Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

A-1 ligaši polako rješavaju igračke križaljke

24.08.2011. 22:00
A-1 ligaši polako rješavaju igračke križaljke


Situaciju u Zadru i Borik Puntamici, zadarskim košarkaškim prvoligašima, na ovim stranicama  prepričavamo iz dana u dan.  Puntamičani su s pripremama za novu sezonu počeli  dva tjedna ranije, te su bazični dio, kojega momčad Zadra ovih dana odrađuje u Perivoju Vladimira Nazora, već  odradili. Što se rostera tiče,  većina klubova je u situaciji  da je odredila okosnicu i traži  još jednog ili dva igrača, koji  bi im donijeli kvalitetu više.  Slobodnih igrača ima, kvalitetnijih i manje kvalitetnih,  a pitanje je financijskih mogućnosti, umijeća pregovaranja pa svakako i malo sreće  tko će koga uspjeti dovesti.  Cilj Zadra je izboriti plasman  u ligu za prvaka, a onda kroz  drugi dio sezone i povratak u  regionalnu ligu. Borik, pak,  ne cilja tako visoko. Svjesni  su Puntamičani da će biti jako teško ponoviti prošlu, najbolju sezonu u povijesti, ali  uzdaju se u kvalitetan rad, jer  su već pokazali da on donosi  rezultate. A kakva je situacija  u ostalim hrvatskim A-1 ligašima, kojih bi ove sezone  (na stranu suluda ideja, koja  se tu i tamo može čuti u  košarkaškim razgovorima,  da bi Dubrava, koja je prošle  sezone ispala iz lige, ove sezone mogla igrati A-1 ligu  van konkurencije), trebalo  biti jedanaest? Pokušali smo  na jednom mjestu sažeti trenutnu situaciju u klubovima,  s tim da se ona mijenja gotovo iz dana u dan, budući da  su neki igrači još na probama,  a neki u pregovorima oko  mogućeg dolaska. Do prvog  vikenda u listopadu, za kada  je zakazano prvo kolo, sve će  biti mnogo jasnije.
Povratak Šibenčana
Prvoligaška košarka vraća  se na Baldekin, ovoga puta u  režiji košarkaša Jollyja.  Šibenski je klub u jako kratkom roku stigao od treće do  prve lige (prošle sezone samo  jedan poraz), pokazavši se  kao jedan od najbolje organiziranih klubova u Hrvatskoj. Kako piše portal sportnet.hr, treneru Anđelku Matovu na prvu je prozivku stiglo nekoliko igrača iz prošle  sezone, ali i nekoliko novih,  od kojih su neki pristupili  klubu, a neki će isto pokušati  izboriti kroz probni rok. I u  novoj sezoni Matov će na  raspolaganju imati Zadrane  Ivu Josipovića i Matu Mrvu,  te domaće snage Paška Vrliku, Marka Sandrića, Sinišu  Petkovića i Tomislava Grubišića. Zadarsku koloniju pojačali su Teo Petani i Denis  Vrsaljko, a stigli su i Stipe  Režić iz Splita, te Neven  Žeravica. Na probi su još  Marko Petrović i Luka Katura, a struka će procijeniti  hoće li netko od njih obući  šibenski dres i na službenim  utakmicama. 14. i 15. rujna Jolly će biti domaćin  turniru, na kojemu će  nastupiti Split, Zadar i  Široki. U novu sezonu  klub ulazi i s novim  imenom, Jolly Jadranska banka Šibenik, a  sudeći po sastavu, ambicije su plasman u ligu  za prvaka.
Trostruki europski  prvak Split na putu je  stabilizacije, ali iz grada pod Marjanom već  dugo ne stižu vijesti da  bi se klub mogao početi  nešto krupnijim koracima približavati regionalnoj ligi, gdje po svemu pripada. Trener  Mladen Vušković i ove  će sezone imati na raspolaganju domaće  igrače, s kojima će nastojati izboriti plasman  u ligu za prvaka. Sigurno im to neće biti  lako kao prošle sezone,  kada su A-1 ligu zaključili na prvom mjestu, s uvjerljivih 15-3.  Pripreme su počeli Josip Sobin, Luka Babić,  Toni Katić, Josip Matić,  Bruno Markulin, Petar  Madunić, Mario Filipović i Toni Šoda, dok je  Filip Najev ozljeđen. U  momčadi su i mladi Domagoj Vuković i Danac  Esben Reinholt, te za  sada i Nikola Vujčić,  koji je lani odigrao prve  tri utakmice sezone. Iskusni trojac Ante Grgurević, Srđan Subotić  i Ivan Mimica još nije pronašao zajednički jezik s klubom. Od prošlosezonskih  igrača, Stipe Režić je pristupio Jollyu, Zadrani Roko  Čiklić i Toni Dijan su još uvijek bez angažmana, a nema  više ni Rašida Mahalbašića.
Visoke ambicije
