Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odoljeli zubu vremena

24.08.2011. 22:00
Odoljeli zubu vremena


U ovoj sezoni klub se natječe u Trećoj HVL u konkurenciji seniora te u B Prvenstvu Hrvatske u konkurenciji mlađih kadeta


Sport kao dio  kulture i tradicije neizostavna  je stavka malog mjesta Turanj.  Uz nogometni klub u Turnju  djeluje i njegov dvadesetak  godina stariji imenjak VK  Croatia. Vaterpolski klub  Croatia Turanj osnovan je  1949. godine, a danas ima oko  30 članova. Klub se kontinuirano natječe u regionalnim ligama za niže uzraste, a ovisno  o uvjetima i u seniorskoj konkurenciji i ligi. Zbog nedostatka zatvorenog bazena  klub djeluje samo tijekom ljetnih mjeseci, kad se i održavaju  natjecanja regionalnih liga u  Hrvatskoj. U ovoj sezoni klub  se natječe u Trećoj HVL u  konkurenciji seniora te u B  Prvenstvu Hrvatske u konkurenciji mlađih kadeta. U seniorskoj konkurenciji dva kola prije kraja klub se bori za  treću poziciju.
Poznata imena
Iako je Turanj mala sredina  može se pohvaliti velikom vaterpolskom tradicijom, a i time što je malo plivalište u  portu nerijetko ugostilo poznata imena današnjeg hrvatskog i svjetskog vaterpola.  Vraćajući se unatrag kroz vrijeme nailazimo na niz obilježja dalmatinske upornosti  koja su pomogla u osnivanju  ovog sportskog kolektiva. Tijekom šest desetljeća postojanja zbog raznih okolnosti  klub je prestajao aktivno djelovati nekoliko puta, no nikad  se nije odustajalo od ideje jer  uvijek kao i danas, postojala  bi grupa entuzijasta koja bi  oživjela ovaj sportski kolektiv.  Djelovanja kluba tako se mogu podijeliti u nekoliko razdoblja, primjerice tijekom  70-ih i 80-ih godina (prva fotografija VK Croatije datira iz  1958. godine).
Velik doprinos razvoju vaterpola u Turnju tijekom navedenih razdoblja dao je i  prof. Zlatko Šimenc, tadašnji  djelatnik Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Kronološki gledano treba napomenuti da iz razdoblja u razdoblje klub je postizao sve  bolje rezultate u seniorskoj  konkurenciji u ogledima s različitim klubovima. U novijoj  sportskoj povijesti Croatia je  igrala kvalifikacije za pobjednika Druge lige protiv Galeba iz Makarske. U sastavu  domaćih tada su boje Turnja  branili Mate Jurčević, Predrag  Majica, Joke Radnić… U sastavu Croatije nekad je nastupao i Ivo Brzica koji je danas u užem krugu nacionalne  selekcije.
Zahvala publici
Devedesetih godina turanjski vaterpolo temelje gradi na  vlastitom kadru kada generacija igrača rođenih 1980. –  1982. dominira u juniorskom  uzrastu u konkurenciji već  nekoliko etabliranih klubova.  U tom razdoblju dolazi do  procvata interesa za ovaj  sport koji se drži i do dan-danas. Dubok trag u radu s tadašnjim generacijama ostavio  je prof. Zoran Vrkić.
Kronološki gledano još bi  se moglo puno toga nadodati  no sve ovo samo potkrjepljuje  činjenicu o bogatoj tradiciji  vaterpola u Turnju. Ova sezona ponudila je odlične nastupe u obje konkurencije uz  čak deset domaćih pobjeda te  drugo osvojeno mjesto  mlađih kadeta sve pod dirigentskom palicom Nikole-Nike Dekovića koji je sam bio  neizostavan dio velikih uspjeha kluba kao igrač.
– Možemo biti zadovoljni  učinkom ove sezone kod  momčadi u obje konkurencije. Zahvaljujući nekolicini entuzijasta ni ova sezona nije  prošla bez vodenih okršaja.  Dobili smo još jednom uvid u  činjenicu da u Turnju postoji  nekoliko nadarenih igrača  kod kojih još ima mjesta za  napredak – kratko je rezimirao  trener Turanjaca i zaključio:
– Kako u svakom kolektivnom sportu u zadnje vrijeme  financijska situacija diktira  uvjete rada tako ni mi nismo  iznimka no nikad se od sporta  nije odustajalo do zadnje sekunde pa neće ni ubuduće.  Zahvala publici koja je pratila  naše utakmice i podržavala  nas i kad se pobjeđivalo i gubilo – zaključio je Deković.


Djelatnici kluba




Predsjednik Đoni Rota, potpredsjednik Nikola Deković, u  Upravnom odboru: Ivan Deković,  Ive Rota, Josip Santini, Krunoslav Santini, Nado Santini te u  Nadzornom odboru: Boško Santini, Damir Santini i Ivan Santini.


Treća HVL – skupina Šibenik


Brodarica 36, Gusar 28, Žaborić 22, Croatia 18, Šibenik II 17, Primošten 15, Albamaris 9, Tisno 3
13. kolo: Gusar – Croatia, Brodarica –  Primošten, Gusar – Croatia, Šibenik II Tisno,  Žaborić Albamaris 17:7 (igrano ranije).
14. kolo: Tisno – Gusar, Primošten –  Žaborić, Albamaris – Šibenik II, Croatia –  Brodarica 10:12. (igrano ranije).