Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sudac Željko Rogić nije povredio ugled i čast kolegice sutkinje

25.10.2018. 06:50
Sudac Željko Rogić nije povredio ugled i čast kolegice sutkinje


Nepravomoćnom presudom sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Alenke Skubić odbačena je optužba Ivane Klišmanić, sutkinje zadarskog Općinskog suda, protiv njezina kolege Željka Rogića, bivšeg predsjednika tog suda.
Klišmanić je protiv Rogića podnijela privatnu tužbu radi povrede ugleda i časti , odnosno za izjavu o sumnji da je ona autorica anonimnog pisma sudaca u kojem se negodovalo na njegov način vođenja Općinskog suda u Zadru. U tužbi je tražila naknadu štetu u visini od 10.000 kuna.
Javnost je o ishodu ovog sudskog postupka obavijestio Ante Vranković, koordinator iz Udruge za zaštitu žrtava pravosuđa.
– Kada smo u studenom prošle godine došli na prvo ročište kao podrška sucu Rogiću i pozvali druge udruge i javnost da ga i oni podrže, bili smo uvjereni da će on dobiti taj sud na kojem je tužen od kolegice jer je govorio o nepotizmu na zadarskom sudu, što je bio dužan jer je postao predsjednik tog suda. Međutim, tijekom kasnijih ročišta, obzirom da je predmetna sutkinja Alenka Skubic često prekidala suca Rogića i nije mu dala da govori, izgledalo je da je javni pritisak Udruge sudaca grada Zadra, koja je protiv Rogića izdala priopćenje, na nju utjecao, jer je stavljena u poziciju da se zamjeri ili svim sucima Zadra ili Rogiću. No sutkinja Skubic je presudila u Rogićevu korist i time pokazala da je na strani pravde i na strani svih koji su Rogića podržali, počevši od Udruge Veronika Vere, koja je tu bila prva, pa nadalje, napisao je Vranković zaključujući kako je ovaj sudski postupak dokaz da javnost itekako može utjecati na pravosuđe, odnosno poticati da rade pošteno i po zakonu, kao i da se trud i strpljenje na kraju isplate.
Napomenuo je i kako su članovi Udruge Veronika Vere odlazili na ročišta o vlastitom trošku i to Dubravka Milosavljević, Drago Raspudić, Tihana Tomas, Ante Vranković, Nada Landeka, Antonela ElAngelo, Mladen Ivanković, Božica Dugan, Mijo Mijatović, Marija Kandido Rožman, a također i članovi drugih udruga i inicijativa Sudstvom ogorčeni građani, Živi Zid, Slobodna Hrvatska, Stipe Petrina te Vrijeme je da narod kaže dosta.
– Ovo je, dakle, zajednički uspjeh svih koji su imali vjeru i upornost da podrže poštenu stvar!, stoji na kraju dopisa koji je potpisao Vranković.
No ovaj postupak nije okončan. Posljednju riječ dat će viši, Županijski sud koji može potvrditi presudu sutkinje Skubić, ali isto tako i spis vratiti na ponovno odlučivanje ili presudu preinačiti u korist tužiteljice kao što je to već bio slučaj kad su u pitanju bili suci u ulozi tužitelja.


Klišmanić: Trudim se držati se zakona i kodeksa sudačke etike
Ivana Klišmanić je ljetos na šibenskom sudu tvrdila da je Željko Rogić proziva za opstruiranje rada sudske uprave, lobiranje i udruživanje s ostalim članovima Sudačkog vijeća prije donošenja odluke o tuženikovoj povredi kodeksa. Osim toga, navodi da je posao sutkinje dobila jer joj je otac bio predsjednik Županijskog suda u Zadru, što ona opovrgava.
"Mene je sve to pogodilo jer se trudim obnašajući sudačku dužnost držati se zakona i kodeksa sudačke etike. Nisam imala problema u 15 godina otkad sam na sudu, ni s kolegama, ni sa strankama, niti s odvjetnicima. Osobine koje mi je tuženik pripisao nisu točne i njima mi je povrijedio pravnu osobnost, čast i ugled", rekla je Klišmanić na lipanjskom ročištu.
No, na pitanje Alenke Skubić je li zbog objave tog članka pila tablete, išla na bolovanje ili bila uskraćena u napredovanju, odgovorila je niječno.


Blaža povreda časti i osobnosti
Kako je izrečeno u obrazloženju presude, zahtjev tužiteljice u cijelosti se odbija kao neosnovan, jer nije bilo povrede časti, ugleda i dostojanstva.
Sud se ograničio na ocjenu je li tuženik u pismu povrijedio čast i ugled tužiteljice, a nije analizirao druge okolnosti i odnose između stranaka. Ipak, po mišljenju suda, riječ je o izričaju i stavovima koji izlaze iz okvira onoga kako bi se trebala ponašati osoba koja obavlja poziv suca.
U analizi stupnja povrede časti i osobnosti sud je došao do zaključka da je riječ o blažoj povredi prava osobnosti, koja nije bila takvog intenziteta da opravda dosudu novčanog iznosa, stoji u obrazloženju oslobađajuće presude.