Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Grade se »kule od pijeska« koje odnosi plima, ali uspomene traju cijeli život

25.08.2021. 07:51


Duge pješčane plaže poznati su zaštitni simbol kraljevskog grada Nina čije obale unutar plitke lagune okružuju mali otočić na kojem se smjestila tri tisuće godina starogradska jezgra. Preko pješčanih sprudova lagune pruža se pogled od kojeg zastaje dah na veličanstvenu planinu Velebit koja s morem tvori okvir prirodne scenografije iznimne ljepote povećavajući magičnost romantičnog Nina. Pri kraju toplog kolovoza na pješčane obale tradicionalno dolaze kreativci koji vole raditi skulpture od žućkastog pijeska i uživaju u takvoj vrsti zabave.
Veliki entuzijazam natjecatelja te spretnost organizatora bili su važni faktori za održavanje ovogodišnjeg Festivala pijeska koji slavi ne samo prirodne ljepote Nina, već i šireg prostora Nin rivijere nadaleko poznate po Sabunjarima, odbojci na pijesku, spoju pješčanih obala, krša i mora, lijepih uvala i ninskog ljekovitog blata.


Mlada dizajnerica izradila logo
Prilagođeno ovogodišnjoj epidemiološkoj situaciji povezano s covidom-19 održao se ovih dana 7. Festival pijeska sa sloganom »Čarolija koja nastaje i nestaje«. Bilo je to već drugu godinu zaredom u online izdanju.
Cilj festivala je privući kreativce na zabavno provođenje odmora te kroz gradnju kula i skulptura, provesti vrijeme koje dugo ostane u sjećanju jer kako sam festival kaže, sve je to čarolija koja nastane djelom ljudskih ruku i nestane utjecajem plime, oseke i vjetra.
Ovogodišnje izdanje festivala imalo je nekoliko iznenađenja. Prvo je bilo to što je festival privukao jednu mladu osobu da se okuša u kreiranju vizualnog identiteta Fešte od sabuna. Mlada dizajnerica iz Privlake Tea Fazinić trenutno studira na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a prijavila se u festivalski tim kao volonterka. Ona je volonterski izradila logo, plakate i informativne letke ovogodišnjeg festivala, a pri kreiranju navedenog istaknula je kako je to iskustvo značilo i novi kut gledanja na festival.
– Odrastajući uz Nin i prekrasne ninske plaže odvažila sam se izraditi vizual festivala, što mi je svakako donijelo potpuno drugačiji pogled na Festival pijeska, istaknula je Fazinić o ovoj posebnoj manifestaciji.
Festival se odvijao tijekom tri dana na svim ninskim plažama: Kraljičinoj plaži, Ždrijacu, Bilotinjku, Prodorici i na plaži Kampa Zaton. Prijava na festival bila je predviđena online, a natjecatelji su mogli tijekom kupanja na njihovom omiljenom mjestu izgraditi od pijeska neku od vlastitih kreacija, a početnu i završnu fotografiju rada sa svojim podacima poslati putem društvene mreže Facebook VisitNin ili na e-mail ninske Turističke zajednice.
Iako su se tijekom festivala mogle vidjeti mnoge skulpture od pijeska, a uostalom šetajući ninskim pješčanim obalama pronalaze se i dalje, na ovogodišnji poziv online prijave pristiglo je mali broj radova te je žiri odabrao samo najbolji.


Pobjednice oduševila nagrada
Članovi ocjenjivačkog žirija u sastavu Dejana Brdarić i Krešimir Valentak, kipari i restauratori iz Zagreba i Tea Fazinić dizajnerica i volonterka na projektu, procijenili su da prvo mjesto treba pripasti Ivoni Bukvić i Lauri Zrilić iz Zadra.
– U njihovom radu nazire se sličnost s crkvom sv. Križa, a i obrub sa školjkama daje dodatnu vrijednost i trud, rekla je članica žirija Dejana Brdarić.
Personaliziranu nagradu za trud u vidu zidne tapete vlastitog pješčanog rada primile su pobjednice ovogodišnjeg festivala Ivona i Laura koje su bile oduševljene takvim oblikom nagrade koju nisu očekivale. Obje su dobile po jedan zidni poster u obliku tapeta koji će ih podsjećati na zabavne trenutke provedene na plaži prigodom gradnje njihove pješčane kreacije.
Ponekad je gostima grada Nina poziv na festival ujedno poziv na dobru zabavu, a tako se dogodilo u slučaju jedne obitelji iz Njemačke. To je bilo i drugo iznenađenje povezano s ovogodišnjim izdanjem Festivala pijeska. Najava festivala pobudila je interes kod obitelji Best iz Njemačke, a taj doživljaj je najprije na društvenoj mreži pa onda i s organizatorima podijelio Luka Štulić, vlasnik Ville Romantike Dalmacije iz Nina izjavivši: – Evo zovu me gosti jučer i govore da su naprosto oduševljeni Festivalom pijeska u Ninu, govore da su se cili dan igrali u pijesku i da in je super bilo, oboje su 45+, govore da su i dogodine tu jer da to iskustvo nisu nigdi do sada doživili. Jedna velika pohvala za našu turističku ponudu od strane mene, završio je svoju poruku Štulić.
I danima poslije festivala skulpture se i dalje pojavljuju na pješčanim obalama.