Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čilićev prvijenac

Autor: Zlatko Horvat

24.08.2008. 22:00
Čilićev prvijenac

Foto: AP



Fizički sam spreman pa se nadam i vjerujem da ću nastaviti s ovim igrama i na US Openu, napraviti još jedan dobar rezultat – rekao je Marin poslije pobjede nad Amerikancem Mardyjem Fishom sa 6:4, 4:6, 6:2
Marin Čilić osvojio je prvi ATP turnir! Mjesec dana prije 20. rođendana Čilić je upisao premijerni naslov, svladavši u finalu New Havena Amerikanca Mardyja Fisha sa 6:4, 4:6, 6:2 poslije jednog sata i 55 minuta igre, zaključivši dvoboj 11. asom. Čilić je postao deveti hrvatski pobjednik u Open eri, hrvatski mušketiri sada na svojem kontu imaju 53 naslova u 115 finala.
Kada je zabio posljednju loptu, Čilić je podigao ruke. Na trenutak je zastao. Bio je to njegov prvi naslov poslije challengera u Rijeci u svibnju prošle godine, ali ostvaren u visokom društvu, kojemu i sam sada pripada. U idućem trenutku pao je na koljena, slaveći prvi trijumf, da bi nekoliko sekundi kasnije otrčao na mrežu do prvoga čestitara pred 6.152 gledatelja u “Connecticut Tennis Centeru”, koji nisu uspjeli pomoći Mardyju Fishu. Amerikanac je drugu godinu zaredom izgubio u finalu New Havena.
– Razmahao sam se rukama, misli su mi odlutale, nisam znao što činim. Bio sam ushićen u tim trenucima. Idući put ću znati kako proslaviti naslov – priznaje Marin Čilić, koji je meč otvorio kao veliki iskusnik. Prepustio je prvi servis Mardyju Fishu i to mu se isplatilo. Dvije pogreške i dvostruka servis pogreška Fisha na otvaranju meča donijeli su Čiliću “break”. Prvi od pet u finalu, bez obzira na to što je Fish poznat ponajviše po svojem početnom udarcu.
– Trebalo mi je nekoliko udaraca prije servisa kako bih razbio nervozu. To je stvarno pomoglo – kaže Marin, koji će sa 31. skočiti do 24. mjesta, novoga najboljeg plasmana karijere.
Drugi je set pripao Fishu, koji je kod 5:3 ispustio servis za drugi set, ali u idućem je gemu došao do dviju set lopti. Čilić je promašio s forhend strane. No, ulazak u treći set nije značio mentalnu prednost Amerikanca. Naprotiv, Čilić je iskazao golemu želju i veliku koncentraciju u važnim trenucima. Krenuo je s “breakom”, odmah izgubio servis, ali dodao je “break” u trećem i sedmom gemu, asom došao do triju meč lopti. Iskoristio je drugu…
– Meč je bio uzbudljiv, obojica smo imali uspona i padova. Ipak, uspio sam posložiti misli i ritam. Bio sam napaljen, na kraju sam uživao u svakom trenutku – kaže Marin Čilić.
Mardy Fish je u 11. finalu ostao na dva naslova, dok je Marin postao osmi pobjednik ove sezone koji je upisao prvi ATP naslov. I drugi hrvatski poslije trijumfa Karlovića u Nottinghamu. Bilo je to u predvečerje Wimbledona. To je tjedan koji očito odgovara Hrvatima, budući da su u četiri posljednje godine osvajali turnire (Ančić dvaput i Ljubičić u ‘s-Hertogeboschu, Karlović dvaput poobjednik Nottinghama). Čilić je sada dodao i uvertiru US Opena.
– Osjećam se jako dobro. Iza mene je veliki tjedan, četiri meča s dobrim igračima. Fizički sam spreman pa se nadam i vjerujem da ću nastaviti s ovim igrama i na US Openu, napraviti još jedan dobar rezultat – kaže Marin, koji sada ima omjer 31-21 ove sezone (18-12 na betonu). U prvom kolu US Opena čeka ga Francuz Julien Benneteau, 56. igrač svijeta, koji u četiri dosadašnja nastupa nije prošao kolo u New Yorku.


Devet pobjednika
22 (49) – Ivanišević
9 (15) – Franulović
8 (20) – Ljubičić
4 (10) – Pilić
4 (6) – Karlović
3 (10) – M. Ančić
1 (3) – G. Prpić
1 (1) – Ostoja
1 (1) – Čilić