Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gradit će se most preko Kotarke između Lužina i Zrilića

25.09.2020. 08:16


Na području Općine Sv. Filip i Jakov u tijeku je uređenje korita i uklanjanje vegetacije na rijeci Kotarki te kanalima Borelovac i Lemešac. Planirana investicija Hrvatskih voda do ljeta 2021. godine s izgradnjom mosta na lokalitetu Široko iznosit će ukupno preko 5,1 milijun kuna.
– Hrvatske vode izvode radove na uklanjanju vegetacije, nanosa i naplavina, inundacijskog pojasa na rijeci Kotarki te na kanalima Borelovica i Lemešac od kanalske mreže Vranskog polja i trenutačno do Lužina u Raštanima Gornjim, kazao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Radovi na Kotarki rezultat su dobre suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i Hrvatskih voda, koje su već na općinskom području odradile zahvate na uređenjima vodotoka rijeke Kotarke, potoka i lateralnih kanala, a koji su za velikih kiša i bujica plavili okolna područja, naročito za vrijeme katastrofalne poplave u rujnu 2017.


Otvorenje mosta idućeg ljeta
– Suradnja s Hrvatskim vodama se nastavlja, a veliko finale bit će otvaranje impozantnog mosta preko Kotarke u srpnju 2021. godine, rekao je Pelicarić.
Ukupna investicija Hrvatskih voda iznosi preko pet milijuna kuna. Od ožujka do danas za čišćenje korita i okoliša Kotarke uloženo je 2,2 milijuna kuna. Za čišćenje lateralnih kanala još će uložiti jedan milijun kuna, te čak dva milijuna kuna za izgradnju mosta preko Kotarke.
– Most će biti dug 15 metara. Hrvatske vode potrebnih dva milijuna kuna financiraju u 100-postotnom iznosu, dok Općina priprema svu dokumentaciju potrebnu za izgradnju, moglo bi se reći, impozantnog mosta, naglasio je Pelicarić.
Čišćenjem i proširenjem sada u potpunosti zaraslih i neprohodnih prilaznih puteva k mostu, oko 150 metara puta prema Zrilićima i isto toliko do Lužina, spojit će Sikovo i Raštane Gornje.
– Most će prvenstveno spojiti ljude jer će se moći preći pješke, biciklom i motornim vozilima. A umjesto šest kilometara put od Lužina i Zrilića, odnosno od Raštana Gornjih do Sikova, smanjit će se na samo jedan kilometar, istaknuo je Pelicarić.
Radovi na Kotarki rezultat su izuzetno dobre suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i Hrvatskih voda.
Inundacijski pojas
– Briga o vodama znači brigu o čistoći i dostupnosti voda, brigu o zaštiti svih općinskih žitelja od poplava, te brigu o zdravlju i ljepoti naših voda, istaknuo je Pelicarić.
Za potrebe tehničkog održavanja, uz korita i kanale bujičnih tokova radi se inundacijski pojas, odnosno pojas zemljišta uz vodotoke minimalne širine od tri metra od ruba čestice javnog vodnog dobra i vodnog dobra, gornjeg ruba korita Kotarke i kanala. Trasa bujičnog toka svojim rješenjem prilagođena je koritu.


Znatno povećana protočnost korita
– U inundacijskom pojasu širine minimalno tri metra zabranjena je svaka gradnja i druge radnje kojima se može onemogućiti izgradnja i održavanje vodnih građevina, na bilo koji način umanjiti protočnost korita i pogoršati vodni režim te povećati stupanj ugroženosti od štetnog djelovanja bujica, podsjetio je Pelicarić istaknuvši kako je radovima znatno povećana protočnost korita.
Na teritoriju Općine Sveti Filip i Jakov ne postoje vodotoci koji mogu prouzročiti veće poplave. Smanjenje šetnog djelovanja bujica postiže se preventivnim radnjama kao što je sustavno uređenje bujica, odnosno radovi u slivu u cilju smanjenja erozijske sposobnosti takvih povremenih vodotoka kao što su pošumljavanje, izgradnja stepenica za zadržavanje nanosa.
– Sveobuhvatni biološki i hidrotehnički radovi – održavanje vegetacijskog pokrivača, čišćenje korita i obloga, krčenje raslinja, izgradnja terasa na Kotarki, kanalima i na bujičnim tokovima pridonose zaštiti od erozije. Radovi se izvode u skladu sa Zakonom o vodama, Državnim planovima obrane od poplava, a posebno Planom obrane od poplava na lokalnim vodama Zadarske županije, pojasnio je načelnik Pelicarić.




Vitalni značaj rijeke
Kotarka izvire kod Zemunika Donjeg, odakle nastavlja teći prema jugoistoku, kroz Ravne kotare, mjesta Zemunik Donji, Galovac, Gorica, Glavica, Raštane Gornje, Sikovo. Kod Vrane Kotarka se ulijeva u Vransko jezero. Ukupna dužina joj je 25 kilometara. Sa svojom mrežom vodenih kanala i manjih izvora, rijeka je od vitalnog značaja za poljoprivrednike zadarskog zaleđa.