Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Zadru stručnjaci u podvodnoj arheologiji iz cijele Europe

25.10.2018. 12:02
U Zadru stručnjaci u podvodnoj arheologiji iz cijele Europe


Stručnjaci u podvodnoj arheologiji iz cijele Europe okupili su se u Zadru kako bi tijekom dva dana raspravljali o trenutnom stanju podvodne kulturne baštine u Europi. Jutros je u crkvi sv. Nikole u Zadru, u organizaciji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar te pod visokim pokroviteljstvom glavne ravnateljice UNESCO-a Audray Azoulay i Ministarstva kulture RH, otvorena dvodnevna konferencija Podvodna kulturna baština u Europi danas. Konferencija je dio programa predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe.
Sudionike su na otvorenju pozdravili ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar Luka Bekić te zamjenik pročelnika Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Dario Vujević.
Bekić je izrazio zadovoljstvo velikim odazivom arheologa iz cijele Europe, naglašavajući kako je i to potvrda etabliranosti zadarskog centra.
– Naše namjere bile su pozvati stručnjake iz različitih europskih zemalja kako bismo kroz razgovore i rasprave pokazali razlike i podijelili različite uvide koje imate o stanju i načinima zaštite podvodne kulturne baštine. Nadam se da ćete uživati u Zadru, razmjenjivati ideje i da ćemo imati učinkovitu raspravu o tome kako će izgledati budućnost podvodne arheologije u Europi, rekao je Bekić.
Dobre želje i uspjeh u radu konferencije poželio je i Vujević koji je okupljenima prenio pozdrave odsutnog pročelnika Odjela prof.dr.sc.dr.h.c. Ante Uglešića.
Konferencija se nastavlja sutra u Kneževoj palači.