Momčad Svjetlosti, koju će  u novu sezonu povesti Mladen Erjavec, pomoćni trener  hrvatske reprezentacije, zadržala je samo petoricu  igrača od prošle sezone, Mateja Karlovića, Aljošu Šarca,  Mateja Kljajića, Petra Živkovića i Marija Matasovića.  Filip Vukičević, Luka Petković, Igor Marić, Ozren Mišić i  Srđan Helbich više ne stanuju u Slavonskom Brodu. U  prijelaznom roku Brođani su  doveli petoricu novih igrača.  To su krilni centar Ivan Papac, bivši igrač Zagreba i belgijskog Liegea, zatim još jedan bivši “mrav”, vanjski  igrač Filip Bašljan pa iskusni  razigravač Ivan Tomeljak,  koji je prvi dio prošle sezone  odigrao u Zaboku, a drugi u  Rumunjskoj. Vratio se i krilni  centar Ljubo Šamadan, koji  je drugi dio sezone propustio  zbog ozljede, a najmlađa prinova je Dubrovčanin Mario  Hajdić, koji igra na poziciji  centra. U pripreme je  uključeno i nekoliko mladih  igrača, između kojih će struka odrediti još dva imena za  kompletiranje momčadi za  novu sezonu. Trener Erjavec i  sportski direktor Ivo Kardum  ne kriju ambicije – cilj je plasman u ligu za prvaka.
Križevci su kao debitant u  prvoj ligi, te jedan od financijski najstabilnijih klubova,  među prvima kompletirali  roster. Novi trener Tihomir  Bujan trenutno se s momčadi  nalazi na pripremama u Daruvarskim toplicama, a kasnije će im se priključiti samo  Zadranin Mladen Gligora, te  Ivan Buva, koji će prvi dio  priprema odraditi s Cedevitom. Od momčadi koja se  lani, kroz dodatne kvalifikacije, plasirala u A-1 ligu ostali  su najbolji igrač Frano Čolak,  Zadranin Marin Zrnić, Ivan  Svoboda,  Zoran Jančijev,  Igor Čusek, Tomislav Matoić,  Bojan Hrandek, Andrija Hrkač i Luka Šarić. Potonji dvojac je 1993. godište, baš kao i  treći Zadranin u momčadi  Roko Jurlina, te Hrvoje Sertić. Uz već spomenute Gligoru i Buvu, pojačanja “žabaca” su i Luka Žitko, te Josip  Glavinić. Osnovni ovosezonski cilj kluba je, kako nam je  sam Bujan kazao prilikom  preuzimanja trenerske funkcije, osigurati ostanak u ligi.
Novi početak
Kvarner 2010 je, piše portal kosarka.hr, krenuo u pripreme u potpuno novom  ruhu, renoviranom i pomlađenom. Momčad je izmijenjena u tolikoj mjeri da su  od prošle sezone ostali samo  mladi Josip Surina, Filip  Gaćeša, Antonio Boban i  Marino Kučan. Nositelji i  najiskusniji igrači (Rudolf  Jugo, Hrvoje Puljko, Matija  Poščić, Franko Filipović, Zoran Pehar, Tomislav Maruna)  napustili su klub uslijed dugova i lošeg odnosa Uprave.  Što se novih lica tiče,  većinom su to mladići  sa malo ili nimalo prvoligaškog iskustva, a  naglasak će biti stavljen  na domaće snage, uz nekoliko igrača sa strane.  Prošle sezone su Riječani pokušavali i s  Amerikancima (Ragsdale, Wisseh), no ta se  praksa nije pokazala uspješnom. Na raspolaganju treneru Aramisu  Nagliću sada su mladi  reprezentativac Matteo  Juričić, povratnik iz Jollya Igor Salamun, zatim  Dino Cinac iz Kraljevice, Miran Lipovšćak i  Sanjin Legović iz Kastva, te Ronlad Rodić,  Danko Ažić, Damjan  Jelenić i Dino Šamanić  iz Jadrana. Prvom okupljanju prisustvovali  su  i Henrik Širko, te Nikola Vladović, koji su  potom otišli na probu u  Zadar (prvi nije zadovoljio, drugi još trenira s  momčadi), a klub je u  potrazi za još dva pojačanja na centarskim  pozicijama. Kvarner  opet kreće s novim idejama, novim ljudima i  po svemu sudeći,  očekuje ga još jedna  neizvjesna sezona.
Zabok, koji je prošle  sezone kao četvrti izborio ligu za prvaka, te u  njoj ostvario samo jednu pobjedu, već je tijekom sezone ostao bez  dvojice ključnih igrača, Ante  Krapića i Ivana Tomeljaka,  čiji se izostanak itekako osjetio. Toni Brnas je otišao u  Zadar, nema više ni Ivana  Perinčića, Danijela Krajačića, Jure Lozančića, Svena  Smajlagića i Filipa Kraljevića, dok je upitan ostanak  kapetana Roberta Leža. Ostali su Igor Peklarić, Antonijo Črnjević, Luka Pešut,  Marcel Stojković i Saša Janković, a od novih igrača tu su  Domagoj Bašić i Milan Kolovrat, koji su već odradili  jedan mandat u Zaboku, te  reaktivirani Miro Zadro i juniori Andrija Turk i Antonio  Kraljić, koji je potpisao četverogodišnji ugovor. Igrači  na probi su Miloš Drco,  rođeni Zadranin koji je, zanimljivo, košarkašku školu  prošao u beogradskom  FMP-u, te Stefan Zadravec,  igrač Zagreba i U-19 reprezentativac Hrvatske, koji  igra na poziciji organizatora  igre. Očekuje se još jedan  visoki igrač (spominje se Zagrebov Domagoj Bubalo), a u  klubu još uvijek tinja nada da  će se Lež vratiti u krug  momčadi. Ako se to ne dogodi, Črnjević će biti primoran pronaći još jednog pouzdanog šutera.
