog Odjela. Mul kod Marexa nije u području Lučke uprave Zadar, a i u Županijskoj lučkoj upravi izjavili su kako nije ni u njihovoj nadležnosti