Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»VOLIM SVOJ GRAD« Učenici promišljaju o novom vizualnom identitetu Zadra

25.10.2020. 11:06


Radionicom »Osnova crtanja u Ilustratoru i osnova vektorizacije logotipa« učenici Prirodoslovno-grafičke škole te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna došli su na korak bliže kraju projekta i natječaja »Volim svoj grad«, a u sklopu kojega promišljaju o novom vizualnom identitetu svoga grada. Natječaj organiziraju Narodni muzej Zadar i Grad Zadar.
– Ovo je natječaj namijenjen svim srednjoškolcima Zadarske županije u kojem im je zadatak osmisliti i dizajnirati vizualni identitet grada Zadra, rekla nam je jučer Martina Perić, profesorica u Prirodoslovno-grafičkoj školi, a koja je održala učenicima radionicu.
Naglasila je kako ne može točno reći koliko je učenika uključeno u projekt jer je dio njih sudjelovao i u online predavanjima. Inače, ovo je treće u nizu predavanja koje se održalo u sklopu natječaja »Volim svoj grad«. Prvo predavanje naziva »Sv. Krševan, zaštitnik i simbol grada Zadra« bilo je u Muzeju grada Zadra, gdje su se učenici upoznali s povijesnim tijekom nastanka grba grada Zadra, simbolom svetog Krševana, životom sveca i pojmom heraldike. Potom su u Kneževoj palači imali predavanje »Vizualni identitet grada« koje su držali Branka Lukić, diplomirani inženjer grafičke tehnologije i Simon Puja, diplomirani komunikolog i projektant interijera iz kreativnog studija ILLECONCEPT. Ovo predavanje bavilo se pojmovima brendiranja grada te kako se brendiranjem osnažuje zajednica i stvara osjećaj korisnosti svakog pojedinca. Nakon teorije uslijedio je i teoretski dio u kojem su učenici naučili kako pomoću računalnih programa svoriti vizualni identitet koji su zamislili.
– Ovo je zadnje u nizu predavanja nakon kojega učenici imaju rok do 30. listopada za predaju radova. U našoj školi učenici već rade na svojim projektima i imamo neke ideje te se nadam se da će i druge škole sudjelovati s radovima. Motiv za natječaj je pokrenuti mlade i općenito javnost o novom vizualnom identitetu grada. Učenici su sa zanimanjem pristupili projektu i vjerujem da će biti zanimljivih rješenja, rekla nam je Perić.