Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kolega na Narodnom trgu, antifašisti i Zrilić “pod zvijezdu”

Autor: Nives Rogoznica

24.09.2008. 22:00
Kolega na Narodnom trgu, antifašisti i Zrilić “pod zvijezdu”

Foto: Adam VIDAS



Nijedan grad nije toliko patio kao Zadar nakon Rapala odvojen od svoje okolice, odvojen od svojih otoka. Stagnirao je kada je od najjačeg garda na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće postao gotovo potpuno beznačajan kad je bio pod talijanskom okupacijom. Ja bih to u svakom slučaju nazvao okupacijom, kazao je Živko Kolega
Polaganjem vijenaca na Narodnom trgu i na Gradskom groblju obilježen je spomen-dan sjedinjenja i povratka Istre, Dalmacije, Rijeke, Zadra i otoka matici Hrvatskoj. Predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista poginulima u NOB-u odali su počast polaganjem vijenaca pod spomen-obilježje na Gradskom groblju, u čemu im se pridružilo izaslanstvo HSLS-a predvođeno predsjednikom ŽV HSLS-a Stankom Zrilićem. Antifašisti i liberali vijencem položenim pod Središnji križ odali su počast i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Gradonačelnik Živko Kolega zajedno s članovima Gradskog poglavarstva vijenac je, držeći se svojeg pravila o nepolaganju vijenaca pod spomenik na kojem je zvijezda petokraka, položio na “neutralnu” spomen-ploču na Narodnom trgu.
– Zadar se u svojoj povijesti uvijek razvijao i bio vodeći grad na istočnoj obali Jadrana kad je bio povezan s maticom zemljom. Nijedan grad nije toliko patio kao Zadar nakon Rapala odvojen od svoje okolice, odvojen od svojih otoka. Stagnirao je kada je od najjačeg garda na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće postao gotovo potpuno beznačajan kad je bio pod talijanskom okupacijom. Ja bih to u svakom slučaju nazvao okupacijom. Pripojenje gotovo apokaliptično razorenog grada je veliki povijesni dan za Hrvatsku, veliki povijesni dan za Zadar. Time je omogućen ponovni ubrzani razvoj i Zadar doživljava svoj procvat u novoj hrvatskoj državi kada se uz Zagreb svrstava kao grad koji se najbrže razvija. Ovo je, prema tome, veliki dan i obilježavanje ovog dan pripojenja matici zemlji, kojeg je odredio Hrvatski sabor, sigurno će biti uvijek zapisano najsvjetlijim slovima u hrvatsku povijest. Mi danas odajemo počast svima onima koji su svoje živote položili, bilo krvlju, perom ili znojem za Zadar i koji su gradili ovaj grad kroz čitavu povijest, kazao je gradonačelnik Kolega nakon polaganja vijenca.
Na upit novinara o tome odaje li počast i onima koji su pognuli pod znakom zvijezde, Kolega je potvrdio kako počast odaje “apsolutno svima koji su poginuli za Zadar”.
– Odluka Hrvatskog sabora o obilježavanju odluke ZAVNOH-a o priključenju matici Hrvatskoj svih gardova i mjesta koja su bila okupirana od tuđinskih osvajača je povijesna odluka. Današnji je dan važan jer je odluka ZAVNOH-a održanog u Plitvicama bila da se svi ugovori koje je donijela vlada kraljevine Jugoslavije poništavaju, i odluka da se poništavaju svi ugovori i dogovori Ante Pavelića koji je naše krajeve prodalo i dao gotovo čitavu Dalmaciju za titulu svoju titulu, tako da je od Dalmacije u Hrvatskoj ostalo samo nešto Dalmatinske zagore, Podgorje i Gornja Bukovica. Sva su naša dalmatinka mjesta bila priključena Talijanima. Svi su ti ugovori na sjednici ZAVNOH-a poništeni i donesena je odluka da se svi ti krajevi priključe tadašnjoj Hrvatskoj kao federalnoj jedinci tadašnje Jugoslavije, kazao je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Jakov Jukić.
Jukić je kazao kako nikog posebno, pa ni gradonačelnika Kolegu i Gradsko poglavarstvo, nije pozvao da se antifašistima priključi u polaganju vijenca pod spomen-obilježje poginulim borcima NOB-a.
– Ja nisam mjerodavan da zovem bilo koga, jer mi nismo vlast, nego udruga, i samo smo obavijestili da ćemo polagati vijence ovdje, jer smatramo da ovdje mjesto i da ne treba izmišljati druga mjesta. Obavijestili smo naše članstvo i javnost, svakoga tko je htio pročitati u novinama, ali to je bila samo obavijest a ne poziv, pojasnio je Jukić.