Zadar je u klimatskom smislu ranjivo područje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Istraživanje, učenje i razvoj suradnji za »Metar do bolje klime«
Autor: 
Svi pamtimo poplavu 2017. godine na zadarskom području o čemu su izvještavali razni domaći i strani mediji, a uz poplave, opasni klimatski događaji koji nas očekuju su podizanje razine mora, toplinski valovi, šumski požari, porast temperature zraka, ekstremne oborine i porast temperature mora, kazala je Jurlina iz "Eko-Zadra"
Eko Zadar
Predstavnici partnerskih organizacija

»Naš planet je slomljen«, rečenica je koja sve češće i sve glasnije odzvanja s konferencija, sastanaka i prosvjeda diljem svijeta. Klimatske promjene posljedica su tog loma na što zemlje diljem svijeta pokušavaju iznaći primjerene odgovore. Ni Hrvatska nije iznimka, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Ublažavanje i prilagodba na klimatske promjene postaju neizostavan dio javnih politika te središte interesa brojnih građanskih aktivnosti i inicijativa, a unatrag nekoliko godina sve su zastupljenija tema projekata različitih organizacija. »METAR do bolje klime - Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj« jedan je od dva aktivna projekta udruge »Eko-Zadar« koji temu klimatskih promjena stavlja u fokus.
- Sudjelovanje u projektima JEKA! i METAR omogućuje nam aktivno učenje o izazovima klimatskih promjena te o potenciji koju imaju u okolišnom i društvenom smislu. Svi pamtimo poplavu 2017. godine na zadarskom području o čemu su izvještavali razni domaći i strani mediji, a uz poplave, opasni klimatski događaji koji nas očekuju su podizanje razine mora, toplinski valovi, šumski požari, porast temperature zraka, ekstremne oborine i porast temperature mora. Zadar je u klimatskom smislu ranjivo područje pa nam je stoga iznimno drago da kroz ovaj projekt imamo priliku učiti i razvijati suradnje s organizacijama koje se već duži niz godina bave ovom temom, izjavila je Željka Jurlina, suradnica na projektima udruge »Eko-Zadar«.
U koordinaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) te partnera na projektu: Brodsko ekološkog društva - BED, Udruge Zelena Istra, Foruma za slobodu odgoja, Instituta za političku ekologiju, Terra Huba, Zelene akcije, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Grada Zagreba i udruge »Eko-Zadar« kroz projektne aktivnosti doprinijet će se razumijevanju fenomena klimatskih promjena iz različitih perspektiva, a opći cilj projekta je razvoj platforme za tranziciju u nisko-ugljično društvo postavljeno na načelima pravedne tranzicije i prilagodbe na klimatske promjene koja je potkrijepljena znanstveno utemeljenim spoznajama i projekcijama klimatskih utjecaja.
Projekt METAR do bolje klime financiran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.599.995,32 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)