Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PECHAKUCHA NIGHT Zadarski kreativci koji svijet oko sebe čine boljim

25.10.2020. 10:58


Društvo arhitekata Zadra, u suradnji s Gradom Zadrom, uz podršku Kazališta Lutaka Zadar i Zajednicom udruga Centar nezavisne kulture, u crkvi Sv. Dominika predstavilo je sedmero kreativnih pojedinaca koji djeluju na području kreativnih industrija. Predstavilo se tako troje arhitekata te po jedan grafički dizajner, graditelj instrumenata, filmski snimatelj i fotograf.
Ovi kreativci predstavljeni su pomoću formata PechaKucha 20X20, a riječ je o popularnoj licenciranoj storytelling platformi u kojoj se u zadanom vremenskom okviru od 20 sekundi pokazuje 20 različitih slika te se na taj način priča o temi na atraktivan, vizualno dopadljiv i publici zanimljiv način. Tako su istaknuti protagonisti kreativne scene na razini grada, države, ali i izvan njezinih granica vezani za Zadar rođenjem, podrijetlom ili djelovanjem predstavili publici svoj rad.
Na japanskom »PechaKucha« znači »ćakula«, a osim predstavljanja, ujedno je i prilika za razmjenu iskustava kako izlagača, tako i publike. Spoj vizualnog i naracije predstavlja moto »Pokaži i kaži«.


Širite poticajnu energiju
Nakon što je Zvonimir Bušić uime Društva arhitekata Zadra pozdravio publiku te objasnio zadani format, uz želju da se strašću i kreativnošću izlagača proširi poticajna energija, prvi se predstavio Filip Peraić, ilustrator i dizajner.
– Mislim da većina mojih poznanika ustvari nema pojma što ja radim, znaju da radim neke čudne portrete. Ali pitaju se od čega onda živim, našalio se Peraić.
Prikazao je svoje zanimljive radove, ilustracije za publikacije i časopise, surađuje čak i s časopisom Forbes. Među prikazanim, istaknuo se portret od prave kose koji je potvrda kako se isplati »izaći iz okvira«. Peraić je zaključio kako je važno, osim narudžbi, razrađivati vlastite ideje.
Arhitekt Krešimir Damjanović također je prikazao svoje radove za koje je dobio mnoge nagrade, kao i arhitektonske motive i svoje uzore, dok je poznata fotografkinja, Mare Milin predstavila svoje fotografije pod simpatičnim zajedničkim nazivom »Sendviči, izautobusne, sobe i pejsaži«.
– Photoshop za mene nije samo photoshop, to je neka mentalna priča, spojite fotografije i dobijete sendvič, rekla je Milin tumačeći duple ekspozicije.
Izautobusne fotografije su fotografije nastale iz autobusa, fotoaparatom naslonjenim na staklo prozora bilježi trenutke.
– Ove fotografije tretiram kao umjetnički artefakt, ali i kao dokument, pojasnila je Milin koja je svoju već izvrsnu komunikaciju s publikom obogatila, kako kaže, prikazom intimnog dijela sebe.


Gradi instrumente u Americi i Kanadi
– Radim komercijalnu, lifestyle fotografiju i modnu fotografiju i kroz to me ljudi znaju, ali ovo sam stvarno ja, kada ne mislim ni o čemu, objasnila je uz fotografije impresija.
Ivica Plazonić, graditelj instrumenata, pričao je, pak, o svojoj cjeloživotnoj ljubavi prema glazbi i učenju o gradnji instrumenata u Americi i Kanadi, dok je Nera Nejašmić-Kozina ispričala priču o spajanju svojih dviju ljubavi, arhitekture i dizajna, kao i o svojim početcima i uspjesima. Istaknula je važnost konteksta, povjerenja, multidisciplinarnosti, brige za javni interes i varijabilnosti u provedbi arhitektonskih projekata.
– I ako sve to uspiješ nekako implementirati u projekt, ili barem jedno, to je u biti ta snaga, taj vjetar u leđa koji tu našu malu gajeticu gura unatoč svim virusima, burama i olujama. I to vam svima želim, istaknula je Nejašmić-Kozina.
Jean-Marc Saldini simpatičnom kombinacijom hrvatskog i engleskog pričao je o osobitostima kamera i snimanju filma uz popratne fotografije, dok se arhitekt Ivan Rupnik javio publici pomoću platforme Zoom te predstavio budućnost stanogradnje uz povezane fotografije, skice i analize.
Budući da je druženje sastavni dio PechaKuche, nakon izlaganja su kreativci ostali »ćakulati« s publikom.
Osim pridržavanja svih propisanih mjera Stožera u cilju sprječavanje zaraze bolešću covid-19, izlaganja su bila dostupna putem izravnog prijenosa na Facebook stranici Društva arhitekata Zadra. (Doris BABIĆ)