Donosimo listu prvenstva za stanove POS-a na Crvenim kućama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
crvene_kuce_pos
Na području Crvenih kuća niknut će zgrada s najvjerojatnije 64 stana

Poglavarstvo Grada Zadra ovaj je tjedan potvrdilo listu reda prvenstva za stanove POS-a. Na listi su 154 kandidata za otprilike 60-tak stanova koji će se graditi na zadarskom predjelu Crvene kuće. Konačan broj stanova još nije utvrđen jer zgrada POS-a još nije ni isprojektirana. Najbitnije da je usvajanjem liste prvenstva POS ponovno prepoznat kao dobar način stambenog zbrinjavanja mladih ljudi iako je sama poticajna stanogradnja, upravo od HDZ-ove vlasti u Hrvatskoj trpila velike kritike.

Podsjetimo, prvi stanari POS-a u Zadru uselili su u 207 stanova na Smiljevcu početkom studenog 2003. Unatoč mnogim tehničkim nedostacima stanari su ipak uselili pa i zbog činjenice da su se tad održavali parlamentarni izbori.

Tad postignuta cijena metra četvornog ispod 600 eura danas zvuči nevjerojatno. Nakon toga slijedila je izgradnja POS-ove zgrade na Bilom Brigu. gdje je Lavčević u cijeli posao ušao s vlastitim terenom izgradivši pri tom 91 stan i 16 poslovnih prostora. Zapravo Lavčević je u cijeli posao unio zgradu koja je isprojektirana još prije 20 godina te u njoj npr. nema lifta, jer su to omogućavali davni standardi gradnje koji su propisivali lift samo za zgrade preko 6 katova. Zgrada POS-a na Bilom Brigu je izgrađena još u rujnu 2004. Međutim oko 400 kandidata nije skoro pune četiri godine imalo naznaka da će i oni doći na red za stambeno zbrinjavanje. Zanimljivo je da se te 2004. na 46 lokacija diljem RH gradilo svega 2.236 stanova.

To je rezultiralo da se dio kandidata odlučio za stambeno zbrinjavanje komercijalnim načinom, jer je cijena POS-ovog kvadrata rasla iz projekta u projekt. To je sve rezultiralo svojevrsnim „boomom" u stanogradnji, pa gotovo nema iole slobodnijeg i većeg gradskog prostora koji nije zapao za oko investitorima, pretežito u stanogradnju. Upravo taj lobi smatrao se glavnim kočničarem POS-a, jer se Grad Zadar branio kako manirom dobrog gospodara ipak svoje zemljište daje za veću cijenu. Glavni „input" POS-a, i odlučujuči čimbenik jeftine izgradnje, jest prepuštanje za izgradnju zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Do sad se to, kao što je bio slučaj na Smiljevcu i Crvenim kućama radilo da je zemljište nakojoj su nekad bile vojarne i skladišta JNA, država Hrvatska, a ne grad prepuštale za potrebe gradnje. U toj zamršenoj kombinatorici darivanja i prepuštanja, gradovima i općinama je prepušteno da se hvale kao rade na stambenom zbrinjavanju svojih građana. To je npr. dovelo do toga da MORH više nije tako lako davao suglasnosti o izuzimanju nekretnina iz svog portfelja, pa će tako na Crvenim kućama niknuti uz POS-ovu, zgrade socijalnih stanova i jedna zgrada za potrebe stambenog zbrinjavanja pripadnika Oružanih snaga RH.

Zadarski gradonačelnik Živko Kolega rekao je jučer da su nakon POS-a Crvene kuće, iscrpljene moguće gradnje u visokim gradskim zonama. Razlog tome jest što nove gradnje ne mogu primiti otpadne vode.

-  Grad Zadar ne želi raditi POS-ove zgrade na crnim jamama. Međutim, izgradnjom kolektora Smiljevac koji se proteže od Gradskog groblja do Novog Bokanjca otvara se u visokim zonama niz novih, atraktivnih lokacija za gradnju. Na tim lokacijama su i tereni u vlasništvu Grada Zadra na kojima će između ostalog biti moguća i gradnja POS-ovih stanova, rekao je zadarski gradonačelnik.

Iz Grada Zadra dodaju da je prema DPU Crvene kuće, predviđena gradnja 64 stana, ali da sve ovisi o projektu kojeg sad treba naručiti Agencija za pravni promet nekretninama RH. Cijeli postupak oko POS-ovih stanova se iz nadležnosti Grada Zadra seli u nadležnost APN-a.

LISTA PRVENSTVA

1          Zlatko Filipović

2          Loris Čulina

3          Željka Šestić

4          Ante Krpina

5          William Kotlar

6          Robert Zubčić

7          Ivica Ivandić

8          Slavica Vukovarac

9          Renato Magaš

10        Suzana Phillips

11        Dragan Vlasnović

12        Marijana Špoljarić

13        Ružica Šangulin

14        Tomislav Švorinić

15        Tomislav Ivanov

16        Alen Ćurković

17        Aurelio Kalmeta

18        Marijana Cerovečki

19        Adam Vidas

20        Davor Mujagić

21        Gordana Ivanković

22        Marin Dobrović

23        Darko Čizmin

24        Ivica Ljubičić

25        Zrinka Baraka

26        Aldo Zurak

27        Ivica Ćustić

28        Linda Žagar

29        Slavka Rakić

30        Marijo Surać

31        Snježana Knežević

32        Dubravka Čmelić

33        Krešimir Horvat

34        Sandra Karinja

35        Ivana Kekić

36        Mile Perica

37        Željko Vuksan

38        Ivica Nekić

39        Jasna Šarić

40        Marija Ažić

41        Jadranka Radetić

42        Tea Šolić

43        Nenad Pjevalica

44        Božidar Smokrović

45        Elvis Tepeh

46        Davor Strenja

47        Branimir Kezele

48        Mirna Petricioli

49        Violeta Baraba Radić

50        Dalibor Jeličić

51        Ivana Krupić

52        Dubravka Despot

53        Silvana Labus

54        Vinka Jelovčić

55        Anamarija Botica

56        Sandra Uskok

57        Valter Karanči

58        Mirela Čačić

59        Magda Josipović

60        Anita Žunić Rogić

61        Mirjana Pejdo

62        Sanja Troskot Vručinić

63        Filip Diklan

64        Adam Pestić

65        Mladen Smolić

66        Zdenka Pelaić

67        Anita Klarica

68        Branka Batur

69        Renato Knežević

70        Lorenc Serreqi, itd...

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno