Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Danas obljetnica zločina u Gruborima: Dolaze Milanović, Medved, Milošević, ali i izaslanik Aleksandra Vučića

25.08.2020. 08:45


Priča oko pomirbe 25 godina nakon svršetka Domovinskog rata, koja je ozbiljnije konture dobila prilikom obillježavanja obljetnice Oluje u Kninu, danas bi trebala dobiti svoj nastavak u Gruborima.
Tamo Srpsko narodno vijeće (SNV) organizira komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja.
Komemoracija će započeti u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve tog sela, a nastavit će se u Gruborima kod križa postavljenog za tamošnje žrtve. Komemoraciji će nazočiti predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević. Nazočni će biti i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.
Najavljen je i dolazak specijalnog izaslanika srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanje nestalih Verana Matića.
Do zločina u Gruborima došlo je 20-ak dana nakon završetka Oluje. U selu 20 kilometara udaljenom od Knina ubijeno je šest srpskih civila, od kojih je samo dvoje bilo mlađe od 60 godina. Za zločin nikad nitko nije odgovarao.