Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Posvećeno moru u najmorskijoj županiji

24.10.2011. 22:00
Posvećeno moru u najmorskijoj županiji


Ova manifestacija je šareni kolaž posvećen moru, od Koke koja spada u sportski dio, preko predavanja do gastronomije, kazao je Bunja


Nakon regate Zadarska Koka koja je održana u subotu, u ponedjeljak navečer službeno je otvorena šesta po redu godišnja manifestacija Zadar More.
U atriju Kneževe palače dvadesetak gostiju u ime Narodnog muzeja pozdravila je njegova ravnateljica Renata Peroš.
– Čast mi je da sam ove godine dio tima koji već šestu godinu za redom organizira ovu manifestaciju. U dijelu Kneževe palače postoji prostorija u kojoj je pomorska zbirka i koja će u budućnosti biti dio Baštinskog muzeja.
Ovom prilikom otvorene su dvije izložbe. Izložba Senka Sorića “Mediteransko bilje” zaslužna je za mirise koji su se širili atrijem.
– Moj zadatak je bio da ovo bilje uberem, donesem i postavim, ali da moje ruke u cijelom procesu ne budu prevješte. Mediteransko bilje sebi je dovoljno i ne treba previše umjetnosti, zaključio je Sorić.
Za likovnu izložbu međunarodnih likovnih kolonija „Jadertina” izbor je napravio Kosta Kostov.
– Moj izbor imao je za cilj prikazati rezultate ovoljetne likovne kolonije na kojoj je sudjelovalo 14 umjetnika iz 8 zemalja. Plovili smo brodom po zadarskom arhipelagu, a ovo je njihov doživljaj zadarskih otoka, kazao je Kostov.
Zadar More ove godine zajedno organiziraju Turistička zajednica Zadarske županije, Jedriličarski klub Uskok te zadarski Narodni i Arheološki muzej.
Uime župana Zadarske županije Stipe Zrilića, manifestaciju je otvorio dožupan Đani Bunja.
– Zadarska županija smatra se najmorskijom, jer pola njenog teritorija, čak 3.700 četvornih kilometara, zauzima more. Ova manifestacija je šareni kolaž posvećen moru, od Koke koja spada u sportski dio, preko predavanja do gastronomije, kazao je Bunja.
U utorak navečer u Arheološkom muzeju s početkom u 19 sati Irena Radić Rossi i Claudia Kruschel predstavljaju TRITON, Projekt istraživanja baštine na velikim dubinama. Nakon toga slijede predavanja uz projekcije Zadarski porat Abdulaha Seferovića i Antonija Mlikote.