– Još čekamo završetak priprema u zagrebačkim NLB  ligašima, iz kojih bi nam mogao doći neki kvalitetan  igrač, što bi bio veliki plus za  ovu momčad – rekao je trener  Zaboka za zagorski list.
Cilj ostanak
Alkar je u odnosu na  prošlu sezonu ostao bez nekoliko ključnih karika, Ante  Delaša i Ivice Radića, koji su  otišli u Zadar, te Josipa Blajića, koji se priključio Ciboni.  Otišli su i Ante Bilobrk, Dino  Erceg i Mihael Marić. Ostali  su, pak, Andro Anzulović,  Mirko i Slavko Modrić, Joško  Ćurković, Željko Župić, te  nekoliko mlađih igrača, a  pristigli su Franjo Bubalo,  Nikola Gaurina, Stjepan  Tešija i Miše Diminić. Trener  Boris Poljak sasvim sigurno  očekuje još nekoliko pojačanja, prije svega u vanjskoj liniji, a osnovni cilj je,  kako je rekao, zadržati status  stabilnog prvoligaša. Zanimljivo je da nitko od igrača  još uvijek nije potpisao ugovor, nego su svi u statusu  kandidata za prvu momčad.
Darda također slaže  momčad, kojom želi sačuvati  prvoligaški status. U rubriku  odlasci za sada su se upisali  najbolji prošlosezonski igrač,  centar Ivan Krolo, koji je na  probi u Ciboni, najbolji strijelac Ivan Baković, te Danijel  Katavić. Ostali su iskusni  Zvonimir Ridl, koji će tako  košarku igrati i u 40.-oj godini života, te Marko Mandić, Antonio Bičvić, Dejan  Meznarić, Luka Ćutuk i Filip  Kordić. Od zaštićenog godišta, tu su Tomislav Radoš,  Luka Zucić i Robert Kujundžić. Ovaj potonji je, zanimljivo, potpisao ugovor na  čak šest godina. Pojačanja za  momčad Senada Muminovića su Rudolf Jugo iz Kvarnera, Ivan Mileković (Široki,  Zabok), Mato Perajica iz Zrinjskog, povratnici Kamaldin  Gamma i Davor Galić, te  mladi Luka Pandurić. Posljednjim dolascima iskusnog  centra Perajice i krila Galića,  koji su potpisali na dvije godine, roster Baranjaca je po  svemu sudeći kompletiran.
U Dubrovniku je cilj samo  jedan – ostanak u ligi. Kao ni  većini ostalih klubova, ni najjužnijem hrvatskom prvoligašu ne cvjetaju ruže na financijskom planu pa je primoran osloniti se isključivo  na vlastite snage. Otišli su  Alen Blesić i Mario Hajdić, a  prema najavama iz kluba, nema govora o dolasku igrača iz  drugih sredina. Jedini “stranac” je Nikola Došen, a ostatak momčadi čine Ante  Vranješ, Frano Karač, Maro  Lučić, Antonio Oštrić, Mislav Perić, Vedran Soko, Domeniko Hajdić, Josip Kušt, te  najmlađi Miljas, Barišić i  Šapro. U odnosu na ostale  momčadi, prednost bi im mogla biti što dulje igraju zajedno, no sasvim je jasno da  “Gospare” očekuje teška sezona. Trener Željko Vreća i  čelni ljudi kluba bili bi i više  nego zadovoljni ako bi ostvarili zacrtani cilj.


Doba interneta ili srednji vijek


U potrazi za informacijama s priprema hrvatskih A-1 ligaša poslužili  smo se raznim sredstvima, a krenuli smo od službenih internet stranica  klubova. I naišli na otužnu situaciju. Tri kluba, Kvarner, Svjetlost Brod i  Borik Puntamika uopće nemaju internet stranice, a većini nisu ažurirane  već mjesecima pa od njih nema mnogo koristi. Tako posljednja vijest na  stranicama Zadra, Splita i Zaboka datira iz svibnja ove godine, dok je  Dubrovnik još u 2009. godini. Svijetli primjer je svakako novi prvoligaš  iz Križevaca, koji ažurno obavještava javnost o svojim aktivnostima, kao  i Darda, a odnedavno je, na stranicama ženskog košarkaškog kluba, sa  svježim vijestima krenuo i Jolly. Premda je u ljetnim mjesecima malo  “zaspala”, stranica KK Alkar jedina je prošle sezone imala video  prijenose uživo iz svoje dvorane.